Social

Educaţia sexuală a ajuns şi în casele de la Protecţia Copilului

Ziarul de Vrancea
15 mar 2016 1931 vizualizări
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Proţecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a iniţiat o campanie de informare şi educaţie sexuală pentru tinerele instituţionalizate.

Campania are ca  obiectiv principal scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul tinerelor, beneficiare ale unei măsuri de protecţie din cadrul DGASPC. Campania se bucură de sprijinul medicului Cătălin Groza, specialist în planificare familială şi sexologie, care şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu instituţia de protecţie a copilului pentru acest proiect. Intâlnirile se desfăşoară mai ales sub forma unui dialog medic – tinere, în care acestea pun întrebări legate de problemele care le preocupă. O primă întâlnire a avut loc la finele săptămânii trecute, la un un centru din Focşani, şi s-a adresat tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani. „Tinerele s-au interesat de debutul vieţii sexuale, de metode de contracepţie, boli cu transmitere sexuală, de controale periodice. Sunt nişte copii foarte deschişi şi isteţi”, ne-a împărtaşit dr. Cătălin Groza, subliniind că este foarte important de unde aceşti tineri îşi iau informaţiile. „Ei găsesc răspuns oricum, dar e posibil ca fără îndrumarea unui specialist să nu fie răspunsul cel mai bun”, ne-a spus dr. Groza. Campania le va oferi tinerelor sprijinul necesar pentru evitarea şi chiar înlăturarea situaţiei de risc ce poate apărea şi pe care nu o pot rezolva fără consiliere şi ajutor din partea specialiştilor.

Temele abordate țin de educația sexuală, metodele contraceptive, planificare familială, promovarea unei vieţi sănătoase, dar şi despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. „Demersul specialiştilor DGASPC se va axa pe responsabilizarea beneficiarilor şi conştientizarea acestora cu privire la nevoia de informare asupra metodelor de contracepţie, cunoaşterea principalelor  transformări anatomo-fiziologice şi psihice specifice vârstei şi sexului, cunoaşterea complicaţiilor ce pot interveni în sănătatea personală şi consecinţele sociale,  principalele metode de contracepţie şi modul lor de utilizare, informare cu privire la cunoaşterea surselor autorizate în planificarea familială şi sănătate sexuală », se arată într-un comunicat al DGASPC. Întâlniri cu tinerele instituţionalizate vor continua atât la Focşani, dar şi la Panciu şi Odobeşti, precum şi în alte structuri ale DGASPC. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.