Social

Bugetarii dau mina cu mina pentru o greva comuna

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 1439 vizualizări
Ioc solidaritate de criza! Mii de bugetari se pregatesc de proteste de strada, nemultumiti de masurile de austeritate bugetara anuntate de guvernanti dupa doi ani de criza u ca un preambul, pensionarii au pichetat ieri sediul Prefecturii revoltati fiind de scaderea pensiei cu 15%, coplata la servicii medicale si lipsa de protectie din partea statului u protestatarii au avut o discutie cu prefectul Ion Oprea, care a facut apel la solidaritate spunind ca judetul are 88.000 de pensionari si doar 62.000 de salariati care platesc pentru ei u de azi, profesorii nu mai trec note in catalog u proba de competente lingvistice a examenului de bacalaureat, din 31 mai, nu va mai avea loc u si sindicalistii din Sanatate, ca si postasii de altfel, ies in strada pe 19 mai

Vrincenii trebuie sa stringa si mai mult cureaua anul acesta, dupa ce Guvernul Emil Boc a anuntat o serie de masuri drastice pentru reducerea deficitului bugetar, in urma conditiilor impuse de Fondul Monetar International. Suparati ca vor plati din propriul buzunar ca urmare a lipsei de actiune a guvernantilor din ultimii doi ani, sindicatele anunta ample proteste de strada in toate sectoarele si domeniile bugetare. Sindicalistii spun ca protestele ar putea fi similare celor din Grecia, unde sute de mii de oameni afectati de recesiune au inundat strazile marilor orase. Actiunile comune de protest ale confederatiilor sindicale prevad pichetarea Guvernului si Presedintiei, incepind de ieri si pina pe 19 mai, miting de amploare in 19 mai la Bucuresti si declansarea grevei generale din 25 mai. Ieri, Institutia Prefectului a fost pichetata de pensionari carora prefectul Ion Oprea le-a cerut in zadar sa fie solidari cu tara in aceste momente grele. Sindicatele din Educatie au anuntat ca de azi profesorii nu vor mai pune note in catalog nemultumiti de masurile care vor afecta direct veniturile celor care lucreaza cu copiii. Si angajatii din domeniul sanitar ar putea intra in greva din 31 mai, intrucit nemultumirile din sanatate sint la fel de mari, dupa cum au declarat liderii de la Sanitas. Colac peste pupaza si postasii protesteaza acuzind Guvernul ca a impus politruci in functii si ca a destabilizat o institutie care aduce milioane de euro la bugetul de stat.


Pensionarii isi striga disperarea


Sediul Prefecturii a fost pichetat ieri timp de mai bine de o ora de pensionarii nemultumiti de ultimele masuri anuntate de presedintele Traian Basescu si de primul ministru Emil Boc. Astfel, dupa ce au aflat ca veniturile lor lunare vor scadea cu 15% de la 1 iunie 2010, batrinii si asa impovarati de neajunsuri, au iesit in strada in speranta ca lucrurile se vor indrepta. Peste 70 de persoane au strigat si au fluierat ieri in cor in fata sediului Guvernului in teritoriu "Jos Boc! Jos Basescu!". Pe toata durata protestului seniorii au scandat in soare, in tarcul format in fata Prefecturii, si au acuzat probleme medicale. Cu toate ca protestatarii au solicitat prezenta prefectului Ion Oprea afara, in mijlocul multimii, reprezentantul Guvernului a ales sa le faca o invitatie, in numar restrins, in sala de conferinte a Prefecturii. Pensionarii sint nemultumiti in primul rind de hotarirea luata la Bucuresti de a li se taia 15% din pensii, dar si de serviciile medicale precare de care beneficiaza. De asemenea, acestia acuza introducerea coplatii in sistemul medical si lipsa de protectie pe care o au din partea autoritatilor. Presedintele Asociatiei Judetene a Sindicatelor Pensionarilor din Vrancea, Nicolae Zamfir, sustine ca valoarea pensiilor este si asa subdimensionata din cauza inflatiei. "Ce aveti de gind cu pensionarii? Pensionarii nu sint vinovati pentru situatia in care se gaseste tara? Nu vrem sa ne scada pensia cu 15% pentru ca deja este devalorizata din cauza inflatiei", a declarat Zamfir. Dupa mai bine de o ora de scandari in fata Prefecturii, 20 de persoane de virsta a treia au intrat in sediu pentru a-si face cunoscute doleantele. "Nu degeaba strigam aici. O ducem extraordinar de greu! Daca mai vin si cu taierile acestea, unde vom ajunge!?", i-a adresat intrebarea prefectului Ion Oprea un pensionar venit din Biliesti pentru a protesta.


"Cer sa fie schimbat PDL cu Partidul Criminal Roman!"


O alta situatie disperata este cea a unui pensionar din Focsani care sustine ca a muncit 42 de ani ca mecanic de locomotiva si acum nu isi poate achita darile catre stat. "Sa traiti dumneavoastra cu banii astia! Ne fura din pensie, cu ce drept ne ia Basescu din pensie? Unde sint banii mei cu dobinda cu tot?", a intrebat Alexandru Dodita, in virsta de 65 de ani, care a identificat si solutii alternative la problemele statului. Totodata, pensionarul a cerut ca numele PDL sa fie schimbat in PCR- Partidul Criminal Roman. Tot la intilnirea de ieri pensionarii au cerut lamuriri cu privire la imprumutul contractat de stat de la Fondul Monetar International. "Boc si Basescu nu au gasit solutii decit la amaritii de pensionari? Daca nu gasesc alte solutii sa plece sa ne lase liberi. 90% din increderea poporului fata de acest partid (n.r. PDL) s-a pierdut acum. Sintem impotriva diminuarii pensiilor", a spus si Petrica Burboi, un alt pensionar. Fiecare batrin care s-a aflat ieri in sala de conferinte a Prefecturii a asteptat in mod democratic rindul la cuvint. "Am 620 de lei pensie, am muncit 30 de ani. M-am debransat de la caldura pentru ca nu am bani sa platesc. Situatia este foarte grea. Mai avem si noi 2-3 zile de trait"¦", s-a plins si Mandica Mardaru in virsta de 76 de ani din Focsani. Ultimul cuvint l-a avut prefectul Ion Oprea care a facut o comparatie intre numarul pensionarilor vrinceni si numarul de salariati. "In prezent, in Vrancea sint 88.000 de pensionari si doar 62.000 de persoane care produc. Hotarirea de a taia din pensii a fost luata in urma discutiilor cu specialistii", a rapuns Ion Oprea la intrebari. De asemenea, prefectul a dat asigurari ca se va implica in eradicarea evaziunii fiscale pentru a creste veniturile catre stat, dar si ca nemultumirile pensionarilor vor fi transmise mai departe la Guvern. "Intelegeti situatia de fapt. Nu sint bani si se incearca o solutie de solidaritate", a mai spus prefectul judetului. Virstnicii au amenintat ca nu se lasa si vor iesi in strada in numar mai mare.


Invatamintul fierbe, Sanatatea da in clocot


In cursul zilei de ieri, federatiile sindicale reprezentative din invatamint au decis declansarea grevei generale din data de 31 mai, iar de astazi nu mai trec note in catalog si nu mai participa la a doua sesiune a evaluarii nationale. Poate cea mai grava consecinta a grevei dascalilor este faptul ca proba de competente lingvistice a examenului de bacalaureat, programata pe 31 mai, nu va mai avea loc. Daca la nivel central lucrurile par deja stabilite, in Vrancea reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca nu au primit nici un document oficial prin care sa fie anuntati de greva generala. In acelasi timp, liderul SLI Vrancea, Constantin Grigore, sustine ca inca nu au fost puse la punct toate detaliile in ceea ce priveste numarul cadrelor didactice care vor protesta. "Initial se stabilise ca greva va fi declansata pe 7 iunie, insa reprezentantii federatiilor s-au intilnit astazi (ieri, n. r.) si au decis ca greva sa inceapa pe 31 mai. Peste aproximativ o saptamina vom sti cite cadre didactice vor face greva", a punctat Constantin Grigore, care a adaugat ca se pregateste pentru marele miting de protest organizat in Capitala pe 19 mai. In ceea ce priveste Federatia Educatiei Nationale, filiala Vrancea, liderul sindical Paulina Roscan sustine ca in urma referendumului 92% dintre membrii de sindicat au semnat pentru greva generala si afirma ca dascalii sint revoltati de masurile luate de Guvern si ca multi dintre ei simt ca nu mai au nimic de pierdut. De asemenea, Roscan spune ca la mitingul din 19 mai vor lua parte 70 de membri FEN. Si sindicalistii din Sanatate au anuntat ieri un calendar de proteste si ar putea intra in greva generala pe 31 mai. O decizie va fi luata dupa mitingul din 19 mai. Ca si sindicalistii din invatamint, sanitarii cer sa nu se aplice masurile de reducere a salariilor sustinind ca simplii angajati nu sint responsabili pentru "ani intregi de cheltuieli pe clientela politica".


Solidaritate pentru greva


Confederatiile sindicale au anuntat ca in 19 mai aproximativ 40.000 de sindicalisti din toata tara vor participa la un miting de amploare in Piata Victoriei din Bucuresti. Sindicatele iau in calcul declansarea grevei generale in fiecare sector bugetar la sfirsitul lunii mai, nemultumiti de modul de actiune al Guvernului condus de Emil Boc. Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a precizat ca sindicalistii vor hotari dupa mitingul din 19 mai daca vor recurge la o greva generala "sau o miscare de strada asemanatoare celei din Grecia", respectiv o iesire regulata si blocarea Pietei Victoriei permanent in fiecare zi. Bogdan Hossu a spus ca decizia privind declansarea grevei generale trebuie discutata cu toti liderii de sindicat din tara, pentu ca pentru zilele de greva nu se platesc salarii, ceea ce ar putea insemna un ajutor dat Guvernului si inca o diminuare a veniturilor bugetarilor. în urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. într-o declaratie sustinuta marti seara, seful statului a precizat ca a decis, impreuna cu primul-ministru, ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decit cu avizul CES si ca s-ar bucura daca ar exista o solutie mai buna, apreciind ca "Fondul nu este Armata Salvarii", nu face cadouri. Totodata, guvernantii au cerut cetatenilor sa fie solidari cu tara in vreme de criza economica severa, sustinind ca doar prin adoptarea acestor masuri ne putem redresa pe termen mediu


Iata principalele masuri de austeritate anuntate de guvernanti:


- reducerea salariului bugetarilor cu 25%

- reducerea pensiei cu 15%

- reducerea pensiei minime de la 350 lei la 300 lei

- pensiile speciale vor fi drastic diminuate

- reducerea ajutorului de somaj cu 15%

- salariul minim va fi redus de la 705 lei la 600 lei

- taierea masiva a celor 16 subventii, pina la disparitia unora dintre ele si imposibilitatea cumularii acestora

- alocatia pentru copii va suferi o diminuare de 15%

- indemnizatia pentru cresterea copilului nu va mai fi calculata dupa formula 85% din venitul anterior nasterii, urmind sa se revina la suma fixa de 600 lei

- eliminarea celui de-al 13-lea salariu

- Guvernul va reduce personalul din sectorul public cu 70.000 salariati in acest an

- tichetele masa si dobinzile la depozite bancare vor fi impozitate

- pensionarile anticipate vor fi inghetate de la 1 iunie

- anularea trusoului pentru nastere

- anularea primei de casatorie

- cresterea TVA la 22% si a cotei unice la 18%

- cuantumul lunar al drepturilor banesti va fi diminuat cu 15% de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar

- Guvernul s-a angajat fata de FMI sa majoreze taxele, daca masurile luate deja nu au efect.


(Grupaj realizat de S. VRINCEANU, I. NICOLAIE, M. BELSELAGA si D. GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
PDL= Partidul care omoara populatia!!!
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Cred ca prima urgenta in aceasta perioada este inchiderea ENET pt. ca fara subventii avem cel mai scump pret din tara la gigacalorie dupa Mangalia. Este de 2,5 ori mai scumpa ca in Occident. Daca citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Asa este!Numai PDL este de vina.PSD-ul cu imbuibatii si hotii care fug de puscarie de atatia ani nu au nici o vina.PNL-ul s-a nascut ieri.Sunt cei mai buni.Nu ei au grabit criza.Greva comuna acum citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Ia uitati ce spinari late au protestatarii!Cum s-au mai ingarasat de cand mananca de la stat.toti s-au pensionat pe motive de boala si mai muncesc si la negru si tot ei tipa ca nu le ajunge.Astia citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
solidaritate cu cine?nu noi suntem vinovati de actuala catastrofa,ci toata clasa politica an frunte cu dictatorul basescu!!!!!!!!ei devin si mai bogati iar noua ne ramane apocalipsa!!!ieri miati citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Domnul Oprea a uitat sa spuna ca marea majoritate dintre cei 62.000 de salariati au salariul minim pe economie de 705 lei, cei care lucreaza in mediul privat, aproximativ 47.000. Deci daca Vrancea ar citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Oare cati din cei care stau acum in strada stiu ca salariul de care se plang ei ca e mic e cam la fel cu al celora care muncesc la privat si carora li se cere eficenta, sambete lucrate si neplatite citeste integral
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Tot tralala si bla, bla bla?
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Bai, dupa ce ca te trezesti tarziu atata poti sa scoti ?
, acum 739400 zile, 5 ore, 54 minute, 19 secunde
Vad ca astia a lu Nicolas nu s-au trezit. Bai daca ma scapati la pescuit nu ma mai prindeti pana deseara. Hai Odobestiu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.