Social

Lacat pe cazul Daria, fetita decedata la maternitate

Cristina Palade
7 dec 2007 9998 vizualizări
Sotii Nicoleta si Marin Olaru au ramas cu o amintire sumbra: certificatul de deces al fetitei lor primit chiar de mos Nicolae. medicii de la Laboratorul de Anatomie Patologica au stabilit cauza mortii micutei decedate in conditii suspecte la maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, dar nu au vrut sa faca public verdictul, asa cum au promis in urma cu doua zile. parintii cred ca medicii vor sa ascunda adevarul, motiv pentru care cer o ancheta impartiala. timp de trei zile, inainte de nastere, mama a avut dureri groaznice care i-au fost "calmate" cu tipete din partea asistentelor medicale u mama, dar si alte cititoare ale ziarului au povestit umilintele indurate la maternitate.

Misterul s-a adincit si mai mult in cazul decesului micutei Daria, care a murit in maternitate dupa ce s-a strangulat cu cordonul ombilical chiar in fata medicului care o asista pe mama la nastere. Medicii anatomopatologi de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au stabilit ieri cauza mortii micutei decedate marti seara, in jurul orelor 21.30, in sala de nasteri, insa autoritatile medicale au decis sa tina totul la secret, lasind sa se inteteaga ca au multe lucruri de ascuns. Chiar daca medicii nu poarta responsabilitatea acestui nefericit deces, este revoltator cum sint tratate femeile modeste care vin sa nasca in maternitatea din Focsani.


Ieri, conducerea Spitalului Judetean nu a vrut sa furnizeze nici o informatie reprezentantilor presei despre acest caz, in ciuda insistentelor. "Domnul director mi-a interzis sa mai dau ceva presei pentru ca se face o ancheta interna, este o comisie care analizeaza cazul", a declarat pentru Ziarul de Vrancea, Oana Racu, purtatorul de cuvint al Spitalului. Totusi, dupa efectuarea necropsiei, dr. Ludmila Marin de la Laboratorul de Anatomie Patologica, le-a spus parintilor ca micuta avea "suprarenalele si ficatul putin marite", dar si ca a avut aer in plamini, semn ca a incercat sa traiasca. "Am solicitat un act in urma necropsiei, dar mi s-a spus ca nu se poate. Trebuie sa fac o cerere la director. Au spus ca pot sa elibereze acest certificat abia saptamina viitoare. In cele din urma am obtinut doar un raspuns verbal de la doctorita Marin, care mi-a spus ca fetita noastra avea organele interne putin marite si avea aer in plamini, chipurile de la intubare. Dar asta nu ne-a lamurit cu nimic. La cum stau lucrurile in spital, daca fetita noastra se nastea moarta, nu o mai intuba nimeni, va spun eu! Copilul nostru traia, era viu. Vroiam sa-i punem numele Daria", ne-a spus Marin Olaru, aflat ieri la capatiiul sotiei sale. De ziua ei, Nicoleta Olaru a primit de la medici certificatul constatator al decesului fetitei sale, dar si reprosuri din partea corpului medical pentru ca si-a facut publica durerea si a stat de vorba cu jurnalistii.


Trei zile de chinuri


Raspunsul evaziv al medicului anatomopatolog i-a surprins pe parinti deoarece acesta se contrazice oarecum cu diagnosticul din «Certificatul medical constatator al nascutului mort nr. 25», semnat tot ieri de dr. Ana-Maria Trus. Documentul (facsimil) arata ca principala cauza a decesului micutei ar fi fost «axfisia intrapartum prin dubla circulara de cordon pericervical», iar la alte boli este trecut «travaliu precipitat». Aceasta insemna ca micuta s-a sugrumat cu cordonul omblical inainte de expulzie, situatie care se intilneste adesea in practica neonatologica. "De ce nu au dat acest certificat in ziua nasterii si l-au dat abia astazi, dupa ce s-a terminat necropsia? Ca sa aiba timp sa vorbeasca cu cei de la anatomie patologica?", a dat glas banuielilor Similia Gheorghita.

Specialistii spun ca travaliul precipitat necesita o supraveghere speciala a gravidei, dar medicii de garda nici macar nu au consultat gravida in ultimele zile de spitalizare. Femeia a nascut marti seara, iar ultimul consult ginecologic a fost efectuat de catre ginecologul Placinta in cursul diminetii de simbata. "La internare m-a consultat doctorul Ion Sandulescu la triaj si, la cererea sa, mi s-a luat o proba de singe si una de urina, am fost cintarita, masurata. Asta se intimpla vineri seara. Aveam dureri ca de nastere, ma durea spatele, burta, aveam contractii. Potrivit estimarilor de la ecograf, ar fi trebuit sa nasc intre 17 si 25 noiembrie, dar asta este o data probabila, cu o eroare de doua saptamini, dupa cum mi s-a spus. Simbata dimineata m-a consultat dr. Placinta, a intrebat daca mi s-a facut ecografie si analizele, dar asistentele nu au raspuns nimic. Mi-a spus si el ca trebuie sa nasc. De simbata pina marti seara nu mi s-a facut nimic, in afara de o singura pastila. Duminica si luni nu m-a vazut nimeni, desi imi era foarte rau si am cerut ajutor. Abia marti dupa amiaza, dupa ce i-am spus asistentei ca nu mai pot sta asa, m-a vazut doamna doctor Ana-Maria Trus, care m-a consultat si mi-a spus ca am o dilatatie de 6 si sa-mi faca o injectie care o sa ma ajute sa nasc sau sa-mi calmeze durerile", ne-a relatat ieri Nicoleta Olaru.


"Nu m-au lasat nici sa pling"


Nicoleta Olaru a povestit ieri, cu ochii in lacimi, cum a fost umilita de o asistenta in maternitate care a facut-o sa se simta ca un animal. "In seara cind am nascut s-a schimbat tura si a venit o asistenta mai in virsta, care atunci cind m-a auzit plingind a inceput sa ma jigneasca. Eu ii spuneam ca nu mai pot de dureri, ca mi-a trecut sorocul, si ea imi spunea ca nu sint de nascut, ce tot fac atita scandal. Cind mi s-a rupt apa mi-a zis «ce, draga, ai venit sa te pisi aici, de fata cu noi». Le-am zis ca nu pling degeaba, ci de durere, ca pur si simplu nu pot sa ma controlez, dar ea insista ca o deranjez si ca imi aduce o oglinda sa vad ca arat ca o maimuta. Acum, dupa ce cazul a devenit public, aici este o atmosfera total schimbata. Asistentele m-au chemat la sala de tratament, mi-au vorbit frumos, m-au ingrijit, au schimbat tot pe aici, pe cind atunci cind eram in chinurile facerii nici macar nu m-au lasat sa pling de durere. Macar pe sfert sa fi fost asa si la nastere pentru ca fetita mea nu murea", a relatat Nicoleta Olaru. Mama spune ca nu s-ar fi revoltat daca nu vedea bebelusul miscindu-se linga ea. "Era o masuta linga mine si au pus fetita acolo imediat dupa nastere. Era o fetita grasuta, de 3,800 kg, frumoasa, cum a fost la nastere si primul meu copil. Misca din minuta si picioruse. Doamna doctor s-a speritat cind a vazut ca nu plinge si i-a pus un tub la nasuc, dar tubul nu mergea, a chemat apoi prin telefon ajutoare de la terapie intensiva care au intirziat sa soseasca. Probabil cind au venit era prea tirziu. Eu banuiesc ca nici incubatorul nu era pregatit pentru ca doamna doctor a intrat in panica. Mi s-a spus ca dupa ce a iesit din sala de nasteri ar fi spus ca era un copil frumos, care s-a pierdut din cauza lor. Ma deranjeaza ca nu spun adevarul public, pentru ca eu nu am avut nici o problema de sanatate in timpul sarcinii si am facut controale, nu am fumat, nu am baut cafea sau alcool. Acum vor sa dea vina pe mine, ca nu m-ar fi gasit in salon ca sa ma consulte. Eu, sincer va spun, in afara de baie nu m-am dus nicaieri. Un doctor chiar mi-a zis cu repros: "bine ca te-a gasit presa". Eu daca vedeam copilul ca nu misca nu mai aveam nici o pretentie. De ce spun ca s-a nascut moarta daca au incercat sa o resusciteze?", s-a intrebat Nicoleta cu ochii in lacrimi.


"Astazi o luam acasa pe Daria"


Faptul ca Nicoleta Olaru s-a simtit bine in timpul sarcinii a fost confirmat si de dr. Nadia Maghiaru de la Centrul Medical Focsani, ginecologul care a supravegheat-o pe tinara pe parcursul sarcinii. "La mine a venit de patru ori: o data in mai, in iunie, la inceputul si la sfirsitul lunii septembrie. Avea analizele bune, o ecografie normala, a urmat tratamentul cu vitamine pe care i l-am prescris. Cit timp a fost sub supravegherea mea, sarcina a evoluat normal, fara nici o problema", ne-a declarat dr. Nadia Maghiaru. In aceste conditii, parintii sint hotariti sa mearga pina in pinzele albe si sa spuna si cum sint tratate in spital pacientele sarace si fara relatii. Mai mult, sotii Olaru cer procurorilor si Colegiului Judetean al Medicilor o ancheta corecta. Ei acuza in continuare personalul medical care a fost de garda in maternitatea celui mai mare spital al judetului Vrancea care, in opinia lor, nu a facut tot posibilul pentru salvarea copilului lor si au tratat pacienta cu superficialitate pe parcursul celor cinci zile anterioare nasterii. Sotii Olaru cer si explicatii publice cu privire la cauzele decesului. Ca dovada ca dupa mediatizarea cazului lucrurile au inceput sa se schimbe oarecum, ieri accesul presei a fost interzis in sectie dar pacientele au fost tratate cu mai multa atentie. "Cum va explicati ca miercuri usa de la sectia de obstetrica-ginecologie era deschisa, fara nici o broasca, iar imediat dupa plecarea presei din spital s-a pus o «incuietoare» care sa limiteze accesul tuturor?", a comentat Nicoleta Olaru. Micuta familiei Olaru, care ar fi urmat sa fie botezata Daria, va fi luata astazi acasa si ingropata asemeni unui ingeras. "Ne-au spus ca pe baza certificatului si a aprobarii de la preotul din parohie putem sa ridicam trupul fetitei si sa il ingropam crestineste", ne-a spus tatal copilului. (Cristina PALADE)


Spaga, la ordinea zilei


Pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro, cititorii nostri au comentat diferit decesul nou-nascutului de la maternitate, insa numitorul comun a fost ca fara sa oferi o atentie nu se uita nimeni la tine intr-un spital public. Unii au acuzat personalul medical de indolenta altii, dimpotriva le-au luat apararea doctorilor implicati. Cititorii reclama numarul mare de avorturi din Spital, lipsa controlului lunar al mamelor insarcinate, superficialitatea ingrijirii pacientilor, cu deosebire la Sectia de nou-nascuti, unde medicii par a trata cu ignoranta nasterile, iar personalul "nu vede in ochii decit banul". De asemenea, se vorbeste chiar de un "clan al medicilor ginecologi" din Vrancea, dar si despre performantele profesionale ale medicului Ana-Maria Trus, specialista in obstretica-ginecologie a Spitalului care nu efectueaza intreruperi de sarcina la cerere. Cei care cunosc sau au fost in situatii asemanatoare la Spitalul de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani sint rugati sa contacteze redactia "Ziarului de Vrancea" la numarul de telefon 237777, pentru ca drame de acest gen sa nu se mai repete. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 19

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
In primul rand, as dori sa transmit condoleante familiei Olaru. Ceea ce voi spune in continuare nu inseamna ca ignor durerea si pierderea suferita de dumnealor. Dar unele lucruri trebuie spuse. Cu tot citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
E revoltator comentariul! Mama mea a platit 45 de ani asigurare medicala si tot degeaba. Ne-am rezolvat problemele cu spaga la Bucuresti si cu tratamente in regim privat. Medicii de la Focsani erau citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Nu-mi pare rau sa spun ca nu imi este rusine absolut deloc. Rusine ar trebui sa le fie celor care scriu despre medici ca sunt niste "ametiti dezinteresati". Nu va doresc decat sa nu aveti niciodata citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Amandoi(amnadoua) aveti dreptate numai ca exagerati un pic. Iin tagma medicilor ca si in cea a electricienilor, exista oameni de toate felurile. Oameni cu vocatie si oameni care daca s-ar fi facut citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Educatia peste medie ne face sa ne dam seama de diferenta dintre a fi om si a fi medic sau asistenta. Oricat vreti sa le tineti partea in ultima vreme s/a vazut ca in lumea asta pe care o aparati citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Sunt plecata din Rominia din 1994.Am suferit foarte mult din motivul ca sunt rominca,dar am luptat foarte mult, sa demonstrez la cei din jurul meu ca a fi roman nu citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Madam Aldrick sau cum te-o fi chemind matale chiar nu ai bun simt deloc. Tot aiurezi ca medicii nu sunt platiti si au studiat si nu stiu ce merite mai au ei. Matale stii ce-i aia contract de munca ? citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Nu cunoasteti aspectele nevazute ale meseriei si riscurile pe care le are un medic atunci cand are in mana 2 vieti: a mamei si a copilului. Este un doctor pentru care am toata stima, este blanda si citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Acum am 36 de ani, locuiesc in strainatate, dar cand m-am nascut in anii '70 si apoi am copilarit in Vrancea, imi amintesc ca familia mea avea grija sa caute medici evrei-vranceni sa aiba grija de citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 17 minute, 22 secunde
Pentru doamna cu educatia peste medie,in limba romana se spune confort nu comfort ca in engleza.Referitor la comentariu,cred ca doamna medic incearca sa ne convinga ca,in secolul 21,intr-o tara membra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.