Social

Ingrijirea la domiciliu, un drept necunoscut de vrinceni

Raluca Manolache
22 mar 2010 1267 vizualizări
In Vrancea exista doi furnizori de servicii pentru ingrijiri la domiciliu, Fundatia Crucea Alb-Galbena si Asociatia Vitalis 2005 u multi bolnavi nu stiu ca au dreptul sa fie tratati acasa doar pe baza drepturilor de asigurat

Bolnavii din Vrancea nu se inghesuiesc sa solicite ajutorul specialistilor care ofera ingrijiri medicale la domiciliu, chiar daca au acest drept potrivit legilor in vigoare. Anul trecut, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea a emis doar 63 de decizii pentru serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu, iar in luna februarie 2010 au fost emise numai 11 astfel de decizii. Astfel, in contul serviciilor oferite pe luna trecuta s-a decontat suma de 1.857 lei. "Serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu se acorda pe baza de recomandare pentru ingrijiri medicale la domiciliu, tinind seama de starea de sanatate a asiguratului si de gradul de dependenta al acestuia. Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu se face de catre medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate si de catre medicii de specialitate din spitale la externarea asiguratilor, aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, in concordanta cu diagnosticul stabilit si in functie de patologia bolnavului si gradul de dependenta al acestuia", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. In judet exista in contract cu banca de sanatate doi furnizori, Fundatia Crucea Alb-Galbena si Asociatia Vitalis 2005, insa pacientii nu se inghesuiesc sa le solicite ajutorul. Directorul Fundatiei Crucea Alb-Galbena, Livia Mihaela Costea, spune ca majoritatea persoanelor asigurate nu stiu de existenta acestui serviciu. De asemenea, in alte situatii bolnavii tintuiti la pat nu au apartinatori care sa umble dupa toate actele necesare pentru a beneficia de tratament acasa. "Asiguratii nu sint informati ca pot beneficia de ingrijiri la domiciliu. Noi ne ocupam de partea medicala, ii facem pacientului tratamentul prescris de medic", a precizat Livia Mihaela Costea. Cazurile care ajung pe mina cadrelor nu sint deloc usoare, fiind vorba de bolnavi cu grave afectiuni, imobilizati la pat.


90 de zile de tratament pe an


De aceste servicii pot beneficia persoanele cu afectiuni acute si/sau cronice care nu prezinta un anumit nivel de dependenta si o capacitate limitata de a se deplasa la spital in vederea asigurarii ingrijirilor ambulatorii recomandate de doctori. Cei vizati sint mai ales pacientii care se afla in faza terminala a bolii, ca urmare a unor afectiuni oncologice sau a unui accident vascular cerebral. Pentru obtinerea deciziei asiguratul trebuie sa depuna o cerere la sediul institutiei din sanatate, insotita de o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca afectiunea nu a aparut in urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv. Cererea este mai apoi analizata, iar raspunsul trebuie acordat in cel mult doua zile, potrivit legii. La analiza cererilor si recomandarilor primite, CAS va lua in considerare gradul de dependenta al asiguratului si numarul de zile de ingrijiri de care a mai beneficiat pacientul in anul respectiv. Chiar daca termina sau nu tratamentul prescris de medicul specialist, bolnavul nu poate fi tratat la domiciliu mai mult de 90 de zile pe an, asa ca serviciile se acorda de regula dupa intervenetii chirurgicale sau tratamente mai grele. Dupa ce se emite decizia, asiguratul se va putea adresa unui furnizor de servicii de ingrijiri la domiciliu care se afla sub contract cu banca sanitara. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.