Social

Pensie internationala pentru muncitorii de peste hotare

Ziarul de Vrancea
22 iun 2010 1551 vizualizări
In jur de 150 de vrinceni au cerut pensie in ultimii ani dupa ce au lucrat in alte tari ale Europei u din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar 16 au virste egale de pensionare pentru femei si barbati

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vrancea are in prezent in plata aproape 100 de pensii comunitare sau pensii internationale pentru care plateste lunar aproape 60.000 de lei. Aceste pensii se acorda persoanelor care au lucrat cu carte de munca o perioada in Romania, dar si in alte tari memebre ale Uniunii Europene o alta perioada. Astfel, cei care se afla in aceste situatii pot solicita stabilirea cuantumului pensiei atit la CJP Vrancea cit si la institutia abilitata din statul respectiv in care a desfasurat activitati cu contract de munca. De multe ori, cetatenii se pling de birocratia internationala si de greutatea cu care ajung actele pentru validarea dosarului de pensionare. CJP Vrancea atrage atentia ca "nu exista o legislatie comunitara care sa impuna tarilor membre aceleasi conditii cu privire la modul de stabilire a contributiilor la pensii, modul de calcul al pensiilor, virstele de pensionare. Acestea sint reglementate de legislatia proprie a fiecarui stat". Printre beneficiarii de pensie internationala se numara multi cetateni cu studii superioare, care au profesat in ultimii 20 de ani in tari precum Italia, Franta, Ungaria, Austria sau Germania. Valoarea pensiilor stabilite in baza legislatiei tarii noastre variaza ca si cuantum intre 187 lei si 1.104 lei. "In perioada ianuarie 2007 - aprilie 2010, CJP Vrancea a primit un numar total de 147 de cereri de acordare a pensiilor comunitare, din care 72 au fost depuse la sediul CJP Vrancea si 75 in tarile membre UE. Pentru acestea s-au emis 95 de decizii de pensii comunitare, iar 92 au fost puse deja in plata", transmite directorul delagat al CJP, Adrian Juravle. Cei care doresc sa beneficieze de dreptul la pensie comunitara si au domiciliul in alta tara, in afara UE, trebuie sa mandateze o persoana din Romania care sa se ocupe de depunerea dosarului si de deschiderea unui cont. (Daniel GIRLEANU)


Romania scoate pensionari ca-n Germania


Salariatii romani vor iesi la pensie ca in Germania, Finlanda sau Bosnia Hertegovina, potrivit hartii realizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES). Astfel, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar 16 au virste egale de pensionare pentru femei si barbati. Potrivit aceleiasi surse, din cele 15 state europene non-UE, doar trei au virste egale de pensionare. In Suedia, tara recunoscuta pentru nivelul ridicat de trai, virsta de pensionare a femeilor si a barbatilor este de 61 de ani, in Finlanda si Germania si tarile de Jos este 65 de ani, iar in Ungaria virsta de pensionare a femeilor si barbatilor este 62 de ani. Totodata, Islanda isi scoate din circuit muncitorii la 67 de ani, Liechtenstein la 64 de ani, iar Bosnia Hertegovina la 65 de ani. în prezent in Romania, barbatii se pensioneaza la 63 de ani si 7 luni, iar femeile la 58 de ani si 7 luni. Conform noului proiect de lege, pina in anul 2030 virstele de pensionare ale femeilor si barbatilor vor fi egale, respectiv 65 de ani. In consecinta, va creste si stagiul minim de cotizare, ceea ce a iscat deja nemultumiri printre oamenii muncii care se pling ca nu vor mai avea timp sa fie pensionari, in conditiile deteriorarii nivelului de trai. Pe buna dreptate, autoritatile romane incep sa se intrebe ce se va intimpla cind vor iesi la pensie cei 1,7 milioane de romani care sustin economia tarii. Deja, in Vrancea, de citiva buni ani, numarul de pensionari l-a depasit pe cel al oamenilor muncii cu peste 20.000 de persoane. Numarul va creste dupa intrarea in plata a dosarelor de pensionare anticipata depuse in ultima luna, tinind cont de reducerile de venituri anuntate de Guvern. (D. G., E. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.