Social

Indemnizatia pentru insotitori e cit salariul minim

Iulia Crețu
29 dec 2005 828 vizualizări
Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pentru anul 2006 prevede masuri de protectie sociala atit pensionarilor, cit si asiguratilor din sistemul public de pensii.

Prin intermediul acestei legi, indemnizatia pentru insotitor, in cazul celor care au grija de cineva care a iesit la pensie din cauza unor invaliditati de gradul I, va fi de 3,3 milioane de lei, adica o suma la nivelul salariului de baza brut pe tara. De asemenea, cotele de contributii de asigurari sociale de stat au stabilit valoarea punctului de pensie la 3,2 milioane de lei, de la 1 ianuarie 2006. In cazul in care sinteti contribuabil la fondul asigurarilor sociale, trebuie sa stiti si ca ajutorul de deces va fi de peste 10 milioane de lei. "Cuantumul ajutorului de deces se stabileste in cazul asiguratului sau pensionarului la 10.770.000 lei. In cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului acest ajutor, ajutorul va fi de 5.380.000 lei", a declarat Andrei Coman, directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea. Pentru anul 2006 cotele de contributie de asigurari sociale se stabilesc in functie de conditiile de munca impuse de angajator. Astfel, un salariat care a contribuit la fondul de asigurari va primi 30% din salariu pentru conditii normale de munca, 35% pentru conditii deosebite si 40% pentru conditii speciale, care implica riscuri si posibile boli profesionale. Cota contributiei individuale de asigurari sociale este de 9,5%, indiferent de conditiile de munca. "Contributia datorata de angajatori conform legii este de 2,5%, contributia individuala este de 1%, iar cea datorata de persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 3,5%", a mai declarat Andrei Coman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.