Social

Casa groazei la Panciu

Mihaela Beșleagă
14 apr 2008 1540 vizualizări
Cinci membri ai unei familii din Panciu traiesc in fiecare moment cu teama ca locuinta in care isi duc zilele se poate prabusi u la inundatiile din 2005, o camera s-a surpat la 6 metri adincime, numai norocul scapindu-l pe batrin si pe fiica acestuia de la moarte u oamenii spun ca toate audientele la primarul Ion Petre se sfirsesc cu "usa biroului trintita in cap" u secretarul Primariei Panciu crede ca ultima solutie ar fi actiunea in instanta

O familie din Panciu traieste de mai multi ani sub un acoperis al mortii, cu teama ca in orice clipa peretii, tavanul si podeaua se pot surpa, asa cum s-a mai intimplat in citeva rinduri. Pe strada Libertatii, la numarul 32, batrinul Aurel Mastahac, in virsta de 80 ani, are "o darimatura jidaneasca", dupa cum el insusi spune, in care locuiesc fiica si nepotii sai, in total cinci persoane. Casa, fosta nationalizata, are 150 ani vechime si, dupa cum povesteste batrinul, a avut-o in chirie din anul 1987, iar in 2002 a cumparat-o de la Pimarie, sub mandatul primarului Ion Petre, "cu acte vindute cu minciuni, fara sa vina la fata locului sa ne analizeze gradul de uzura conform legilor in vigoare". Dupa inundatiile din vara anului 2005, casa a fost grav avariata, o camera s-a surpat, lasind in loc o groapa de 6 metri adincime, din cauza ca locuinta este construita deasupra unui tunel. "Atunci, daca nu ma atentiona fata, se prabusea casa pe mine. Dupa ce am trecut eu, in urma mea s-a surpat totul, la 6 metri adincime. Si fata mea era sa moara atunci", ne-a povestit batrinul.


«Primarul ne-a trintit usa in cap»


Pentru ca nu mai aveau unde sa locuiasca, cei cinci oameni au fost nevoiti sa stea intr-o magazie. Ei spun ca nu au primit nici un ajutor pentru reconstructia casei, pe motiv ca locuinta nu a fost asigurata. "De cite ori am cerut audiente la primarul Petre ne-a trintit usa biroului in cap, de aceea si sotia, de oftica, s-a prapadit", a mai spus cu un oftat Aurel Mastahac. Cu puterile proprii, oamenii au ridicat doua camarute, cu pereti de rigips, in care stau provizoriu, cu frica in suflet ca peretii se pot surpa in orice clipa ca niste carti de joc. Acum, o sina de cale ferata sprijina unul din peretii nou-ridicati, iar citeva sipci prind in cuie mai multe folii de plastic, care tin loc de perete si mai impiedica patrunderea frigului. "La orice trepidatie cit de mica totul se poate surpa. Dormim in fiecare noapte cu frica, orice mica miscare ne sperie, tresarim la orice zgomot. In alta parte nu avem unde sa mergem, de voie de nevoie stam aici de patru ani. Am facut cereri in mai multe rinduri la primarie, dar nu a venit nici o comisie nici pina in ziua de azi. Tata e in virsta si nimeni nu il mai ia in considerare, pe nimeni nu intereseaza ca poate cadea casa pe noi in orice moment", a marturisit si fiica batrinului, Aurica Ivanciu. Intr-o alta camera, in care a functionat un atelier de reparatii tv al batrinului, sta marturie a pericolului iminent de prabusire o groapa cit toate zilele.


"Ceausescu a sunat personal la Panciu ca sa mi se dea casa"


Omul povesteste ca, fiind mester de televizoare si "stind cu atelierul in strada", a reusit, dupa audiente la Ceausescu, sa inchirieze aceasta casa. "Acest spatiu era inchis, nu ma puteam apropia, nu eram primit in audiente la primar. Asa ca am ajuns in audienta la Ceausescu, eram in biroul lui cind a sunat la Panciu si a spus «Mai sta mult Mastahac la mine in audienta?» si apoi mi-au inchiriat spatiul. Au mai fost aici, in apropiere, 6-7 case nationalizate, dar i-au dat pe toti afara si au vindut", a spus batrinul. Imobilul se gasea intr-o avansata stare de degradare inca de cind Mastahac l-a inchiriat in 1987 pentru atelierul de reparatii. "In \'94-\'95 primarul de atunci, Fanica Munteanu, a incercat sa ma scoata afara cu forta ca sa vinda spatiul. Nu a reusit. Am fost apoi pe la Bucuresti si in 2002 am reusit sa cumpar. Numai ca nu am schita terenului, doar a casei si sint cu miinile legate, nu pot face nici o reparatie fara actele pe teren", a mai spus Aurel Mastahac. Batrinul acuza interese la nivelul primariei si ca unul din vecinii sai ar vrea sa puna mina pe terenul pe care este casa. Fanica Munteanu, acum secretarul Primariei, a recunoscut ca a in timpul mandatului sau a fost sa-l evacueze pe batrin, dar in baza unei hotariri judecatoresti si pentru ca statea ilegal in casa. "Statea ilegal acolo. S-a obtinut o hotarire judecatoreasca de evacuare pentru ca nu platise chiria de un an, constructia era in pericol de a se prabusi si de a se produce si victime. De atunci nu mai stiu ce s-a intimplat cu casa respectiva, nici unul dintre cei doi primari care s-au succedat dupa mine nu mi-au mai semnalat nimic in legatura cu acest caz", a spus Fanica Munteanu. El a mai adaugat ca daca panceanul are actul de proprietate pe casa si nu are schita terenului, poate cere un act aditional si pentru teren de la Primarie, pe cale administrativa. O alta solutie ar fi ca o persoana autorizata sa realizeze expertiza terenului, care sa fie avizata de Primarie, si apoi sa se incheie un act de inchiriere. Daca nici asa nu se poate rezolva situatia, singura cale care-i ramine batrinului este sa-si faca dreptate in justitie, cerind in instanta titlul de proprietate pentru terenul aferent casei. Omul spera insa ca macar in al 12-lea ceas sa i se deschida o usa din partea autoritatilor locale, pentru ca este prea batrin si fara putere pentru a mai bate drumurile pentru o farima de dreptate. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 11 ore, 56 minute
totul numai minciuni !!!! mosul are apartament in panciu de pe vremea comunistilor era un hot a avut dosar de delapidare a scapat datorita revolutiei niste lacuste nu vor sa munceasca iar acea casa a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.