Social

Prietenie fara cuvinte

Mihaela Beșleagă
30 nov 2007 1241 vizualizări
Copiii cu cerinte educative speciale de la Centrul Scolar pentru Educatie Inclusiva "Elena Doamna" Focsani au interpretat o sceneta in limbaj mimico-gestual pentru colegii lor de la Scoala "Duiliu Zamfirescu"

Copiii cu nevoi speciale de la Centrul Scolar pentru Educatie Inclusiva "Elena Doamna" au primit ieri vizita elevilor de la Scoala "Duiliu Zamfirescu" din Focsani, ca parte dintr-un parteneriat educational incheiat intre cele doua institutii de invatamint. Copiii hipoacuzici din clasa a V-a i-au cunoscut, au interactionat si s-au jucat cu colegii lor auzitori tot de-a V-a, iar prieteniile s-au legat repede. "Scopul acestui parteneriat a fost ca si copiii normali sa participe alaturi de copiii nostri la diverse activitati, sa se cunoasca, sa socializeze, sa le aratam ca nu sint diferiti si ca nu sint paria societatii", a spus Mioara Sandu, profesor educator la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" si organizatorul intilnirii. Copiii au stat de vorba, unii dintre ei chiar au invatat limbajul mimico-gestual si au primit daruri de Mos Nicolae, aratindu-se incintati de noii prieteni. Este de observat faptul ca elevii hipoacuzici, incepind din clasa a V-a, invata de pe aceleasi manuale si dau aceleasi teste si examene ca si copii fara probleme. "Vrem ca persoanele auzitoare sa ii accepte si sa ii inteleaga. In cadrul acestor intilniri copiii auzitori isi vor da seama ca si elevii surzi au limbajul lor propriu, si limbajul lor verbal, prin care comunica cu persoanele auzitoare", ne-a spus si consilierul educativ Lonia Popescu. Copiii hipoacuzici le-au pregatit micilor vizitatori o surpriza: au interpretat in limbaj mimico-gestual sceneta "Vizita" de I. L. Caragiale. Parteneriatul va continua cu o vizita viitoare a copiilor cu nevoi speciale la Scoala "Duiliu Zamfirescu". La activitatea comuna de ieri si-au adus contributia si Fanuta Lazar, dirigintele clasei a V-a E de la Scoala "Duiliu Zamfirescu", profesorul educator Georgeta Greceanu, directoarea adjuncta a Centrului, Petronela Manolache si Bogdana Fanuta. In perioada 3-15 decembrie vor avea loc actiuni in cadrul Strategiei Nationale de Actiuni Comunitare, iar 3 decembrie va marca ziua Internationala de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.