Social

In asteptarea unei proteze din 2002

Cristina Palade
16 ian 2008 946 vizualizări
Foarte multe persoane care au nevoie de proteze de diferite tipuri si care nu au o situatie materiala tocmai buna, trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare sau se pot lasa pagubasi din start in cazul in care spera in ajutorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) la care au cotizat din salariu

Listele de asteptare ale Casei de Asigurari de Sanatate se intind chiar si pe cinci ani

Aceasta deoarece listele de asteptare intocmite de banca sistemului sanitar se intind chiar pe mai multi ani. Abia la sfirsitul anului trecut, institutia a reusit sa mai acorde proteze persoanelor solicitante din anii 2002-2005. Astfel, in 2007, CAS a acordat 240 de proteze auditive, 44 de proteze pentru membru inferior si opt pentru membru superior, 167 de cristaline artificiale, sapte dispozitive de mers, 92 de solutii viscoelastice pentru infiltratii intraarticulare, 26 de orteze toracolombosacrale, 72 de orteze membru inferior, trei orteze membru superior, 103 perechi de incaltaminte ortopedica si 16 aparate de administrare continua cu oxigen. "Anul trecut am stabilit criterii de acordare a protezelor si am fundamentat bugetul intr-un mod care ne-a permis sa reducem listele de asteptare din perioada 2002-2005", a declarat Mihai Copaci, presedintele director al CAS Vrancea. Potrivit unei statistici a institutiei, bugetul contractat pe anul 2007 pentru dispozitivele din perioada 2002-2005 a fost de 1.212.000 lei si a permis reducerea listelor de asteptare cu 30 la suta. Suma utilizata a fost de 1.111.739,16 lei. Potrivit sefului CAS, numarul persoanelor inscrise in 2007 pe listele de asteptare, pentru diferite dispozitive medicale, este mai mic. "Persoanele inscrise pe liste anul trecut nu au primit inca protezele deoarece unele au fost in imposibilitate de a mai reface deciziile de acordare, altele nu au mai venit", a motivat Mihai Copaci. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.