Social

Medicii de familie vor macar 10% din asigurarile de sanatate

Raluca Manolache
20 mar 2010 578 vizualizări
Medicii solicita fonduri mai multe pentru medicina de familie, pentru a nu intra in colaps u acestia reclama faptul ca salariile medicilor de la alte specialitati prevazute în grila de salarizare a personalului din sistemul bugetar sint mai mari decit cele ale medicilor de familie

Medicii de familie reclama nivelul scazut de finantare a asistentei medicale primare si solicita fonduri suficiente pentru anul 2010, pentru ca in caz contrar unele cabinete risca sa fie inchise. Finantarea precara a sistemului sanitar a fost adusa in discutie de doctorii de familie din Vrancea in cadrul intilnirii pe care au avut-o joi cu ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care s-a aflat intr-o vizita de lucru la Focsani. Cu aceasta ocazie, Patronatul Medicilor de Familie Vrancea i-a inminat ministrului un material ce cuprinde o serie de propuneri necesare pentru imbunatatirea relatiilor contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, de reducere a birocratiei in sistem, precum si cresterea calitatii actului medical in folosul pacientilor. Medicii solicita fonduri mai multe pentru medicina de familie, pentru a nu intra in colaps. "în anul 2008 s-a alocat medicinii primare aproximativ 9% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), demers oprit brutal in anul 2009 prin alocarea doar a sumei de 830 milioane lei. Doar aplicind inflatia pe aceasta perioada ar trebui ca in anul 2010 finantarea asistentei medicale primare din FNUASS sa depaseasca 1.600 de milioane de lei, adica in jur de 10 procente din actualul FNUASS, dar optim ar fi 12%. în aceste conditii consideram ca este absolut obligatorie alocarea de minim 10% din FNUASS pentru medicina primara in acest an, optim 12%, suma care poate asigura functionarea cabinetelor medicale de medicina familiei, fara a pune in pericol furnizarea de servicii medicale", se arata in memoriul inaintat ministrului Attila Cseke. De asemenea, medicii reclama faptul ca salariile medicilor de la alte specialitati prevazute in grila de salarizare a personalului din sistemul bugetar sint mai mari decit cele ale medicilor de familie. "Prin comparatie, veniturile medicilor de alte specialitati, prevazute in grila de salarizare a personalului din sistemul bugetar este mult mai mare decit venitul medicilor de familie, rezultat dupa plata personalului, a taxelor si impozitelor aferente si a cheltuielilor cu functionarea cabinetului medical. Chiar si in urma reducerii substantiale a fondurilor alocate medicinii scolare prin standardele de cost ce se vor introduce, se aloca mai mult numai pentru salarizarea personalului medical dintr-un cabinet de medicina scolara, decit intregul venit mediu al unui cabinet de medicina de familie, care cuprinde si cheltuielile substantiale de functionare, intretinere si, in plus, alte cheltuieli obligatorii care nu se regasesc la medicina scolara", se mai arata in adresa. Medicii i-au prezentat ministrului si nemultumirile legate de proiectul de contract cadru pe 2010 pentru furnizarea de servicii medicale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.