Social

Criza musca din lefurile angajatilor de la Cadastru si ale asistentilor sociali

Ziarul de Vrancea
13 apr 2010 3167 vizualizări
In timp ce salariatii de la Cadastru fac greva spontana pentru ca le-au scazut cu 30% salariile, Primaria Panciu trimite asistentii persoanelor cu handicap in somaj u salariatii Oficiului de Cadastru au primit 70% din salariul pentru februarie, iar in ultimele trei luni le-au intrat cu intirziere lefurile pe card u specialistii cadastrali sint amenintati cu scaderea salariului cu 50% in cazul in care vor dobindi statut de functionar public u la Panciu, masura somajului tehnic pentru asistentii sociali a fost adoptata pentru 3 luni si va economisi, prin nevirarea contributiilor sociale, 30.000 lei u aceasta suma va fi utilizata pentru plata celor 44 de asistenti personali pe luna iulie

Criza financiara reuseste sa ii atinga si pe angajatii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vrancea. Lucratorii se trezesc cu salarii mai mici de la o luna la alta sau sint trimisi in somaj tehnic pentru a se mai face economii la fondurile de salarii. Ieri, salariatii de la OCPI au reactionat printr-un protest spontan la diminuarea semnificativa a salariilor pentru ultima luna si la anuntatele scaderi ale lefurilor, conform unei ordonante de Guvern. Oamenii se pling ca din cauza intirzierii cu care isi primesc salariile au acumulat restante la banci si ca, in cazul in care vor dobindi statutul de functionar public, conform actului normativ care va urma sa fie emis de Executiv, este posibil sa isi piarda 50% din venituri. Nici situatia asistentilor persoanelor cu handicap din Panciu nu este mai roz, acestia fiind trimisi in somaj tehnic de primarul Ion Petre ca o masura disperata de a face rost de bani pentru plata lor.


Salariatii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vrancea si-au intrerupt ieri activitatea pentru trei ore, declansind un protest spontan. Oamenii sint nemultumiti in principal de faptul ca au primit un salariu scazut cu 30% pentru luna februarie, de intirzierile la plata drepturilor salariale din ultimele luni si pentru ca in continuare se anunta diminuarea lefurilor. "Protestul spontan de ieri are la baza in principal unele nemultumiri salariale si posibile scaderi ale salariului. Sint informatii ca urmeaza o restructurare, o noua incadrare si aplicarea unei noi grile de salarizare. In ultimele 3-4 luni s-au luat salariile cu intirzieri foarte mari, chiar de 2-3 saptamini, multi angajati au credite la banci si sint amenintati cu penalitati. Iar in februarie s-a luat doar 70% din salariu", a declarat Horia Frincu, directorul OCPI Vrancea. In aceste conditii, angajatii OCPI nu au inregistrat si eliberat acte luni intre orele 13.00 - 16.00, iar vrincenii care au avut nevoie de documente au facut cale intoarsa. Executivul urmeaza sa emita o Hotarire de Guvern prin care salariatii OCPI vor avea statutul de functionar public si li se va aplica legea salarizarii unice. Oamenii sint nemultumiti de faptul ca, potrivit noii grile de salarizare care urmeaza sa fie aplicata, salariile vor fi diminuate cu circa 50%.


Protestele pot continua si astazi


Si astazi este posibil ca angajatii sa continue protestele. "I-am rugat sa-si definitiveze pozitia foarte clar pentru miine (azi, n. r.), sa discutam in cadru organizat, sa vina cu o lista a salariatilor care s-au inscris la acest protest si o lista cu revendicari. Oricum, pe plan local este putin probabil sa se rezolve aceasta chestiune, pentru ca noi nu putem face prea mult, sintem ordonatori tertiari de credite", a completat directorul Horia Frincu. De la 1 noiembrie 2009 activitatea OCPI nu se mai autofinanteaza, finantarea fiind facuta cu fonduri de la bugetul de stat. Proteste au fost ieri si in tara, la Dolj si Bucuresti, iar vineri aproape 70 de reprezentanti ai Federatiei Sindicale Cadastru si Publicitate Imobiliara au facut un miting in fata Ministerului Administratiei si Internelor pentru ca nu si-au primit integral salariile pe luna februarie si ameninta ca vor bloca programul Prima Casa. In 2008, conform declaratiilor de avere, persoanele cu functii de conducere din OCPI Vrancea au avut venituri care au trecut lejer de 6.000 lei pe luna. Din aceasta cauza, ulterior, Agentia Nationala a comunicat ca trebuie operate reduceri cu 20% a salariilor, dupa dezvaluirile privind veniturile astronomice ale specialistilor de la Cadastru.


Asistentii persoanelor cu handicap de la Panciu, trimisi in somaj


Criza financiara care n-a ocolit nici visteria orasului Panciu i-a determinat pe oficialii din administratie sa incerce tot felul de "chichite" legislative pentru a amina colapsul. Astfel, de la 1 aprilie, cei 44 de asistenti ai persoanelor cu handicap din Panciu au intrat in"¦ somaj tehnic. Desi oficial, in baza Ordonantei nr. 4 din 2010, asistentii sociali si-au suspendat activitatea, practic acestia isi desfasoara in continuare atributiile pe care le au in ingrijirea persoanelor cu handicap. Potrivit declaratiilor oferite de primarul Ion Petre, asistentii personali vor fi pina pe 30 iunie in "suspendare de activitate", perioada in care vor primi banii aferenti somajului, 75% din salariul minim brut pe economie. Din iulie ar urma sa fie platiti cu economia pe care Primaria, ca angajator, o realizeaza prin nevirarea contributiilor la CAS, somaj si impozit pe venit timp de 3 luni. Oficialii Primariei adauga faptul ca decizia de trimitere in somaj a asistentilor nu afecteaza persoanele cu dizabilitati, care sint rude cu cei care ii ingrijesc. "Am luat aceasta decizie pentru ca, odata cu aprobarea bugetului local, nu ni s-au asigurat sursele necesare acestui segment, pentru asistentii persoanelor cu handicap. Am discutat cu toti beneficiarii acestui sprijin financiar, pentru ca sumele alocate asigura numai 6-7 luni. Impreuna cu ei, cu departamentul Resurse Umane am discutat cu Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea si am luat aceasta hotarire pentru a asigura inca o luna de salarii in favoarea asistentilor personali. Realizam o economie, in jur de 300 de milioane, exact cit inseamna salarizarea pe o luna a acestui segment de asistenti personali", a declarat primarul Ion Petre. Acesta spune ca demersul sau este in limitele legii, decizia de trimitere in somaj fiind aprobata in Consiliu Local, iar documentatia a fost trimisa spre studiu la Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea, Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Vrancea si Prefectura Vrancea. "S-a luat hotarire de CL, s-a emis toata documentatia pentru a fi depusa la ITM si, in acest moment, toti cei 44 de asistenti personali sint in suspendare de activitate pentru decizia luata, de la 1 aprilie pina la 30 iunie", a completat primarul.


In somaj, desi sint "la munca" in fiecare zi


"Decizia nu-i afecteaza pe cei cu handicap pentru ca acestia au asistenti din familie. Nu exista riscul de a ramine fara ajutor. Este si o datorie morala a familiei de a avea grija de ei. Ingrijitorii nu sint afectati la salariu prin aceasta decizie", ne-a spus si Mihaela Drimba, consilier Primaria Panciu. Asistentii persoanelor cu handicap sustin ca au inteles decizia administratiei locale si au fost de acord cu trecerea in somaj desi, efectiv, asistentii au in continuare grija de cei cu probleme. "Este inspre binele angajatorului si al nostru pentru ca noi ne luam banii in continuare, corect, nu ne afecteaza cu nimic. O am in grija pe sora mea, cu handicap de gradul I. Ne-a spus ca ne vom lua banii pe tot parcursul anului. Sint bani putini. Primesc lunar 5.480.000 lei (n.r. vechi) in mina", a spus Macrina Vieru, asistent personal. In aceasta speta, se pare ca cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea nu ar fi de acord cu interpretarea ordonantei 4 din 2010, cu toate ca Primaria Panciu spune ca ITM si-a dat acordul cind a participat la discutiile cu asistentii personali. (Mihaela BESLEAGA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 58 minute, 45 secunde
Primaria Panciu se face vinovata de infractiunea de inselaciune la adresa AJOFM. Din moment ce persoanele cu handicap exista inseamna ca asistentii lor nu pot fi concediati, lucru care rezulta si din citeste integral
, acum 739400 zile, 58 minute, 45 secunde
As fi vrut sa scrie clar cat castiga pe luna acesti nesimtiti de la cadastru care fac greva !!! Cred ca i-ar bate lumea cu pietre....
, acum 739400 zile, 58 minute, 45 secunde
SALARIATII DE LA PRIVAT AU AVUT ACEASTA SCADERE DE LEAFA DE LA INCEPUTUL LUI 2009 SI .... TREBUIE SA MAI TREACA SI BUGETARII IN SECTORUL PRIVAT SA AVADA DIFERENTA SI CUM SE REZISTA.
, acum 739400 zile, 58 minute, 45 secunde
Hitler i-a dus la crematoriu pe dizabili ! Asta e o sugestie pentru primarii si consiliile gen Panciu. Dar inainte de asta le doresc o zi, numai o zi sa fie imobilizati la pat fara niciun ajutor !
, acum 739400 zile, 58 minute, 45 secunde
Adevarat salari foarte maarrrrrrriiiiiiiiiiiiiiii
, acum 739400 zile, 58 minute, 45 secunde
Daca asistenti dau in judecata primaria vor castiga.nu poate fi lasata fara asistent personal o persoana cu handicap.daca nu reusiti in romania mergeti pana la CEDO sa afle si ei ce incalcari grave citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.