Social

Pacienţii cu hepatită C aşteaptă tratamentul fără interferon

Raluca Manolache
20 sep 2015 1358 vizualizări
primii pacienţi care vor beneficia de acest tratament se află în stadiul IV, o formă avansată a bolii u Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România trage un semnal de alarmă cu privire la acordarea acestui tratament

Tratamentul fără interferon destinat pacienţilor cu hepatită C ar putea fi distribuit primilor pacienţi chiar de luna viitoare. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-o primă fază urmand să beneficieze de acest tratament 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală. Este vorba de pacienţii aflaţi în stadiul IV, o formă avansată a bolii. Pană în acest moment Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu a primit niciun act oficial în ceea ce priveşte terapia fără interferon. “Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate va deconta de la 1 octombrie tratamentul fără interferon pentru pacienţii bolnavi de hepatită. La acest moment încă nu am primit de la CNAS reglementări legale privind funcţionarea acestui nou program şi prin urmare pacienţii care solicită acest tratament sunt nevoiţi să mai aştepte pentru a beneficia de acesta. În acest moment, nu există liste de aşteptare în vederea aprobării tratamentului pentru pacienţii cu hepatită. Comisiile se întalnesc lunar şi mai mult de două săptămani, de la data depunerii dosarului, nu întarzie aprobarea de la CNAS”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO.) trage un semnal de alarmă cu privire la acordarea acestui tratament. “De la începutul anului asistăm la declaraţii şi promisiuni neonorate, la termene care nu s-au respectat şi la scuze care nu ajută cu nimic pacienţii cu hepatita C aflaţi la capătul disperării. Am ascultat cu atenţie declaraţiile din ultimele zile. Apreciem că se doreşte rezolvarea problemei şi se fac eforturi, însă observăm că batem pasul pe loc. Aşteptăm niste termene clare din partea autorităţilor, termene asumate, astfel încât pacienţii să ştie foarte clar care sunt procedurile pe care trebuie să le urmeze, cui trebuie să se adreseze şi care sunt termenele de evaluare a dosarelor!”, a fost mesajul transmis de  Marinela Debu, preşedinta APAH-RO. Şi în Vrancea, cazurile de hepatită s-au înmulţit în ultimii ani, fie că a fost vorba de pacienţi care abia au aflat că suferă de hepatită B sau C, fie că a fost vorba de pacienţi în cazul cărora boala a recidivat. Tratamentul unui bolnav variază între 1.800 şi 4.600 de lei pe lună, în funcţie de medicamentele indicate de doctor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.