Social

Operatie in premiera realizata de ortopezi la Adjud

Raluca Manolache
9 nov 2009 9005 vizualizări
Doi vrinceni au fost supusi unei ligamentoplastii simbata in prezenta doctorului Octav Russu, sef lucrari la catedra de ortopedie Tirgu Mures u dr. Claudiu Zara, seful sectiei de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul Adjud, sustine ca acest procedeu chirurgical de refacere a ligamentelor rupte se va face in mod regulat la spital u cei doi pacienti au suferit rupturi de ligamente in timp ce jucau fotbal

Vrincenii care sufera de rupturi de ligamente nu mai sint nevoiti sa mearga la clinicile universitare din Bucuresti sau Iasi pentru a se opera si a putea merge fara probleme din nou. Dr. Claudiu Zara, seful sectiei de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul Municipal din Adjud, a efectuat simbata, in premiera pentru judetul nostru, doua operatii de ligamentoplastie artroscopica. Acesta este un procedeu de refacere a ligamentelor rupte care reduce mult perioada de recuperare a bolnavilor. Cu sprijinul dr. Octav Russu, de la catedra de ortopedie-traumatologie a Facultatii de Medicina din Tirgu Mures, au fost operati doi barbati, Iulian Turluianu, 40 ani, din Ciuslea, si Valentin Tanase, 22 ani, din Adjud, care s-au ales cu ruptura de ligament in timp ce jucau fotbal. Practic, operatia a constat in efectuarea unor incizii foarte mici si inlocuirea ligamentului incrucisat anterior al genunchiului rupt cu o grefa tendinoasa recoltata de la acelasi genunchi. Grefa este fixata cu suruburi speciale, din materiale bioresorbabile, deci care se dizolva in timp. Operatia nu ar fi fost posibila daca la nivelul unitatii nu ar fi existat un artroscop, aparat adus in spital acum cinci ani. Cei doi pacienti urmeaza intr-o saptamina sa fie externati, operatiile decurgind fara probleme. "Am facut ruptura de ligament acum doua saptamini. Am mers la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani si doamnele de acolo au decis sa il puna in ghips, ceea ce nu se face. Printr-o cunostinta am aflat de dr. Claudiu Zara si, dupa ce m-a consultat, in cinci zile m-a programat pentru operatie. Aceasta a decurs foarte bine", ne-a spus Iulian Turluianu, care se simte bine dupa operatie. Si Valentin Tanase este multumit de rezultatul obtinut, ba chiar spera sa se intoarca pe terenul de fotbal cit mai curind. "Am decis sa ma operez deoarece instabilitatea din genunchi ma deranja la mers. Am luat legatura cu unii colegi care mi-au spus ca dr. Zara este un medic bun si am decis sa ma operez", ne-a spus pacientul. Dr. Claudiu Zara sustine ca acest procedeu chirurgical de refacere a ligamentelor rupte se va face in mod regulat la spital de acum inainte. In lipsa acestei interventii genunchiul este instabil, iar pacientul merge schiopatat. (Raluca MANOLACHE)


Dr. Zara: "Nu e cea mai dificila, dar este o interventie delicata"


Ziarul de Vrancea a realizat un scurt interviu, imediat dupa operatie, cu medicul care a adus ligamentoplastia artroscopica in Vrancea, dr. Claudiu Zara, seful sectiei Ortopedie Traumatologie de la Spitalul Adjud. Acesta ne-a povestit in ce consta aceasta interventie si de ce ar trebui realizata.


Reporter: Este prima interventie de acest gen la Spitalul Adjud?


Claudiu Zara: Este prima interventie pe meleagurile vrincene si printre primele din Moldova. In Moldova s-a mai facut aceasta interventie, dar tot cu ajutorul specialistilor din alte parti, la Iasi. In rest, toata populatia Moldovei mergea la Bucuresti.


R: Cit de dificila este operatia? Este cea mai grea interventie la care ati luat parte?


C. Z.: Nu este cea mai dificila, dar este o interventie delicata care presupune in primul rind cunostinte solide de ortopedie, presupune existenta unui echipament special si entuziasmul doctorului. Interventia consta in inlocuirea ligamentului incrucisat anterior al genunchiului, ligament care poate fi rupt recent sau poate fi vorba de o ruptura mai veche, cu un ligament artificial recoltat tot din zona respectiva, de la acelasi genunchi. Operatia dureaza maxim doua ore.


R: Ruptura de ligament poate fi si altfel tratata?

C. Z.: Trebuie facuta aceasta interventie. Poate fi insa tratata cu indiferenta sau tratata in mod conservator, la pacientii virstnici sau la cei care nu depun o activitate fizica si care refuza operatia. Ligamentoplastia se face si la 60 de ani daca persoana este activa si vrea sa aiba o viata activa. In lipsa acestei interventii apar probleme mari, genunchiul scapata, fuge si poate sa apara artroza de genunchi, apare mersul schiopatat.


R: Credeti ca odata efectuata aceasta interventie, unitatea va atrage mai multi pacienti?

C. Z.: Prin efectuarea acestei operatii dorim sa venim in intimpinarea oamenilor, inclusiv eu am trimis pacienti la Bucuresti in decursul anilor. Deci, in primul rind se adreseaza oamenilor. Sigur si spitalul are de cistigat, va creste numarul pacientilor, creste adresabilitatea. Toata lumea are de cistigat.


A consemnat Raluca MANOLACHE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 21 ore, 8 minute, 22 secunde
Buna ziua! Caut urgent sa cumpar suruburi resorbabile la pret de importator pentru o prietena care trebuie operata saptamana viitoare pt. ca si-a rupt ligamentul la un genunchi. Ma puteti ajuta cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.