Social

Listele de asteptare, eliminate prin fonduri mai mari

Cristina Palade
23 ian 2008 1067 vizualizări
In bugetul pe 2008 se stipuleaza o crestere de 388% pentru laboratoare u Vrancea cheltuie mai mult decit incaseaza la nivelul serviciilor medicale

Bugetul sistemului sanitar vrincean este de 178.017 mii lei, dupa cum a anuntat ieri presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Fondurile au cunoscut astfel o crestere de 54% fata de bugetul pe anul 2007, care a fost de 115.282 mii lei. Cea mai mare suma pe 2008 o vor primi laboratoarele, adica 8.075 mii lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 388% fata de bugetul pe anul 2007. "Noi nu am cerut o crestere asa de mare pentru asistenta paraclinica, dar s-a constatat ca pe parcursul anului 2007 laboratoarele aveau liste de asteptare. Acum am solicitat modificarea listelor, conform cu bugetul din acest an" a explicat Mihai Copaci, presedintele CJAS. Potrivit acestuia, un alt motiv pentru alocarea unei sume atit de mari laboratoarelor este faptul ca programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei se va prelungi, mai mult ca sigur, pina la finele anului. De asemenea, pentru produsele farmaceutice si materialele sanitare s-a alocat un buget de 60.442 mii lei, cu 73 % mai mult fata de anul trecut, pentru asistenta medicala primara s-a acordat suma de 21.710 mii lei, cu 131% mai mult fata de 2007. Pentru spitale se vor acorda 67.163 mii lei, cu 26,26% mai mult fata de anul trecut, iar pentru dispozitive si echipamente medicale fondurile se ridica la 1.310 mii lei. Nici serviciul de urgenta si transport sanitar nu a fost ocolit, astfel ca in 2008 se vor acorda fonduri cu 37,82% mai muri decit anul trecut. Si programele care se deruleaza prin Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) si sint decontate de CAS au primit sume mari de bani. Astfel, pentru tratamentul bolnavilor de TBC a fost alocata suma de 124 mii lei, pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA a fost alocata suma de 3.461 mii lei, pentru afectiunile oncologice s-a obtinut un buget de 3.179 mii lei, pentru starea posttransplant in ambulatoriu s-au alocat 322 mii lei, pentru diabetul zaharat 1.775 mii lei, iar pentru serviciile de hemodializa 7.253 mii lei. Cu toate aceste cresteri bugetare, reprezentantii CJAS au constatat ca judetul Vrancea cheltuie mai mult decit incaseaza. "Veniturile pe 2008 sint estimate la 129.344 mii lei. Judetul Vrancea cheltuieste mai mult decit incaseaza la nivelul serviciilor sanitare", a incheiat Copaci. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.