Social

Blocaj in sanatate: asiguratii vor plati analizele si medicamentele!

Raluca Manolache
2 iun 2011 1188 vizualizări
Pacientii au fost consultati dar nu au primit retete, trimiteri sau concedii medicale u medicii nu au de gind, pentru moment, sa ii taxeze pe bolnavi, dar daca acest razboi se va prelungi, situatia se va schimba

Sanatate doar pe bani! Pacientii care au trecut ieri pragul cabinetelor medicilor de familie nu au primit retete gratuite si compensate, concedii medicale sau trimiteri pentru analize ori investigatii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea. Si asta deoarece medicii, care se lupta pentru modificarea contractului cadru impus de CAS si pe care refuza sa il semneze, nu au nici o baza legala pentru a utiliza formularele tipizate ale "bancii din sanatate". Chiar daca nu au semnat nici un document prin care relatia lor contractuala cu CAS sa se prelungeasca, medicii au fost prezenti la cabinet, le-au acordat consultatii bolnavilor fara sa ii taxeze, dar nu au prescris retete gratuite sau trimiteri pentru analize. "Nici un furnizor de servicii medicale din Romania nu are contract cu CAS si drept urmare nu se pot folosi formularele CAS. Am pacienti programati, o sa le ofer servicii medicale pro-bono, dar nu voi folosi nici un formular", spune dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Medicii nu au de gind pentru moment sa ii taxeze pe bolnavi dar daca acest "razboi" se va prelungi situatia se va schimba. "Nu am programat pe nimeni. Pacientii care vin la cabinet, ii consult si le voi prescrie doar retete cu plata. Nu voi semna contractul cu CAS in forma actuala", a precizat dr. Mioara Nastase, de la Tataranu. Medicii de familie s-au intilnit ieri si au abordat si problema contractului pe urmatorii doi ani, 2011 "" 2012. In urma sedintei, medicii au decis sa nu semneze contractul si sa continuie protestul pina cind autoritatile le vor acorda atentia cuvenita. O parte dintre bolnavi nu s-au putut bucura ieri nici de analize medicale gratuite. O parte dintre laboratoarele din oras au refuzat sa faca analize gratuite din lipsa unui cadru legal. "Asteptam sa apara legislatia in domeniu. Sint promisiuni ca se vor aloca fonduri si pentru aceasta luna, dar actele se vor incheia conform reglementarilor legale care vor fi aplicabile cu data de 1 iunie. Nestiind reglementarile legale nu putem programa pacientii pentru ca proiectul are citeva modificari fata de anul trecut", spune Garofa Gaspar, laborator "Laborator Clinic Gaspar" Focsani. Unitatea vine insa si in sprijinul bolnavilor prin reducerea preturilor practicate. Au fost insa si laboratoare care au facut analize gratuite in baza programarilor deja facute.


Luna iunie va fi dedicata actelor aditionale


De partea cealalta, CAS Vrancea le cere furnizorilor sa fie intelegatori si sa acorde in continuare asistenta gratuita bolnavilor. "Pina la semnarea actelor aditionale / contractelor de servicii medicale aferente perioadei imediat urmatoare, va solicitam sa aveti intelegerea si amabilitatea de a va continua activitatea in interesul pacientilor, in sensul acordarii consultatiei medicale, urmate de definitivarea actului medical ""eliberarea de prescrieri medicale, bilete de trimitere si alte activitati de suport", se arata intr-o adresa a CAS. De la 1 iunie ar fi trebuit sa intre in vigoare contractul cadru pentru 2011-2012, document care reglementeaza modul de acordare si decontare a serviciilor medicale furnizate in sistemul sanitar. (Raluca MANOLACHE)

FOTO: Mihai Copaci, seful CAS Vrancea


Mihai Copaci, in concediu medical dupa ce a fost operat


Presedintele CAS Vrancea, Mihai Copaci, se afla in concediu medical si asta dupa ce a suferit o operatie la un spital din Bucuresti. Se pare ca acesta a fost supus unei operatii de hernie de disc. "Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea au fost instiintate ca Mihail Copaci a fost supus unei interventii chirurgicale", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS. Asa se face ca in urmatoarele zile CNAS urmeaza sa decida cine va conduce institutia. Atributiile vor fi preluate, cel mai probabil, de unul dintre cei trei directori: dr. Magda Beda "" director adjunct, medic sef Camelia Hingu "" director directia economica sau ec. Marta Harabula - director directia relatii contractuale. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 4 ore, 6 minute, 34 secunde
Cand ti-o trage alde madam Preda si cu Camelia Hingu o decizie de imputare cu dobanzi penale pentru ele,vizata de juristii varza ai casei de sanatate plangi cu vorbe si te faci bine numai la MORGA !! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.