Social

15 vrinceni au murit anul trecut de tuberculoza

Raluca Manolache
24 mar 2009 1121 vizualizări
316 persoane au fost diagnosticate in 2008 cu TBC u o parte dintre bolnavi sufera de TBC rezistent la tratament, mult mai greu de tratat

"Boala saraciei", asa cum este supranumita tuberculoza, continua sa faca ravagii si in Vrancea. Medicii de la sectia de pneumoftiziologie a Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" au luat in evidente anul trecut 399 de persoane cu TBC. Din acestea, 316 au reprezentat cazuri noi si 83 de recidive. Nu de fiecare data insa tratamentul si-a facut efectul, 15 bolnavi fiind rapusi dupa ce au contractat aceasta maladie. De altfel, 20 de pacienti au fost nevoiti sa se interneze de doua ori in spital, iar 12 persoane chiar de trei ori pentru a se vindeca. Situatia este si mai dificila in conditiile in care 12 dintre bolnavi au aflat ca sufera de tuberculoza multidrog rezistenta. TBC-ul chimiorezistent este o forma de tuberculoza la care bacilul Koch, cel care provoaca aceasta afectiune, nu moare la medicamente obisnuite. Chimiorezistenta este generata de multe ori de tratamentului incomplet efectuat sau inadecvat, la pacientii care nu respecta sfaturile medicale sau intrerup medicatia inainte de termen. "Nivelul de chimiorezistenta ingrijoreaza lumea stiintifica medicala. In Romania sint 800 de cazuri noi descoperite anul trecut, iar in Vrancea sint 12 cazuri. Este un motiv pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii incearca sa gaseasca mijloace de diagnostic mai rapide si de testare a sensibilitatii, regimuri terapeutice care sa asigure o scurtare a duratei de tratament si, fireste, multe cercetari la nivelul genomului bacterian care s-ar putea sa conduca la usurarea luptei cu boala. Toate aceste metode de diagnostic si de tratament au o vechime, dar sint singurele dovedite ca cele mai eficiente in momentul actual", a precizat dr. Mariana David, sefa sectiei de pneumoftiziologie a Spitalului din Focsani. Pentru depistarea la timp a cazurilor de tuberculoza de acest tip trebuie sa se examineze periodic sputa, iar concomitent sa se realizeze antibiograma la pacientii cu risc. Acesti bolnavi nu se pot trata decit la centrele speciale din Bucuresti si Neamt. (Raluca MANOLACHE)


2,4 milioane de lei pentru Spitalul TBC


Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" spera sa primeasca in acest an 2,4 milioane de lei, suma necesara pentru realizarea lucrarilor de reabilitare a Spitalului TBC. Dr. Nicolae Moise, managerul unitatii spitalicesti, spera ca primeasca acesti bani de la Consiliul Judetean sau prin Ministerul Dezvoltarii Regionale. Lucrarile ar urma sa dureze aproximativ cinci luni, perioada in care se doreste schimbarea sarpantei, a timplariei, modificarea instalatiilor si grupurilor sanitare, intimizarea saloanelor, dar si montarea unei centrale termice proprii. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.