Social

Spitalele din Focşani, Adjud şi Panciu nu pot trata arsuri grave

Ziarul de Vrancea
18 nov 2015 1806 vizualizări
Spitalele vrâncene pot gestiona situaţii de urgenţă, dar nu au competenţe pentru orice fel de urgenţă medicală u în cel mai rău caz, spitalul poate doar să stabilizeze pacienţii şi mai apoi să îi trimită spre alte spitale

Urmare a tragicelor evenimente de la finele lunii octombrie din Bucureşti, probabil mulţi dintre dumneavoastră v-aţi întrebat cum ar fi fost dacă o asemenea tragedie s-a fi întâmplat în Vrancea. Cum ar fi făcut faţă spitalele noastre unor cazuri de o asemenea amploare. Noi am mers şi am întrebat managerii principalelor spitale din judeţ care ar putea fi capacitatea unităţilor pe care le conduc de a gestiona o situaţie de criză, un incendiu de proporţii, un accident de amploare sau un cutremur. Veşti bune pe toate laturile: spitalele judeţene au capacitatea necesară, umană şi materială, pentru a face faţă unor urgenţe. Nu prea au competenţe însă!
Mobilizare generală la Focşani
La Spitalul Judeţean “Sf. Pantelimon” din Focşani,  în cazul unei tragedii similare cu cea din Bucureşti, ar fi mobilizat tot spitalul. “Ar fi pus în aplicare planul alb, prin care sunt mobilizate toate cadrele medicale, medici, asistenţi, infirmiere. Chirurgia plastică a Spitalului de Urgenţă are trei medici. Dar în astfel de cazuri, se mobilizează şi medicii urgentişti, din Terapie Intensivă şi Chirurgie Generală”, ne-a declarat Constantin Mândrilă, manager general al spitalului focşănean. În ceea ce priveşte cazurile de arsuri, Spitalul Judeţean, care este un spital de grad 3, “poate trata arsurile intermediare pe o suprafaţă de până la 30% din suprafaţa corporală, arsurile profunde de pe o suprafaţă de sub 15% din corp şi arsurile chimice pe o suprafaţă de sub 5% din suprafaţa corporală”. Aşadar, capacitatea spitalului de a trata cazurile grave de arsuri este limitată, motiv pentru care toate cazurile care depăşesc aceste procente sunt trimise obligatoriu către clinici specializate, de obicei la Bucureşti sau Iaşi, în funcţie de disponibilitatea spitalelor respective. Însă  niciun pacient nu părăseşte spitalul până când nu este stabilizat, pentru a putea face faţă transportului. “Fiind spital de urgenţă, suntem pregătiţi pentru a interveni în orice fel de situaţii”, a spus Mândrilă, care a menţionat de altfel, că Spitalul Judeţean a intervenit promt, chiar şi recent, în mai multe cazuri de accidente rutiere cu victime multiple.

La Panciu, laboratoarele spitalului ar putea fi o problemă

Managerul Spitalului Panciu spune că preferă să trimită pacienţii la Focşani “şi să ni-i trimită înapoi decât să ne pară rău”

La Panciu, unde exact cu 75 de ani în urmă un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 dimineaţa, a distrus oraşul în proporţie de 99%, capacitatea de reacţie a spitalului ar fi de o jumătate de oră, cel mult o oră, potrivit managerului Neculai Mărăscu. “Eu zic că suntem pregătiţi. Medicamente avem, paturi şi mâncare avem”, a spus încrezător Mărăscu. Spitalul, cu o capacitate de 62 de paturi, dispune de 9 medici şi 45 de asistenţi medicali. De unde concluzia că spitalul nu are competenţe pentru a trata orice fel de urgenţe. “La nivelul competenţelor noastre nu ar fi probleme. Cazurile mai grave, evident, vor fi trimise la Spitalul Judeţean din Focşani. Preferăm să îi trimitem la Judeţean şi să ni-i trimită înapoi decât să ne pară rău. Cu oamenii nu ne jucăm”, a fost de părere Mărăscu. O problemă la Spitalul din Panciu, pentru orice se întâmplă începând de după amiază, o reprezintă laboratoarele, care funcţionează doar până la ora 13.00. Şi nu de acum, ci dintotdeuna, de la deschiderea spitalului. Din cauza personalului redus, dar şi pentru că situaţia spitalului nu o impune, laboratoarele de analize şi cel de radiologie funcţionează doar până la prânz. Ipotetic, dacă o tragedie s-ar întâmpla la Panciu, personalul medical ar fi chemat de acasă şi toţi s-ar mobiliza de îndată... “E doar o chestiune de timp!”, a concluzionat Neculai Mărăscu. 

Nimeni nu pleacă de la Adjud până nu e stabilizat

Pacienţii cu arsuri grave nu pot fi trataţi nici la Adjud, unitatea trimiţandu-i la Focşani, Iaşi sau Bucureşti

Spitalul Municipal Adjud nu are competenţă pe chirurgie plastică, dar ca orice Centru de Primiri Urgenţe, prima regulă este aceea de a stabiliza pacientul. După care este acesta este trimis mai departe, către un spital care are competenţe. “Au fost cazuri de arşi de foarte multe ori la noi în Adjud. Spitalul s-a ocupat de stabilizarea acestora, după care a fost chemată ambulanţa şi au fost trimişi mai departe. În prima fază în Focşani, sau chiar la Bucureşti, la Spitalul de Arşi”, ne-a declarat Florin Pădurariu, manager spitalul din Adjud. Ultimul caz de răsunet la spitalul din Adjud a fost acela al excavatoristului Ionel Mugurel Şincai din localitate, care şi-a dat foc în luna iulie în faţa casei omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, care îi datora muncitorului 2.000 de lei. Şi în acest caz, pacientul a fost stabilizat, i s-au dat anumite medicamente pentru a putea face faţă transportului cu ambulanţa, după care a fost trimis la Focşani şi apoi mai depare la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde din păcate a murit. În caz de cutremur, Spitalul dispune de două linii de gardă. “Dacă se întâmplă în cursul zilei, avem suficienţi medici în cadrul secţiilor, cât şi pe ambulator. Sunt 28 de medici în spital, din care, să zicem, circa 25 sunt în fiecare zi la serviciu. Într-un asemenea moment, toţi medicii sunt convocaţi pentru a face faţă situaţiei. Orice medic, indiferent de specialitate are o pregătire generală pentru acordarea primului ajutor”, a declarat Pădurariu. Spitalul are trei săli de operaţii şi 150 de asistenţi medicali, din care aproape zilnic sunt prezenţi la serviciu circa 80. “Spitalul are resurse şi materiale şi umane pentru a putea gestiona situaţii neprevăzute. Ca şi la celelalte spitale, există o procedură foarte bine reglementată pentru aceste situaţii, iar capacitatea spitalului este destul de bună pentru a putea face faţă unor situaţii complexe. În cursul zilei este mai uşor, pentru că majoritatea personalului este la serviciu, dar chiar şi în timpul nopţii, când sunt doar medicii de gardă, personalul spitalului ar fi mobilizat de urgenţă”, a spus managerul spitalului din Adjud, care a adăugat că sunt situaţii frecvente când medicii sunt chemaţi de acasă pentru situaţii mai grave. Deşi e bine să ştim că spitalele sunt pregătite pentru orice, noi sperăm însă să nu fie niciodată necesar să testăm capacitatea acestora de a face faţă unor situaţii extreme. S-ar putea să constatăm că pe hârtie totul e mai simplu.  (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mihai, acum 3080 zile, 5 ore, 16 minute, 9 secunde
In toate Interviurile, ne-a omorât Mărăscu asta cu mâncarea de la spitalul Panciu. De medici nu spune nimic si se lauda cu 9, care or fi aia, ca noi din panciu nu- i știm! S-o lase mai moale ca citeste integral
Doctor 1, acum 3081 zile, 19 ore, 26 minute, 23 secunde
Bine ca Consiliul Judetean face festivaluri gratis pentru votantii psd in timp ce in spital vii cu seringa de acasa.Daca un sfert din banii cheltuiti pe distractiile si vinul lui Bachus mergeau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.