Social

Coada la adoptiile de bebelusi

Mihaela Beșleagă
11 iul 2009 1955 vizualizări
Toate formalitatile, de la atestare pina la emiterea noului certificat de nastere al celui mic, dureaza un an de zile u pot adopta numai persoanele care sint cu cel putin 18 ani mai in virsta decit cel pe care doresc sa il adopte u infierea nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decit dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de cel putin 90 de zile noii sale familii u anul trecut, in Vrancea, 25 de persoane au primit incuviintarea de a deveni parinti u Directia de Protectie a Copilului va urmari evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parintii sai adoptivi pe o perioada de cel putin 2 ani dupa incuviintarea adoptiei

V-ati gindit vreodata sa claditi o familie pentru un copil cu care soarta a fost neingaduitoare? Se spune ca pe lume exista doua feluri de copii: cei care cresc in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei. Cei din urma sint subiectul acestui articol. Va vom arata si pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru a deveni parintele unui suflet de copil care nu a cunoscut dragostea si caldura unui camin. La inceputul acestui drum trebuie sa va inarmati cu rabdare, intrucit procedura de adoptie este destul de anevoioasa si va va consuma timp si nervi. Toate formalitatile, de la atestare pina la emiterea noului certificat de nastere al celui mic, dureaza un an de zile, timp in care va trebui sa faceti drumuri la Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC), la Tribunal si sa va imprieteniti cu cel pe care vreti sa il luati "copil de suflet". Anul trecut, in Vrancea, 25 de familii au primit incuviintarea de a deveni parinti. Majoritatea au luat copii in virsta de pina in 3 ani, ceilalti fiind considerati prea "batrini" pentru a fi adoptati.


Cuplurile care, din cauza problemelor de sanatate nu pot avea urmasi, sotii care cresc copii sotului/sotiei sau pur si simplu oameni de bine, care vor sa isi mareasca familia si sa educe un pui de om, sint principalii adoptatori din judet. Pentru a deveni parinte exista mai multe tipuri de adoptii: pentru copii care au plasamentul ca masura de protectie sociala, pentru cei aflati sub tutela, adoptia copilului sotului/sotiei, a persoanei care a implinit 18 ani si adoptia internationala. Schema procedurii de infiere in primele doua cazuri este destul de complicata, de aceea trebuie sa va inarmati cu rabdare. Cel mai simplu este sa infiati copilului sotului/sotiei, fiind nevoie de un raport de consiliere, o cerere catre instanta, care incuviinteaza adoptia si apoi, ultima etapa, emiterea noului certificat de nastere al copilului. La fel de simpla este si adoptia unei persoane majore. Pentru aceasta este nevoie de o cerere a adoptatorului, care trebuie sa faca dovada ca are conditii, apoi pronuntarea tribunalului. "Copiii adoptabili prin hotarire judecatoreasca sint cei cu parinti decedati, sau grav bolnavi, cu o situatie financiara precara sau in alte situatii dificile, care nu mai pot avea grija de proprii copii", spune Toader Ghetu, directorul DGASPC Vrancea. Adoptia presupune incetarea legaturilor de rudenie ale copilului.


Primul pas: atestarea


Procedura de adoptie este legiferata prin Legea 273/2004, prin care se stabilesc conditiile generale pentru infiere. In primul rind, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale si conditiile materiale necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului. In aceste sens, trebuie depusa o cerere la DGASPC, urmind ca institutia sa evalueze aceste conditii si sa ateste sau nu familia solicitanta. Evaluarea va avea in vedere, printre altele: personalitatea, starea sanatatii si situatia economica a adoptatorului sau a familiei adoptatoare, viata familiala, conditiile de locuit, aptitudinea de educare a unui copil, motivele pentru care solicitantul doreste sa adopte. Pe baza rezultatelor evaluarii directia decide, in termen de 60 de zile, daca familia este sau nu apta sa adopte. In cazul unui rezultat favorabil, DGASPC va elibera atestatul, care este valabil un an de zile. Daca evaluarea este negativa, adoptatorul are dreptul sa solicite directiei, in termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatului, reevaluarea. Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sint cu cel putin 18 ani mai in virsta decit cel pe care doresc sa il adopte. La nivelul judetului, in anul 2007, 33 de familii au fost atestate, in 2008, 35 de familii au primit atestatul, iar in 2009, pina la aceasta data, 13 familii atestate vor sa adopte.


Pasul doi: incredintarea


Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decit dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de cel putin 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte, astfel incit instanta sa poata aprecia asupra relatiilor de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi incuviintata. In aceasta perioada, DGASPC analizeaza cu prioritate posibilitatea incredintarii copilului unei rude din familia extinsa. Daca nu exista solicitari din partea acestora, directia va identifica o persoana sau familie atestata, aflata in evidenta Oficiului. "In aceasta perioada are loc sau nu ceea ce numim «matching», sau potrivirea, adaptarea copilului la noile conditii de viata", spune directorul DGASPC Vrancea. La sfirsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei se intocmeste un raport final referitor la evolutia relatiilor dintre copil si adoptatori, pe care il comunica instantei. De mentionat faptul ca in cadrul procedurii de adoptie se iau masurile ca fratii sa fie incredintati impreuna. In 2007, au avut loc 9 incredintari, in 2008, 17 copii au fost incredintati familiilor care au dorit sa adopte, iar in acest an exista deja 9 astfel de actiuni.


Pasul trei: incuviintarea


Incuviintarea sau acordul adoptiei este de competenta instantelor judecatoresti. Tribunalul va admite cererea de incuviintare a adoptiei numai daca, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al copilului. Directia de la domiciliul copilului va urmari si va intocmi rapoarte trimestriale cu privire la evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parintii sai adoptivi pe o perioada de cel putin 2 ani dupa incuviintare. De asemenea, DGASPC are obligatia sa asigure parintilor adoptivi servicii postadoptie. Parintele-adoptator are fata de copilul adoptat drepturile si indatoririle parintelui firesc fata de copilul sau. Copilul adoptat dobindeste prin infiere numele adoptatorului. Ramine la latitudinea parintilor sa ii dezvaluie copilului ca este adoptat, de indata ce virsta si gradul de maturitate ale acestuia o permit. De multe ori, aceasta marturisire este un soc pentru copilul adoptat. De incuviintarea adoptiei au beneficiat in 2007 19 familii, 25 de persoane in 2008 si 7 in acest an.


Parintii naturali trebuie sa se lepede de copil de doua ori

Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sint urmatoarele: parintii firesti sau tutorele copilului ai carui parinti sint decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie sau copilul care a implinit virsta de 10 ani. Parintele decazut din drepturile parintesti sau caruia i s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Consimtamintul se da in fata instantei de judecata o data cu deschiderea procedurii adoptiei, dar si la finalul acesteia. Au fost si cazuri in care, desi au fost de acord in prima instanta, parintii naturali s-au razgindit la terminarea procedurii de adoptie, nedorind sa-si mai dea copilul pe alte miini. Cumulate, toate etapele adoptiei ajung la circa un an de zile. In cursul procedurii trebuie respectate in mod obligatoriu urmatoarele principii: al interesului superior al copilului; cresterea si educarea copilului intr-un mediu familial; continuitatea in educare, tinindu-se seama de originea sa etnica, culturala si lingvistica; informarea copilului si luarea in considerare a opiniei acestuia in raport cu virsta si gradul sau de maturitate; principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 6 ore, 36 minute, 53 secunde
Trebuia sa lasati liber la comentarii si la suibiectul cu Arhivele pt ca trebuie spus CU VOCE TARE ca nenorocitii aia din pdl au luat in calcule si postul de la Directia Arhielor Statutului Vrancea. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.