Social

Testari contra cancerului mamar si de col

Raluca Manolache
16 apr 2009 1426 vizualizări
Investigatiile vizeaza toate femeile care sint active sexual

Femeile vor putea afla mult mai usor din acest an daca sufera de cancer mamar sau de col uterin, gratie noului program national de depistare precoce a afectiunilor oncologice care va debuta in toamna si este programat sa dureze cinci ani. Acesta va cuprinde doua subprograme, cel de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si cel pentru depistarea cancerului mamar. Astfel, toate vrincencele active sexual vor beneficia de aceste testari preventive decontate de Ministerul Sanatatii. Pe durata programului, femeile vor face trei citologii Babes-Papanicolau, iar daca toate trei ies negativ, atunci femeile sint excluse din categoria cu risc. Celelalte vor beneficia de diverse procedee terapeutice. Aceasta strategie de preventie este binevenita si la nivelul judetului Vrancea in conditiile in care tot mai multe femei afla ca sufera de aceasta maladie. In urma programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei s-au inregistrat date ingrijoratoare privind cresterea imbolnavirilor in rindul femeilor. "Programul este binevenit pentru ca in ultimii ani au fost inregistrate foarte multe cazuri de cancer de sin si de col uterin", a declarat Carmen Gheorghiu, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica. De altfel foarte multe vrincence au aflat ca sufera de o forma de cancer mult prea tirziu. Motivele sint lipsa controalelor medicale regulate si a informarii, conditii in care diagnosticul este pus in stadiile II, III si IV ale bolii, cind afectiunea este incurabila. In acest moment in judet sint peste 6.000 de persoane care sufera de cancer. Numai anul trecut in evidentele medicilor oncologi au ajuns 1.004 persoane. 86 de femei au aflat ca sufera de cancer mamar si altele 47 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. Testul Papanicolau, pentru depistarea cancerul de col uterin, este o investigatie cuprinsa in pachetul de servicii medicale, insa din cauza listelor de asteptare de la laboratoare, femeile care doresc sa il faca trebuie sa scoata bani din buzunar. Testul costa in jur de 38 de lei. Medicii spun ca testul Papanicolau este cea mai putin costisitoare si nedureroasa metoda care poate determina riscul de cancer de col uterin. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 3 ore, 59 minute, 34 secunde
Ma :numesc:Munteanu Mihaela ,am probleme cu sanu de ceva timp am efectuat ceva controale ,dar inca mai simt dureri si nu stiu care este situatia desii am un set de analize efectuarea unei mamografii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.