Social

Sapte femei din Vrancea au fost rapuse de cancer uterin

Raluca Manolache
26 nov 2008 1617 vizualizări
Sapte femei din judet au murit anul acesta din cauza cancerului de col uterin u Romănia se afla pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzata de acest tip de cancer, aceasta fiind si motivatia declansarii campaniei de vaccinare u vaccinul impotriva HPV acorda imunitate pentru sapte ani

Tot mai multe femei din Vrancea afla prea tirziu ca sufera de cancer de col uterin, desi boala se afla in stadii foarte avansate. Evidentele medicilor specialisti arata ca din cele 850 cazuri noi de cancer inregistrate in judet 32 sint de col uterin. Si anul trecut 66 de vrincence au aflat ca sufera de aceasta maladie cumplita, majoritatea fiind active din punct de vedere sexual. Ba mai mult, medicii specialisti trag un semnal de alarma pentru ca majoritatea pacientelor se prezinta mult prea tirziu la doctor si astfel scad sansele de vindecare. Anul acesta sapte femei si-au pierdut viata, fiind ucise de aceasta boala "Daca nu se descopera boala intr-un stadiu precoce, nu avem multe metode de vindecare. Din nefericire, daca nu sint operate la timp, evolutia bolii este de scurta durata. La virste inaintate se descopera tirziu cancerul de col uterin pentru ca femeile nu vin la control. Fetele tinere incearca se se controleze. Au fost cazuri in care nu au avut nici un simptom dar cind si-au facut testul au aflat ca sufera de cancer", a precizat medicul oncolog Lidia Groza (FOTO). In acest context, medicii privesc cu ochi buni campania de vaccinare initiata de Ministerul Sanatatii Publice impotriva virusului HPV (human papilloma virus) la elevele de clasa a IV-a. Cele doua preparate vaccinale care urmeaza sa le fie administrate fetitelor, desigur, doar cu acordul parintilor, sint Silgard si Cervarix. "Decizia nu este usor de luat. Se asuma riscul de aparitie a bolii mai tirziu, daca vaccinul nu este facut sau de aparitie a reactiilor adverse ce pot aparea", a mai spus medicul specialist Lidia Groza, intr-o conferinta de presa. Vaccinul nu poate fi administrat fetelor sensibile la anumite substante, celor care sufera de tulburari de coagulare, deoarece pot aparea singerari dupa administrare, femeilor gravide sau care alapteaza, dar si celor care au febra.


Vaccinul ofera protectie pentru maxim sapte ani


Nu se stie deocamdata daca elevele care vor fi vaccinate in aceasta campanie vor fi protejate impotriva HPV pe toata durata vietii. Ba mai mult, cele doua preparate vaccinale ofera imunitatea organismului pentru maxim sapte ani, mai precis cind fetele vaccinate vor avea 18 ani, virsta la care majoritatea tinerelor isi incep viata sexuala. "Durata perioadei de protectie nu se cunoaste in prezent. Eficacitatea protectiei de durata s-a observat timp de 4,5 ani dupa completarea seriei de 3 doze. Studiile de urmarire pe termen lung sint in curs de desfasurare", se arata pe prospectul vaccinului Silgard, cumparat de Ministerul Sanatatii. De asemenea, in urma imunizarii pot aparea reactii adverse precum durere, inflamatie, singerare, prurit, urticarie, etc. Pina acum, un milion si jumatate de femei din Europa si peste 13.000 de romance s-au vaccinat impotriva cancerului de col uterin, cu produsele care se distribuie in farmacii. Romania se afla pe primul loc in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul de col, potrivit unor statistici pe ultimii 20 de ani. La nivel mondial au fost puse si citeva decese pe seama acestui vaccin, insa produsul nu a fost retras de pe piata. Ministrul Sanatatii, Eugen Niclaescu, sustine ca vaccinarea fetelor va costa 23 de milioane de euro, suma fiind de "trei ori mai mica" decit cea cheltuita pentru "tratarea femeilor care sufera de cancer de col uterin, adica 70 de milioane de euro".(Raluca MANOLACHE)


  • Juristii impotriva vaccinarii


  • Juristii afiliati la Sindicatul Independent al Juristilor din Romania anunta ca au solicitat Curtii de Apel Bucuresti anularea Ordinului Ministerului Sanatatii Publice nr. 574/269 din 2008 in vederea stoparii Campaniei de vaccinare HPV - SILGARD / CERVARIX initiata in scoli, la fetitele de clasa a-IV-a. Motivul principal al acestei actiuni il constituie faptul ca aceasta vaccinare ar putea genera mai multe decese decit cancerul de col uterin, in ciuda faptului ca nu exista statistici oficiale in acest sens. (R. M.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 22 ore, 13 minute, 11 secunde
    ORICE OM DESTEPRT ISI POATE DA USOR SEAMA CA E CEVA IN NEREGULA CU ACESTE VACCINURI, DE VREME CE PARINTII TREBUIE SA SEMNEZE. ESTE UN MOD INDIRECT DE AVERTIZARE CA ACEST VACCIN PREZINTA UN PERICOL. citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.