Social

Camin pentru batrini in blocul Dracula de la Panciu

Doina Ganea
9 feb 2009 1532 vizualizări
Primarul si-a propus sa cheltuiasca un milion de euro pentru a amenaja un azil la Sovejana, intr-un bloc situat in plin cimp u un proiect similar, initiat tot de Ion Petre, a fost abandonat in 2003

50 de batrini singuri si cu venituri putine ar putea beneficia in curind de ingrijire specializata si adapost cu bani europeni. La finele saptaminii trecute, consilierii locali din Panciu au aprobat in sedinta extraordinara proiectul de investitii intitulat "Unitate de asistenta medico-sociala, Camin pentru persoane virstnice de tip rezidential Sovejana, orasul Panciu". Caminul va functiona in cladirea preluata in 1992 de administratia locala de la fosta Asociatie intercooperatista pentru cresterea vacilor de lapte, Sovejana, situata in mijlocul cimpului, la marginea cartierului Satu Nou. In fapt, este vorba despre un bloc de 24 de garsoniere care arata ca un ghetou si unde si-au gasit adapost saracii orasului. Potrivit primarului Ion Petre, obiectivul are ca scop asigurarea unui camin persoanelor de virsta a treia singure si cu venituri reduse. "Cladirea va fi reabilitata pentru a-i da destinatia care face obiectul investitiei. Deocamdata are asigurata doar apa si energie electrica. Restul putem face prin intermediul acestui proiect", a precizat primarul. Ion Petre a adaugat ca unitatea medico-sanitara va fi realizata integral din fonduri structurale si se arata optimist cu privire la locatie. Caminul va avea o capacitate de 40-50 de locuri, iar de serviciile acestuia vor beneficia atit batrinii proveniti din Panciu, cit si din localitatile limitrofe. Caminul va fi subordonat Consiliului Local si va beneficia de personal de specialitate propriu. Potrivit raportului Compartimentului social si de urbanism din cadrul Primariei, un asemenea obiectiv ar rezolva multiple probleme sociale, dar si medicale pentru persoanele virstnice. Potrivit primarului, valoarea proiectului este estimata intre 800.000 "" 1.000.000 de euro, din care partea Primariei Panciu nu va depasi 2%. Locatia de la Sovejana a mai fost inclusa intr-un proeict similar in 2003, tot de primarul Ion Petre, care a fost abandonat intre timp pentru ca batrinii ar fi fost complet izolati de lume, in conditiile in care ei au nevoie de socializare. La vremea respectiva, locatia urma sa fie amenajata cu fonduri Phare si, chiar daca a fost scoasa la licitatie, nu s-a mai auzit nimic de lucrari. Blocul cu 24 de garsoniere de la Sovejana a fost construit pe vremea comunismului pentru cei care lucrau la compexul agricol din apropiere. Blocul este denumit de cei care locuiesc in el "castelul Dracula", tocmai pentru faptul ca e singura constructie din mijlocul cimpului. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.