Social

2008 debuteaza cu controale la spitalele din judet

Cristina Palade
9 ian 2008 1057 vizualizări
Spitalele din orasele Marasesti si Panciu n-au cheltuit 13-14% din sumele alocate pentru 2007 u reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica s-au declarat nemultumiti de indicele de operabilitate scazut, de aparatele medicale sau de gradul de utilizare a paturilor

Nici nu a inceput bine anul 2008 si reprezentantii sistemului sanitar vrincean au si inceput controalele prin spitalele din judet. Drept urmare, ieri, o comisie mixta formata din Cornelia Draguna, sefa Autoritatii de Sanatate Publica Vrancea (ASP), Vasile Costin, director executiv medical al institutiei, Mircea Stoenoiu, seful Inspectiei Sanitare de Stat, Alin Lazea, consilier in cadrul departamentului Mama si Copilului in cadrul ASP, si Mihai Copaci, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) au controlat spitalele orasenesti Marasesti si Panciu. "Aceste analize se faceau la sediul ASP sau la sediul CAS. De aceasta data am hotarit sa mergem direct la fata locului pentru a vedea eventualele probleme cu care se confrunta spitalele", ne-a declarat Mihai Copaci. Motivul principal al "vizitelor" il constituie analiza activitatii tuturor spitalelor din judet pe anul 2007, in vederea realizarii unui plan pentru anul in curs. "Pina pe data de 16 ianuarie, potrivit instructiunilor Ministrului Sanatatii Publice, trebuie sa facem analiza tuturor spitalelor pe 2007. Practic, este vorba despre o autoevaluare a fiecarui manager de spital, pentru a nu mai exista probleme de genul celor pe care le-am avut anul trecut", ne-a declarat Cornelia Draguna, directorul ASP. In urma controlului, echipa a constatat lipsa acuta a medicilor specialisti. "Ne lipsesc medici specialisti pentru sectiile de obstetrica-ginecologie, chirurgie, terapie intensiva, radiologie la Marasesti, dar si pediatrie la Panciu. Lipsa medicilor specialisti reprezinta principala cauza pentru care nu se pot indeplini indicatorii de performanta stabiliti la inceputul anului. Problema mare este ca ei au scos posturile la concurs, dar nu vine nimeni", a mai adaugat Cornelia Draguna. Nici indicele de operabilitate scazut, lucrarile de reamenajare si reparare ale unor sectii sau aparate medicale, nici indicele de utilizare a paturilor nu i-au satisfacut pe inspectori. De asemenea, managerii celor doua spitale nu au realizat nici o executie bugetara tocmai buna pe anul care tocmai a trecut. "Spitalul Orasenesc Marasesti a realizat o executie bugetara de 87,19%, din 1.624.635,67 lei, suma decontata de CAS pe tot anul. Si Spitalul Orasenesc Panciu a cheltuit doar 86,4% din cele 2.631.010 lei decontate de Casa. Ei au motivat ca au primit banii abia in luna decembrie si de aceea nu au avut timp sa-i mai cheltuiasca. Important este ca acum cele doua unitati spitalicesti vor avea, din acele sume, bani pentru cheltuielile din luna ianuarie", a mai adaugat Mihai Copaci. De asemenea, astazi vor fi controlate spitalele de la Odobesti si Vidra, urmind ca in restul zilelor pina pe data de 16 ianuarie sa fie vizitate si spitalele din Dumbraveni si Adjud. De altfel, nici Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani si nici Serviciul Judetean de Ambulanta nu vor scapa de ochii ageri ai reprezentantilor sistemului sanitari. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.