Social

Pe vrincenii nu-i doare de... propria sanatate

Raluca Manolache
14 iun 2008 712 vizualizări
Judetul nostru este codas la programul national de evaluare a starii de sanatate Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei nu se deruleaza la nivelul judetului conform asteptarilor

Vrancea se afla pe lista neagra a Ministerului Sanatatii Publice in conditiile in care numarul de persoane care s-au prezentat la analize este destul de scazut in comparatie cu alte zone din tara. Acest lucru a fost evidentiat, miercuri, chiar de ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu. "In perioada 1 iulie 2007- 31 martie 2008 s-au prezentat la medicul de familie 8.582.780 de persoane, adica 50,33% din romanii cu data nasterii cuprinsa in acest interval. Cea mai buna participare a populatei la program s-a inregistrat in Regiunea Sud Vest Oltenia si Regiunea Centrala - peste 55% . Harghita, Covasna, Dolj, Alba, Gorj, Salaj, Mures, Satu Mare sint judetele cu cea mai buna participare. Participarea cea mai redusa continua sa fie inregistrata in regiunea Bucuresti- Ilfov - 34,79%, judetele Calarasi si Vrancea", se arata in comunicatul de presa al ministerului. In acest context, reprezentantii Unitatii de Implementare de Program trebuie sa realizeze un raport in care sa detalieze motivele privind prezenta redusa a populatiei la medic, precum si actiunile pe care le vor aborda. Dr. Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), spune ca foarte multi vrinceni nu constientizeaza importanta programului. "Oamenii nu au primit taloanele pentru a se prezenta la analize sau nu inteleg cit de importanta este aceasta actiune pentru sanatatea proprie. Sanatatea nu este o prioritate pentru toti", a opinat Cornelia Draguna. Si Mihai Copaci, seful Casei de Asigurari de Sanatate, considera ca foarte multe persoane nu au ajuns sa-si faca analizele pentru ca ori sint plecate din tara ori nu au intrat in posesia taloanelor. "Sint foarte multe persoane plecate din tara, dar si vrinceni care au vrut sa-si faca analizele dar nu au primit taloanele. Sint destui oameni interesati sa-si faca analizele si cred ca vor veni in ultima parte a programului", a motivat rezultatele slabe Mihai Copaci. In acest moment, la nivelul CAS exista aproximativ 39.000 taloane returnate de Posta Romana. Oficialii din Sanatate sint de parere ca odata cu venirea verii numarul de participanti in cadrul programului va fi si mai mic, pentru ca unii vrinceni vor pleca la munca in alte judete. (Raluca MANOLACHE)


Tot mai multe persoane risca sa faca diabet


Conform evidentelor Ministerului Sanatatii, foarte multi vrinceni care si-au facut analizele au aflat ca risca sa se imbolnaveasca. Vrancea se afla printre judetele care inregistreaza un procent destul de ridicat (46,47%) al persoanelor cu risc de imbolnavire. Evidentele CAS arata ca 32 % dintre persoanele care au participat in program risca sa faca diabet si 10 % dintre acestia risca sa fie diagnosticati cu boli cardiovasculare. "Alimentatia nesanatoasa si stresul sint principalii factorii de imbolnavire", a explicat Mihai Copaci, seful CAS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.