Social

Octombrie, luna roz!

Raluca Manolache
7 oct 2008 997 vizualizări
Peste o mie de femei din Vrancea au aflat anul acesta ca risca sa dezvolte cancer de sin Octombrie este declarata la nivel mondial luna roz, luna de lupta impotriva cancerului de sin. In acest context, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Vrancea incearca sa traga un semnal de alarma in conditiile in care cancerul de sin este cea mai frecventa forma a acestei maladii la femei, fiind de asemenea principala cauza de deces

Si la nivelul judetului situatia este destul de alarmanta, numarul femeilor diagnosticate cu cancer la sin fiind in crestere. Prin intermediul programului National privind Evaluarea Starii de Sanatate a Populatiei (PNESSP) in asistenta medicala primara, au fost depistate 1.048 de persoane cu risc crescut de a dezvolta o forma de cancer mamar, ceea ce reprezinta 0,62% din totalul persoanelor evaluate in judet. Medicii spun ca foarte multe femei sint predispuse la aceasta boala din cauza unor factori de risc precum alimentatia cu exces de grasimi si dulciuri, traumatisme mici, dar repetate, expunerea prelungita la ultraviolete, dar si din cauza virstei, a nasterilor si chiar a alaptatului la sin. "Semnele care trebuie sa alerteze pacienta sa se prezinte de urgenta la medic sint: modificarile de volum, forma si culoare ale sinului si tegumentelor sinului, anomalii de forma si volum ale mamelonului, retractia sau devierea lui, prezenta unui nodul la sin, scurgeri mamelonare, ganglioni axilari sau supraviculari palpabili. Durerile la nivelul sinului nu sint decit apanajul stadiilor tardive", a mentionat dr. Vasile Costin, directorul adjunct al ASP Vrancea. Cu cit boala este depistata in stadii incipiente, cu atit sansele de supravietuire, cu un tratament adecvat, cresc. Culoarea roz, aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca simbol al luptei impotriva cancerului la sin, este culoarea iubirii neconditionate. Folosita des, culoarea roz imbunatateste relatiile cu ceilalti si intareste energia personala, sporeste motivatia si aduce credinta ca orice este posibil. Rozul aduce incredere in sine, toleranta, iertare si pretuire de sine, tocmai de aceea a fost aleasa sa simbolizeze lupta impotriva acestei crunte boli. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.