Social

Oamenii strazii, sub acoperisul noului adapost de noapte

Mihaela Beșleagă
14 iun 2008 1607 vizualizări
20 de oameni ai strazii se vor muta din module si vor fi gazduiti pe timpul noptii in cinci dormitoare complet mobilate

Citiva oameni ai strazii din Focsani vor avea in sfirsit un acoperis adevarat deasupra capului. 20 de sarmani sint fericitii beneficiari ai Adapostului de noapte pentru oamenii strazii "Sfintul Nicolae cel Nou", de pe strada Albinei, care a fost inaugurat ieri de Filiala de Cruce Rosie Vrancea. Adapostul cuprinde cinci dormitoare, a cite patru locuri, mobilate complet si este dotat cu doua grupuri sanitare. Oamenii strazii au gasit in camere atit obiecte de igiena personala cit si papucii de casa care-i asteptau linga paturile proaspat infatate. "Beneficiarii, care au domiciliul in Focsani, vor fi gazduiti aici doar pe timpul noptii pentru a nu mai dormi pe bancile din parc sau in scarile blocurilor. Acestia vor beneficia si de o masa calda la cantina de ajutor social, o data pe zi, la prinz. Acesti beneficiari vor ramine permanent", a spus Rodica Davidean, directoarea filialei de Cruce Rosie. Organizatia umanitara va asigura, prin personal propriu, serviciile de curatenie, iar adapostul va avea permanent personal de paza, un psiholog si un asistent social care vor incerca sa-i integreze in societate pe cei fara casa. Valoarea investitiei se ridica la peste 600.000 lei (6 miliarde lei vechi), finantare venita de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de la Consiliul Local Focsani. Cei 20 de beneficiari, care provin din modulele amenajate de CR pe strada Fraternitatii, sint incintati de noul adapost. "Ne bucuram, parca am fi nou-nascuti", a spus Marin Staicu, de 58 ani, unul dintre beneficiari. "Parca a coborit Dumnezeu din cer. E extraordinar aici, fata de locurile pe unde am stat pe strada, intre cartoane, apoi in corturi pe stadion si apoi in module", ne-a marturisit si Paul Ploiesteanu, in virsta de 65 de ani. In aceeasi cladire, la parter, este amenajat, printr-un alt proiect, centrul de criza "Sfintul Nicolae" pentru oamenii strazii cu handicap. Acesta poate gazdui in doua dormitoare opt beneficiari, atit barbati, cit si femei. Spre deosebire de adapostul de noapte, persoanele aflate in nevoie pot fi adapostite aici maxim 36 de zile, urmind sa fie transferate ulterior in alte adaposturi temporare. Centrul de criza este un proiect finantat de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (ANPH), de Consiliul Local Focsani si de Crucea Rosie, valoarea investitiei ridicindu-se la peste 300.000 lei (3 miliarde lei vechi). La inaugurarea de ieri au participat primarul Decebal Bacinschi, viceprimarul Neagu Nistoroiu, dar si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, colonelul Paul Rotaru, alaturi de grupul de volunari implicati in proiect. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.