Social

Fara cozi la medicii de familie!

Raluca Manolache
8 mar 2010 1169 vizualizări
O parte din medici au adoptat deja metoda programarilor pentru a se intilni cu pacientii, inca de acum citiva ani

Din aprilie, persoanele care doresc sa intre la propriul medic vor avea nevoie de programare, desigur, daca nu reprezinta urgente medicale. Ministerul Sanatatii a emis in acest sens un ordin prin care s-a propus ca medicii de familie sa acorde serviciile medicale contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate pe baza unei programari telefonice sau realizata prin alte mijloace. Pacientii trebuie sa se planifice cu doua zile lucratoare inainte de data dorita, iar doctorii trebuie sa afiseze, in acest sens, la loc vizibil, numarul de telefon la care se pot efectua programarile. Dr. Violeta David, medic de familie in Dumitresti, spune ca de la prevederile actului normativ fac exceptie cazurile de urgenta medicala, dar si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu se poate comunica cu pacientii. "Aceste programari vor fi facute doar in cazul pacientilor cu boli cronice", spune dr. Violeta David. In Vrancea sint deja unii medici care au adoptat metoda programarilor de mai multi ani. "De vreo trei ani lucrez cu pacientii numai pe baza de programari. Este mult mai bine asa pentru ca pacientii stiu cind trebuie sa vina si se bucura ca nu mai gasesc aglomeratie la cabinet. Desigur, nu refuzam nici un bolnav care vine in timpul alocat pacientilor cronici. E mult mai civilizat asa", sustine dr. Gabriela Plantos, medic de familie la Tataranu si la Slobozia Ciorasti. Si specialistii din ambulatoriul de specialitate, inclusiv specialitatile paraclinice si medicina dentara si din cele de asistenta medicala de recuperare, au obligatia sa acorde servicii medicale pe baza unei programari telefonice, sau prin alte mijloace, efectuata cu cel putin 24 ore inainte de vizita. In situatia in care bolnavul sau medicul nu pot respecta data si ora stabilita exista obligatia de a se anunta acesta lucru. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 3 ore, 14 minute, 24 secunde
cozi la medicul de familie sunt si cu programari si fara programari pentru ca nu intra nimeni fara stira asistentei care introduce itai in cabinet pe cei care da dreptul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.