Social

Avicola si Vranlact anunta primele scumpiri din 2010

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 1411 vizualizări
Gramaje mai mici de mincare pentru aceeasi bani! De la mijlocul lunii, laptele marca locala, Vranlact, se va scumpi, chiar daca Liviu Jitea recunoaste ca scumpirile vor determina o scadere a consumului u societatile care comercializeaza carne de peste sau pui, Stela Com si Avicola, spun ca vor mai astepta putin pina sa scumpeasca produsele u din martie insa, puiul de la Ferma vrinceana va fi cu 25% mai scump u analize privind marirea preturilor la raft se fac si in curtea Veritas SA Panciu u operatorii de pe piata alimentara spun ca oamenii nu vor putea renunta la produse, dar ca vor cumpara mai putin din toate u deja in magazine au aparut primele scumpiri dupa Anul Nou

Cosul zilnic al unui vrincean va fi mai saracacios in acest an. Scumpirile anuntate la toate produsele alimentare ii vor face pe oameni fie sa aleaga intre diete, fie sa guste putin din toate. Din aceasta luna, suta de grame va fi masura in care se va cumpara parizerul de pui, brinza telemea sau gulasul de porc. Principalii operatori de pe piata locala spun ca sint in perioada evaluarilor pentru a stabili exact cu cit anume vor opera scumpirile. Cel mai probabil, de la jumatatea acestei luni, societatile din industria alimentara vor schimba pretul produselor la raft.


Producatorii locali din industria alimentara analizeaza influenta scumpirilor la utilitati si carburanti, dar si gradul de acordare a subventiilor de stat in agricultura, pentru a stabili noile preturi la cele mai gustate produse din cosul zilnic. Si cum vrinceanul nu se poate lipsi sa aiba pe masa si carne, si lactate, dar si legume sau fructe, cel mai probabil, meniul de zi cu zi va scadea in gramaj. Marcel Doaga, managerul firmei Stela Com, specializata in comercializarea pestelui si a produselor din peste, dar si din pasare, vita sau porc, spune ca deocamdata mai sint stocuri de marfa in depozite si ca scumpirile nu se vor face decit dupa citeva luni. "Noi inca mai avem stocuri care nu s-au epuizat, asa ca deocamdata nu cred ca vom face scumpiri. Dar, o mica scumpire cred ca se va produce, mai ales ca s-au marit taxele, pretul la combustibil sau la polita RCA. Cit despre investitii, nu cred ca va fi cazul, nu prea mai este profitabil sa investesti in Romania. Probabil ma voi intilni cu amicii mei pe la Bruxelles sau Londra si sa ne sfatuim. O piata profitabila ar fi in Asia, unde forta de munca este ieftina", ne-a spus Marcel Doaga de la Stela Com, care avea in plan, inainte de criza, sa-si faca o fabrica pentru procesare alimentara. Reprezentantii Avicola SA, cel mai mare producator de carne de pui din Vrancea, sustin ca pina in martie nu vor scumpi produsele. Din primavara insa, kilogramul de carne va fi mai scump cu pina la 25%, marire pusa in principal pe seama eliminarii subventiilor. Oficialii companiei spun ca, in aceste conditii, un pui grill va iesi pe poarta abatorului cu 7 lei, ajungind pe la 8 lei cu TVA. In magazine, puiul ar trebui sa se vinda cu 10-10,5 lei per kg. Avicola Focsani produce peste 7.000 de tone de carne anual si are o retea proprie de distributie in toata tara, sub brandul "Ferma vrinceana".


Laptele se scumpeste de la 15 ianuarie


Lactatele se vor scumpi primele. Producatorul local Vranlact anunta ca de la mijlocul lunii preturile vor creste, nespecificind deocamdata cu cit anume. Liviu Jitea, managerul societatii, explica scumpirile pentru lapte, cascaval sau smintina sub brandul local prin corelatia lor cu cheltuielile mai mari pentru gaze sau transport. "Scumpirile vor determina o scadere a consumului. De la 15 ianuarie noi vom percepe preturi mai mari. Ne influenteaza energia termica, gazele, transportul sau subventiile pe care le cuantificam acum. Oricum, de pe urma acestor majorari, statul nu va incasa mai multi bani. Produsele de baza: piinea, laptele, zaharul, uleiul tin de cosul zilnic si oamenii nu se vor putea lipsi de ele, dar fiecare va consuma mai putin, dat fiind ca banii sint aceeasi. Clientii se vor orienta spre carne mai ieftina sau, la capitolul lapte, vor trece de la segmentul mai scump, la cel mai ieftin. In privinta investitiilor, le vom finaliza pe cele incepute, nu vom face altele", ne-a spus si Liviu Jitea, actionarul majoritar de la Vranlact SA Focsano. Si reprezentantii locali din domeniul bauturilor alcoolice analizeaza posibilitatea unor scumpiri. Dupa ce si Vincon SA a anuntat unele scumpiri, Adrian Toma, directorul Veritas SA Panciu, ne-a spus ca in societatea pe care o manageriaza se fac evaluari, urmind a se decide in urmatoarea perioada cu cit va fi influentat pretul la ratf al vinurilor si al sampaniei de Panciu. Aceasta in conditiile in care societate nu-si permite sa ramina in urma cu plata datoriilor pentru ca Fiscul sta cu ochii pe firme ca "pe butelie". Noul an a adus un val de scumpiri, atit la produse, dar si la servicii sau utilitati, intre 5 si pina la 30%. Portofelul romanilor nu va cunoaste o stare de mai mult in acest an, considerat de guvernanti unul de criza majora. In aceste conditii, inghetarea salariilor la bugetari va determina o sacosa mai usoara dupa cumparaturile saptaminale. (Iulia CRETU)


  • Supermarketurile renegociaza contractele cu furnizorii


  • La raft, in supermarketurile locale, scumpirile au inceput deja sa se faca simtite la produsele industriale, gen detergenti de rufe sau de vase, dar si la tigari, in timp ce scumpirile la alimente inca se mai lasa asteptate. Cauza principala a cresterii pretului la produselor din carne de pasare, porc sau lactate este sistarea acordarii de subventii catre producatori. Scumpirile vin cu un efect de bumerang asupra producatorilor, dar si a lanturilor de magazine, care vor fi afectate in cele din urma, pentru ca va scadea consumul, deci si vinzarile. Supermarketurile si-au pus deja la punct o strategie de marketing astfel incit sa previna, pe cit posibil, scaderea vinzarilor. Lantul de magazine Paco, de pilda, mizeaza pe reducerea adaosului la alimente, astfel incit clientii sa nu resimta pe deplin scumpirile. "Vranlact si Avicola inca nu au scumpit, surprinzator, desi au anuntat acest lucru. Ei incearca sa se mentina cit pot. Noi, ca strategie de marketing, vrem sa reducem din adaosul comercial pentru a incerca sa reducem si din efectele scumpirii pentru clientii nostri. Sa nu fie o scumpire la raft de 10-15% ci de 7%, de exemplu. Oricum, de la 1 ianuarie noi facem renegocierea cu furnizorii nostri. Probabil din cei patru vom renunta la doi din alte judete si vrem sa ajutam producatorii locali, Avicola, Vranlact, sa isi mentina vinzarile si in acelasi timp vom incerca sa obtinem un adaos cit mai mic, pentru ca scumpirea sa nu fie de 15%", ne-a declarat Feliciu Paraschiv, administrator al lantului de magazine Paco din Focsani si Odobesti. Patronul doreste, de asemenea, prin aceste masuri, sa nu scada salariile celor 140 de angajati, nici sa faca reduceri de personal. Ca un efect al crizei, producatorii si distribuitorii locali vor sa-si intareasca legaturile astfel incit sa se vinda mai mult si pe plan local. In aceasta ecuatie intra si un alt lant local de magazine, Zanfir. (Mihaela BESLEAGA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 3

    Adaugă comentariu
    , acum 736990 zile, 2 ore, 27 minute
    Deci va sa zica asta-i strategia producatorilor si comerciantilor , "Tre sa cumpere ca doar n-o sa moara de foame". Dansii pornesc de la premisa ca vrancenii au bani si nu vor sa li-i dea lor, deci citeste integral
    , acum 736990 zile, 2 ore, 27 minute
    Domnule db, nu fac apel la cunostintele dvs in materie de economie, insa probabil lucrati la o insitutie de stat , unde angajatii acestei se sperie doar cand mai anunta nu stiu ce ministru diminuari citeste integral
    , acum 736990 zile, 2 ore, 27 minute
    Daca Goethe institut- Frankfurt am Main in opinia dvs e alias Stefan Gheorghiu sunt tare curioasa unde ati terminat facultatea. Mi se pare oportun mesajul lui db ca toate celelalte si nu contest citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.