Social

Depresia - strigatul tacut dupa iubire

Dana Chiorescu
14 aug 2010 2722 vizualizări
Traversam o perioada deosebit de grea din punct de vedere economic, si nu spun o noutate pentru nimeni. Cele mai multe familii s-au trezit aproape peste noapte aruncate in infern - infernul pamintean, infernul zilelor noastre: fara serviciu, in imposibilitatea achitarii ratelor, in imposibilitatea de a sustine economic studiile copilului... si lista poate continua.

Declinului economic i se alatura declinul moral al societatii, o lipsa de valori cronica tronind in toate mediile, incepind din sinul familiei, continuind cu scoala sau cu locul de munca. Lipsa de perspectiva a individului este problema numarul unu a societatii noastre. Pierzind orice fundament, pe ce sa iti construiesti sperantele, pe ce sa iti cladesti viitorul? Daca la aceste conditii socio-economice mai adaugam si drame indelung mediatizate, tabloul conturat este unul alarmant. Confruntat cu o prabusire generalizata, individul simte nevoia imperioasa sa evadeze, sa scape, sa fuga. Aproape 2600 de romani si-au luat singuri viata, numai anul trecut, arata un raport al Institutului pentru Medicina Legala. Numarul acestora a crescut constant in ultimii ani.


Cu siguranta depresia este boala sufletului care macina romanii, dar nu numai. In ultimele decenii bolile depresive au devenit intr-un fel boli populare. Nu exista o alta tulburare psihica atit de raspindita, care sa afecteze toate mediile sociale si grupele de virsta, in egala masura femeile si barbatii, fiind intr-o continua crestere, astfel incit este privita ca "boala a epocii". Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca pina la 5 procente din populatia lumii sufera de depresie.


Pentru a preintimpina evenimentele tragice trebuie in primul rind sa ii recunoastem pe cei care se scufunda in oceanul intunecat al depresiei.

Depresivul are o dispozitie trista, nu se mai poate bucura, nu mai poate spera, nu mai pune pret pe viitorul sau. Lumea isi pierde caracterul de provocare, lucrurile devin fade si gri. Un depresiv, in orice situatie s-ar afla vede doar latura sumbra a acesteia, posibilele riscuri, supraevalueaza aspectul negativ. Unii sint apatici, altii morocanosi si iritabili, astfel ca raporturile sociale cu ei sint destul de greoaie. Procesele gindirii depresivilor sint neproductive si monotone, se rezuma la boala lor, se concentreaza cu mare greutate. Forta initiativei este mult diminuata. Nu au elan, energie, nu au chef sa intreprinda nimic, spectrul intereselor se ingusteaza. Miscarile sint ingreunate, incetinite, fara spontaneitate. Depresivii se simt obositi, fara putere si fara energie, se pling de dureri difuze si de tulburari ale somnului "" de altfel cea mai frecventa manifestare.

Aceasta tulburare este insotita frecvent si de simptome vegetative: tulburari intestinale, senzatia de apasare la nivelul capului, de presiune abdominala, bradicardie sau tahicardie, transpiratii sau frisoane, scaderea secretiilor lacrimale sau sudorale, constipatie, balonare, dureri de cap, de stomac, diminuarea apetitului sexual.

Cel mai ingrijorator aspect este acela ca aproape fiecare depresiv are ginduri de sinucidere si adesea face macar o tentativa de suicid. Nu ezitati sa mergeti sau sa indrumati persoana depresiva de linga dumneavoastra catre un psihoterapeut atunci cind observati aceste simptome. Un gest necugetat se face intr-o clipa! Pentru o persoana echilibrata pare absurda insasi ideea. Dar nu uitati ca pentru cei care au picat in depresie existenta in sine este absurda.

Specialistii considera ca predispozitia genetica, impreuna cu evenimentele de viata stresante, afectiuni medicale, administrarea de medicamente sau alti factori, pot determina un dezechilibru al anumitor substante chimice din creier, denumite neurotransmitatori, ducind la aparitia depresiei.

Factorii care pot declansa un episod de depresie sint: unele medicamente, cum ar fi narcoticele sau steroizii, tulburari ale secretiei hormonale provocate de dezechilibrul glandei tiroide sau suprarenale, nivelurile scazute ale fierului (anemia) sau ale calciului, afectiunile indelungate (cronice) precum artrita, bolile cardiace sau cancerul, infectiile- infectiile virale sau infectiile ficatului sau ale creierului, moartea unei persoane dragi, saracia, dificultatile familiale, probleme medicale grave proprii sau ale unei persoane apropiate, sindromul premenstrual cronic , menopauza , durerea cronica, stresul, oboseala, nasterea recenta. Cei care s-au pensionat recent si virstnicii care trec de la o viata independenta la o viata in care depind de ceilalti au adeseori depresie.


In cazul in care aveti linga dumneavoastra o persoana care prezinta o astfel de tulburare sau afectiune, trebuie sa stiti ca jucati un rol foarte important. Depresivii nu considera ca au o problema, nu mai au incredere in nimic si in nimeni si nu vor sa fie ajutati.

Desi cauzele care duc la aceasta afectiune pot fi multiple, totusi principalul remediu, cel mai important gest pe care il putem face pentru o persoana aflata intr-o astfel de suferinta este sa o inconjuram cu dragoste, cu o nemarginita dragoste. Este simplu sa fim calzi, afectuosi, deschisi cu persoanele vesele, joviale. Interactiunea cu un depresiv este insa dificila si anevoioasa. Un proverb chinezesc spune "Iubeste-ma cind o merit cel mai putin; atunci am nevoie cel mai mult."


Deschideti-va sufletul pentru cei de linga voi. Auziti-le strigatul de ajutor! De cele mai multe ori nu este exprimat in cuvinte, nu va lasati pacaliti. Cuvintele au fost date omului pentru a ascunde adevarul.

Nu minimalizati problemele depresivilor! Poate o tinara superba se plinge ca e batrina si urita. Nu ii intoarceti spatele! Nu o ignorati pe motiv ca e evidenta lipsa de fundament a afirmatiilor acesteia. Asta este lumea ei, este imaginea ei, asa se vede. Este realitatea ei si pentru ea este singura care conteaza.

Nu ii contraziceti fatis ci atrageti-le atentia asupra jumatatii pline a paharului. Le puteti reaminti situatii din trecut in care au avut aceeasi viziune negativa asupra perspectivei iar finalul a fost unul fericit, contrar asteptarilor.

Antrenati-i in activitati agreabile. Deseori personalitatile depresive au tendinta de a respinge acele ocazii care le-ar putea face placere. In fata unui astfel de refuz, este bine sa evitati doua atitudini extreme: fie sa ii lasati in pace ("faca ce-o vrea, eu am incercat") - ceea ce le va accentua viziunea negativa asupra vietii, fie sa le impuneti situatii care le depasesc capacitatile de adaptare si vor claca.


Depresia netratata are un pret uman si economic considerabil. Medicina si psihologia nu ofera solutii miracol ci remedii eficiente. Tratamentul depresiei poate cuprinde administrarea de medicamente antidepresive, consiliere terapeutica, (terapia cognitiv-comportamentala, experentiala) sau o combinare a celor doua modalitati de tratament.


Alimentatia echilibrata este o componenta importanta a procesului de vindecare.Din alimentatia depresivilor nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, de preferat proaspete, dar nici lactatele, ouale, pestele. In tratarea depresiilor foarte eficiente sint nucile, alunele, ceaiul de sunatoare. De evitat zaharul, cofeina, alcoolul si mincarurile grele.


Aromoterapia ajuta in depresie prin relaxarea corpului si a sistemului nervos. Uleiurile din plante bune pentru depresie sint uleiurile florale ca uleiul de muscata, trandafir, iasomie, neroli, ylang-ylang, roinita, uleiuri de citrice - bergamot, lamiie, grapefruit si mandarin.


Activitatile dinamice si sportul contribuie la inlaturarea stresului prin imbunatatirea circulatiei singelui catre creier si oxigenarea acestuia si prin eliberarea de endorfine - responsabile de starea de bine. Mersul pe jos sau cu bicicleta, inotul, aerobicul, jogging-ul, dansul, traseele montane sau orice activitate solicitanta din punct de vedere fizic pot sa aduca energia si buna dispozitie necesare oricarui depresiv.


Socializarea este deosebit de importanta. Tendinta depresivilor este aceea de a se izola, de a se inchide in casa, de a se indeparta de restul lumii. E bine sa aiba in preajma oameni veseli cu care sa redescopere placerile vietii. Plimbarile in aer liber, in medii cit mai putin poluate, sint de un real folos. Ii ajuta sa se intoarca la natura, sa isi incarce bateriile, sa redescopere placerile simple, bucuria de a trai. Se spune ca atunci cind Dumnezeu a lasat bolile, a lasat in natura si leacurile lor.

Muzica este un adevarat balsam pentru suflet.


Indiferent cit de intunecata vi se poate parea viata la un moment dat, cit de fara speranta ati vedea viitorul, nu uitati ca greutatile ne slefuiesc personalitatea, ne intaresc. Multi au avut nevoie de incercari ale vietii pentru a-si descoperi menirea si pentru a descoperi adevaratele valori. Daca nu stii cum e sa fie noapte, oare cum poti intelege zorii zilei?


Nimic nu ne apartine cu adevarat, deplin, pe aceasta lume. Sintem responsabili doar de viata noastra, de felul in care ne-o traim, de felul in care invatam sa ne bucuram de ceea ce ne ofera si de ceea ce putem oferi la rindul nostru. In ciuda greutatilor, viata este un mister, este magica!

Atunci cind o usa se inchide in viata noastra, cu siguranta o alta se deschide pentru noi. Inchideti bine usile din urma si ridicati ochii dupa cele ce se vor deschide!


Psiholog Dana Chiorescu


  • Doctor de suflete


  • In viata fiecaruia exista momente in care ne simtim dezorientati, dezarmati in fata problemelor, neintelesi. Daca simtiti ca relatia cu partenerul nu mai este asa cum o doriti, nu mai gasiti culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu va mai multumeste sau nu va mai regasiti, adresati-va psihologului nostru.

    Permiteti-i doctorului de suflete sa va insoteasca pe drumul catre gasirea unor solutii care sa readuca echilibrul.

    Impartasiti-ne problemele dumneavoastra si veti primi raspuns in paginile "Ghidului pentru Sanatate" al Ziarului de Vrancea.

    Casuta postala a redactiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toti cei care simt ca au nevoie de sfatul unui psiholog. Si, ca la orice doctor, si la doctorul de suflete confidentialitatea este garantata.



  • Din intelepciunea popoarelor


  • Pilda cescutei de cafea


    O familie a plecat intr-o excursie in Anglia. Intr-un magazin de antichitati, au observat o ceasca exceptionala si au intrebat: "Putem sa vedem cescuta aceea? Nu am vazut niciodata ceva atit de frumos."

    In timp ce doamna le oferea ceea ce cerusera, cescuta de ceai a inceput sa vorbeasca: "Nu am fost de la inceput o cescuta de ceai. Cindva am fost doar un bulgare de argila rosie. Stapinul m-a luat si m-a rulat, m-a batut tare, m-a framintat in repetate rinduri iar eu am strigat: "Nu face asta!","Nu-mi place!" "Lasa-ma in pace!" dar el a zimbit doar si a spus cu blindete: "Inca nu!"

    Apoi, ah! Am fost asezata pe o roata si am fost invirtita, invirtita, invirtita. "Opreste!" Ametesc! O sa-mi fie rau!" am strigat. Dar stapinul doar a dat din cap si a spus, linistit: "Inca nu." M-a invirtit, m-a framintat si m-a lovit si m-a modelat pina a obtinut forma care i-a convenit si apoi m-a bagat in cuptor. Niciodata nu am simtit atita caldura.

    Am strigat, am baatut si am izbit usa... "Ajutor! Scoate-ma de aici!" Puteam sa-l vad printr-o deschizatura si puteam citi pe buzele sale in timp ce clatina din cap dintr-o parte in alta: "Inca nu." Cind ma gindeam ca nu voi mai rezista inca un minut, usa s-a deschis. Cu atentie m-a scos afara si m-a pus pe raft... am inceput sa ma racoresc. O, ma simteam atit de bine!" Ei, asa este mult mai bine" m-am gindit. Dar, dupa ce m-am racorit, m-a luat, m-a periat si m-a colorat peste tot"¦ mirosurile erau oribile. Am crezut ca ma sufoc. "O, te rog, inceteaza, inceteaza, am strigat!" EL doar a dat din cap si a spus: "Inca nu".

    Apoi, deodata m-a pus din nou in cuptor. Numai ca acum nu a mai fost ca prima data. Era de doua ori mai fierbinte si simteam ca ma voi sufoca. L-am rugat. Am, insistat. Am strigat. Am plins, eram convinsa ca nu voi scapa.

    Eram gata sa renunt. Chiar atunci usa s-a deschis si EL m-a scos afara si, din nou, m-a asezat pe raft, unde m-am racorit si am asteptat si am asteptat intrebindu-ma: "Oare ce are de gind sa-mi mai faca?"

    O ora mai tirziu mi-a dat o oglinda si a spus: "Uita-te la tine." Si m-am uitat... "Acela nu sint eu; acela nu pot fi eu. Este un lucru frumos. Sint frumos!!!

    El a vorbit blind: "Vreau sa tii minte: stiu ca a durut cind ai fost rulata, framintata, lovita, invirtita, dar, daca te-as fi lasat singura, te-ai fi uscat. Stiu ca ai ametit cind te-am invirtit pe roata, dar, daca m-as fi oprit, te-ai fi desfacut bucatele, te-ai fi farimitat. Stiu ca a durut si ca a fost foarte cald in cuptor si neplacut, dar a trebuit sa te pun acolo, altfel te-ai fi crapat. Stiu ca mirosurile nu ti-au facut bine cind te-am periat si te-am colorat peste tot, dar, daca nu as fi facut asta, niciodata nu te-ai fi calit cu adevarat. Nu ai fi avut stralucire in viata. Daca nu te-as fi bagat pentru a doua oara in cuptor, nu ai fi supravietuit prea mult fiindca acea intarire nu ar fi tinut. Acum esti gata. Acum esti ceea ce am avut in minte prima data cind am inceput sa lucrez cu tine."



    Daca viata pare grea si esti lovit, batut si impins aproape fara mila; cind lumea-ti pare ca se invirteste necontrolat; cind simti ca esti intr-o suferinta ingrozitoare, cind viata pare cumplita, fa-ti un ceai si bea-l din cea mai draguta ceasca, aseaza-te si gindeste-te la cele citite aici si apoi discuta putin cu OLARUL.





    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739400 zile, 49 minute, 12 secunde
    despre depresiile nemanifestate nu spunem nimic? cea mai rea forma de depresie este cea manifestata doar in limita spatiului tau intim. Acolo unde nu te aude nimeni. In rest esti o persoana normala, citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.