Social

Medicii vor mai multi bani de pe urma cancerului de col

Raluca Manolache
19 sep 2009 830 vizualizări
Incepe programul de testari gratuite: femeile vor putea afla daca sint bolnave sau nu gratie unui program ce va fi derulat de Ministerul Sanatatii u medicii de familie sint insa nemultumiti de banii alocati pe fiecare caz, 5 lei, fata de ginecologi, care vor fi rasplatiti cu 150 lei de pacient

Testarile gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin sint aproape o realitate. La Directia de Sanatate Publica (DSP) se fac demersurile necesare pentru punerea in aplicare a programului de screening pentru cancerul de col uterin initiat de Ministerul Sanatatii. "Organizarea si desfasurarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin (PNS-CC) se realizeaza in scopul prevenirii si combaterii acestei afectiuni maligne si are ca obiectiv principal reducerea incidentei si mortalitatii formelor invazive de boala, prin depistarea bolii in stadii cit mai precoce, vindecabile, urmarirea si/sau directionarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente in vederea asigurarii tratamentului adecvat, in conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calitatii in screeningul de cancer de col uterin", se mentioneaza in actul normativ. Femeile cu virste cuprinse intre 25 si 64 de ani au posibilitatea de a beneficia de consiliere si consult gratuit la un medic specialist de obstetrica-ginecologie in vederea depistarii precoce a bolii. Acestea vor trebui sa fie testate periodic, la un interval de 3 ani, cu ajutorul examenului Babes-Papanicolau, iar daca trei teste ies negativ atunci vrincencele vor fi excluse din categoria cu risc. In program nu vor fi incluse femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin, cele care au suferit histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col. Pina la demararea programului ramine de vazut citi furnizori vor dori sa adere la acest program. De exemplu, medicii de familie, care au rolul de a le spune femeilor pasii pe care trebuie sa ii urmeze, sint nemultumiti de banii pe care ar trebui sa ii primeasca. Este vorba de 5 lei de pacient. "Colegii sint nemultumiti de suma pe care ar trebui sa o primeasca pentru pacient si nu vor sa participe la program", a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. Astfel, fiecare medic urmeaza sa decida daca doreste sa fie inclus in program. "5 lei impozabili este o bataie de joc la adresa muncii noastre", spune dr. Grigore Hanta, medic de familie la Odobesti. Doctorii ginecologi vor fi cei mai bine platiti, urmind sa primeasca un tarif de 150 de lei pe caz. Serviciile medicale acordate de cabinetele de specialitate includ consultatia de specialitate, recoltarea si fixarea materialului celular cervico-vaginal, colorarea Babes- Papanicolau, precum si citirea si raportarea rezultatelor. Centrul Judetean pentru Managementul screening-ului de cancer de col uterin, care va trebui sa ia fiinta in Vrancea, se va subordona Institutului Oncologic "Prof. Dr. Al Trestioreanu". (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.