Social

Vin cu o boala si se externeaza cu doua

Raluca Manolache
4 aug 2008 888 vizualizări
Tot mai multi vrinceni se imbolnavesc in spitale Vrincenii au toate sansele ca in momentul in care se interneaza in spital pentru a se trata de o anumita afectiune, la externare sa afle ca sufera de o alta boala sau chiar de doua.

Statisticile Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vrancea arata ca in primele sase luni din acest an 127 de persoane care au intrat in cele sapte spitale pentru a se trata pe timpul internarii s-au pricopsit cu o boala in plus fata de suferintele pentru care s-au internat. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat la cea mai mare unitate sanitara cu paturi din judet. Astfel, 94 de vrinceni care s-au internat la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au cazut "victime" infectiilor intraspitalicesti, cunoscute drept infectii nosocomiale. "Numarul este destul de mic pentru ca cel mai probabil foarte multe cazuri nu sint identificate, mai ales in spitalele mici. Singura unitate care identifica corect aceste afectiuni este Spitalul Judetean de Urgenta, pentru ca aici exista un nucleu bine realizat", a declarat Marina Maiorov, directorul adjunct al ASP Vrancea. Bolnavii au contactat aceste infectii din cauza conditiilor precare de igiena din spitale, dar si din cauza imunitatii scazute. "Principala cauza este rezistenta scazuta a unor pacienti, in conditiile in care cu cit spitalizarea este mai indelungata, cu atit imunitatea este mai scazuta. De asemenea, in mediul spitalicesc exista germeni. Se creeaza o flora a spitalului de germeni mai rezistenti la antibiotice", a mentionat medicul Marina Maiorov. Sectiile cu cel mai mare risc de aparitie a infectiilor nosocomiale sint Neonatologie, Terapie Intensiva, Hemodializa, Oncologie, Obstetrica-Ginecologie, Urologie si Neurologie. Cele mai frecvente forme de manifestare ale infectiilor nosocomiale sint infectiile urinare la bolnavii cateterizati urinar, infectiile de plaga chirurgicala, infectiile cutanate si cele ale cailor respiratorii. (Raluca MANOLACHE)


Vrincenii, feriti de bolile diareice


Medicii de la sectia de Boli Infecto Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani nu au avut probleme cu bolile diareice acute (BDA) in acest sezon estival. Evidentele Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) arata ca de la inceputul campaniei de monitorizare a cazurilor de BDA 605 persoane au fost diagnosticate cu aceasta afectiune, 329 dintre acestea fiind internate pentru ca boala risca sa se complice. Dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al ASP, spune ca numarul nu este foarte ridicat in comparatie cu ceilalti ani. "Au fost mai putine cazuri chiar daca a fost perioada de canicula. Unul dintre motive ar fi ca seceta nu a mai pus probleme si a fost suficienta apa pentru igiena alimentelor si cea personala", a precizat dr. Marina Maiorov. Cu toate acestea, medicii vor tine sub supraveghere toate aceste cazuri pina in luna octombrie pentru a depista in timp util focarele care ar putea degenera in epidemii. Aceste raportari sint realizate atit de medicii de familie, cit si de spitale. Medicii atrag atentia ca bolile diareice pot fi usor de evitat doar prin respectarea unor masuri, precum o alimentatie echilibrata si sanatoasa, evitarea alimentelor care se strica sau fermenteaza repede, dar si respectarea unei igiene personale, spalarea fructelor si legumelor inainte de a fi consumate. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.