Social

Goana dupa pastile, sportul bolnavilor din Vrancea anului 2010

Raluca Manolache
22 iun 2010 1699 vizualizări
Unele farmacii din judet au sistat onorarea retetelor subventionate prescrise de medici u Casa de Asigurari de Sanatate a solicitat o suplimentare de fonduri dar pentru moment nu s-a primit nici un raspuns favorabil de la Bucuresti

Bolnavii vrinceni sint din nou pusi in situatia de a merge din farmacie in farmacie in cautarea medicamentelor care ii tin in viata. Banii alocati de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea pentru luna iunie s-au cheltuit, motiv pentru care unele farmacii au sistat onorarea retetelor gratuite si compensate prescrise de medici. "Fondurile disponibile alocate de catre CNAS pentru eliberarea medicamentelor cu si fara contributie personala (retete unice, retete aviz CNAS, cota CNAS 50% din retete pensionari 700) pentru luna iunie 2010 sint in suma de 3.327.000,00 lei. Din raportarile zilnice transmise de dumneavoastra, la data de 16.06.2010 rezulta un consum de 3.125.000,00 lei. Din analiza consumului de medicamente cu si fara contributie personala, CAS Vrancea estimeaza ca fondurile se vor epuiza la data de 17.06.2010. Precizam ca factura aferenta lunii iunie 2010 va trebui sa respecte consumul raportat zilnic la CAS Vrancea", se arata intr-o adresa a bancii din sanatate. In aceste zile, cei care vor sa intre in posesia medicatiei subventionate de stat trebuie sa ia farmaciile la pas. "Nu eliberam medicamente gratuite si compensate. Am fost atentionati ca s-au finalizat fondurile", spune farmacistul Maria Taban, sefa Patronatului Farmacistilor din Vrancea. Sint insa si farmacii care elibereaza pilule chiar daca nu au nici o certitudine ca isi vor primi banii de la bugetul Sanatatii. "Bugetul alocat s-a finalizat dar, probabil, facturile vor fi inregistrate in momentul in care va fi suplimentat bugetul", ne-a spus o farmacista din Focsani. Unitatile spera sa se faca o noua rectificare de fonduri astfel incit bolnavii sa nu mai aiba de suferit. "Probabil se va face o rectificare de buget. Ce se va intimpla cu bolnavii programati sa isi ridice medicamentele la sfirsitul acestei luni? Este o situatie fara precedent", ne-a mai spus o alta farmacista din oras. Pentru moment reprezentantii CAS Vrancea ridica din umeri in asteptarea unei noi suplimentari de fonduri. "Am facut adresa la CNAS prin care am solicitat o suplimentare de fonduri. In ultima sedinta s-a decis ca raportarile sa se faca in functie de bugetul alocat", a afirmat Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea. Cele 81 de farmacii din judetul Vrancea trebuie sa raporteze in fiecare zi cite pastile inghit bolnavii daca vor ca toate facturile sa fie primite si decontate la sfirsitul fiecarei luni. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.