Social

Criza de medicamente se acutizeaza

Raluca Manolache
13 oct 2008 746 vizualizări
Diabeticii si bolnavii de cancer risca sa nu mai gaseasca medicamente in farmacii u importatorii spun ca sint obligati sa comercializeze medicamentele sub pretul de achizitie, nu mai pot acoperi pierderile si sint nevoiti sa sisteze importurile si furnizarea acestora

Criza de medicamente ajunge si in Vrancea, in urma scandalului dintre Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si distribuitorii de medicamente. Deja, la nivelul unitatilor farmaceutice nu se mai gasesc unele medicamente necesare diabeticilor, dar si bolnavilor de cancer. "Am vorbit cu unii dintre colegii nostri si incepem sa ne intrebam ce stocuri de medicamente mai avem la antidiabetice si cit mai putem sa dam pe oncologie. Din ce in ce mai putine sint farmaciile care sa mai aiba citeva flacoane pe stoc. Stocul valoric este destul de mare dar cel cantitativ pe unele produse este deja zero", a precizat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. In acest context, la Bucuresti s-a desfasurat joi o sedinta la Colegiul National al Farmacistilor, unde patronii de farmacii au expus problemele pe care le intimpina. Astfel, acestia incearca sa ii linisteasca pe pacienti, sa nu intre in panica, in speranta ca razboiul cu importatorii de medicamente sa se incheie. De asemenea, acestia cer Ministerului Sanatatii sa le permita, cu acordul pacientilor, sa schimbe un medicament in cazul in care acesta nu se afla in stoc. Aceasta solicitare vine pentru ca legislatia prevede ca medicii trebuie sa prescrie medicamentul dupa denumirea comerciala, si nu cea internationala, asa cum se intimpla pina acum. Si reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea sint in alerta, motiv pentru care astazi va fi organizata o sedinta de urgenta cu farmacistii. Mihai Copaci, seful CAS, ne-a declarat ca pina acum nu au existat reclamatii din partea bolnavilor, dar luni se va discuta problema furnizarii medicamentelor. Se vor purta discutii si vizavi de actele aditionale privind eliberarea medicamentelor fara un plafon la farmacii, potrivit ultimelor dispozitii date de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Distribuitorii ameninta cu sistarea livrarilor


Conflictul dintre Ministerul Sanatatii Publice si Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente a debutat in urma cu citeva luni, pentru revizuirea metodologiei de calcul a preturilor la medicamente. Importatorii si distribuitorii motiveaza ca nu vor putea vinde produse atita timp cit ar trebui sa comercializeze medicamentele sub pretul de achizitie, situatie in care nu mai pot acoperi pierderile si sint nevoiti sa sisteze importurile. Datorita regimului special privind depozitarea si transportul anumitor medicamente, farmaciile nu pot sa isi creeze stocuri pentru mai mult de 3 "" 6 zile. In aceasta situatie se afla, spre exemplu, medicamentele pentru bolnavii de diabet, cancer, poliartrita reumatoida, care necesita mentinerea acestora la anumite temperaturi. "Pina la reglementarea situatiei, distribuitorii isi mentin decizia de sistare a importurilor si livrarilor de medicamente. In momentul de fata, stocurile disponibile pentru pacienti sint cele din farmacii si spitale, iar atunci cind acestea vor fi epuizate distribuitorii nu vor mai putea raspunde solicitarilor de aprovizionare, daca situatia ramine aceeasi", au atras atentia Robert Popescu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente si Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania. Importatorii spun ca aducerea preturilor la cursul valutar actual nu inseamna o crestere a pretului medicamentelor, ci reprezinta o respectare a Ordinului 612/2002 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman. Modificarile de pret nu vor fi resimtite de pacienti, intrucit acestea se refera in special la medicamentele cu prescriptie medicala, mare parte dintre ele compensate si gratuite, dupa cum sustin acestia. Simbata, intr-o noua intilnire cu reprezentantii Ministerului, distribuitorii au reclamat faptul ca MSP a inghetat preturile de decontare a medicamentelor de 18 luni la un curs valutar de 3,32 lei/1 Euro si 2,44 lei/1 dolar SUA, desi cursul de import este cu 15-20% mai mare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 3 ore, 28 minute, 6 secunde
Mai bine zis->criza de retzete compensate sau gratuite...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.