Social

Gripa porcina mobilizeaza sanatatea

Raluca Manolache
30 apr 2009 803 vizualizări
Bolnavii de gripa vor fi intrebati daca au calatorit sau au venit in contact cu persoane care au fost in Mexic, SUA sau Canada

Toti medicii sint in alerta si trebuie sa urmareasca cu o atentie sporita pacientii care prezinta simptome de gripa. Atentionarea a fost facuta dupa ce la nivel mondial au aparut tot mai multe persoane infectate cu virusul gripal AH1N1 (gripa porcina). Directia de Sanatate Publica (DSP) a anuntat intreaga retea medicala in vederea detectarii tuturor cazurilor de gripa si pneumonii severe. Toti pacientii care vor prezenta simptome de gripa vor fi supusi unui set de analize, deoarece gripa porcina se manifesta ca si cea umana. "Am atentionat spitalele cu privire la aceasta situatie. S-a dispus supravegherea persoanelor suspecte de gripa, actiune care se facea si pina acum. De asemenea, pentru toate cazurile vor fi recoltate produse biologice", a declarat dr. Marina Maiorov, directorul executiv interimar de la DSP. Totodata doctorii care vor avea pe mina pacienti "suspecti" vor trebui sa ii intrebe daca au calatorit sau au venit in contact cu persoane care au fost in ultimele sapte zile in Mexic, SUA sau Canada. In cazul in care raspunsul este afirmativ, cazul va fi considerat persoana in investigare si va fi anuntat Institutul de Sanatate Publica. Preventiv, populatia este sfatuita sa se spele mai des pe miini, sa foloseasca intotdeauna batista pentru tuse si stranut si sa evite calatoriile in tarile afectate. Gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Orice persoana care prezinta semne de gripa trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia. Pina acum, gripa porcina a dus la imbolnavirea a peste 1.000 de persoane in lume si la decesul a peste 100. Mai multe informatii legate de aceasta maladie se gasesc site-ul Ministerului Sanatatii, www.ms.ro. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.