Copaci riscă demiterea din pricina tomografului din curtea Spitalului Mare
Mihai Copaci riscă iar să fie demis pentru afacerile făcute de Interclinic la Focşani. Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune revocarea din funcţia de preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a lui Mihai Copaci. După organizarea mai multor controale în perioada 20 ianuarie - 10 aprilie la sediul „băncii sanitare”, inspectorii antifraudă de la CNAS au întocmit şi transmis raportul de control şi către CAS Vrancea, document în care se propune demiterea lui Mihai Copaci pentru că nu ar fi respectat legislaţia în vigoare cu privire la încheierea contractului de finanţare cu clinica Interclinic, unitate care oferă investigaţii de tip RMN şi CT asiguraţilor, chiar în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani. Mihai Copaci este cercetat administrativ pentru că Interclinic, conform oficialilor de la Bucureşti, nu ar fi deţinut autorizaţie sanitară de funcţionare valabilă în momentul în care a intrat în contract cu „banca sanitară”. „În urma unui raport de control efectuat de CNAS privind anumite aspecte legate de relaţia contractuală cu Interclinic a rezultat o discuţie referitoare la autorizaţia de funcţionare. DSP a certificat că respectivul furnizor îndeplineşte condiţiile şi este autorizat, iar CNAS a considerat că acel document nu este valabil. Luni voi merge la CNAS să vedem dacă se dispune revocarea sau se continuă cercetarea administrativă”, a precizat Mihai Copaci în legătură cu această anchetă.
DSP certifică valabilitatea autorizaţiei
Oficialii de la Bucureşti consideră că Interclinic nu ar fi trebuit să intre în contract cu CAS Vrancea pentru că firma nu ar fi avut o autorizaţie sanitară de funcţionare valabilă. Cu alte cuvinte, autorităţile au închis ochii şi au mers pe un surogat de autorizaţie. La această concluzie s-a ajuns chiar dacă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, instituţie care eliberează aceste documente, a certificat valabilitatea autorizaţiei de funcţionare. „(...) notificarea din 728 22.03.2010 înlocuieşte autorizaţia sanitară de funcţionare pentru furnizorul Interclinic întrucât la momentul înfiinţării unităţii legislaţia prevedea pentru societăţile comerciale autorizarea pe baza declaraţiei pe propria răspundere la registrul comerţului şi notificare de constatare a conformării la condiţiile igienico-sanitare. Notificarea este dată în baza unui proces verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare eliberat în data de 22-03.2010 şi ea certifică conformitatea cu normele de igienă şi sănătate publică pentru această unitate”, se arată în adresa transmisă de DSP. Şi dr. Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea, spune că „DSP a transmis, la momentul controlului, către CAS Vrancea, Interclinic şi membrilor CNAS că autorizaţiile de funcţionare au fost eliberate în conformitate cu legislaţia în vigoare la momentul solicitării acestora”.
Copaci merge iar în instanţă
La deschiderea sediului de la Focşani, Interclinic a obţinut atât autorizaţie sanitară de funcţionare de la DSP Vrancea, cât şi autorizaţie pentru radiaţii nucleare de la DSP Galaţi, după cum susţine CAS Vrancea. Anul acesta, Interclinic a obţinut noi autorizaţii pentru că la unitatea din Focşani s-au realizat unele modificări de structură, situaţie în care se solicită eliberarea unor noi autorizaţii. "INTERCLINIC se află în contract cu CAS Vrancea, toate serviciile noastre putând fi efectuate gratuit, cu decontare CAS în baza biletului de trimitere model unic pentru investigatii paraclinice în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Serviciile medicale oferite de Interclinic cuprind examinarile de tip Rezonanţă Magnetică, Tomografie Computerizată, Osteodensitometrie, Radiologie dentară digitală şi Ecografie", se arată pe pagina de internet a INTERCLINIC care se prezintă ca fiind "o societate civilă medicală". În legătură cu ancheta, Mihai Copaci spune că se va adresa instanţei şi va solicita anularea raportului de constatare. Nu este pentru prima dată când Mihai Copaci se află pe punctul de a părăsi instituţia din sănătate. Aşa cum se ştie, Copaci a fost demis în ultimii ani în mai multe rânduri de la şefia CAS. Acesta a reuşit să câştige în instanţă toate procesele generate de demiterea sa. (Raluca MANOLACHE)
Gheorghe Iana - fost director al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti până în 17 iunie 2015
O afacere cu dedicaţie
Înfiinţat în 2006, Centrul de Diagnostic Imagistic INTERCLINIC şi-a deschis filiala la Focşani, chiar în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Pantelimon, pe vremea când unitatea era condusă de doctorul Nicolae Moise, susţinut de PDL. Contractul a fost preluat şi de actualul manager social-democrat Constantin Mîndrilă. Cum spitalul nu are un tomograf, vrâncenii care au nevoie de această investigaţie sunt direcţionaţi către acest centru privat, care le oferă anumite reduceri de preţ. În 2010, clinica a fost implicată şi într-un scandal de presă după decesul poliţistei Adina Vizitiu care, venită la UPU, nu a putut beneficia de examen tomograf pentru că unitatea nu avea program în timpul weekdendului. Femeia, care abia născuse, şi-a pierdut viaţa la scurt timp, pe fondul unor complicaţii severe. Potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor de la emisiunea „România, te iubesc", care au preluat cazul din ziarul nostru, centrul privat din curtea Spitalului Judeţean este controlat de Gheorghe Iana - fost manager la Spitalul Municipal din capitală şi director al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti până în 17 iunie 2015. Gheorghe Iana a declarat presei că nu a fost demis şi că a cerut să îi înceteze contractul de management după aproape doi ani şi şase luni de mandat din proprie iniţiativă. Este posibil ca plecarea sa de la conducerea băncii sanitare de la Bucureşti să aibă legătură tocmai cu afacerile sale şi cu investigaţia Direcţiei Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acelaşi Gheorghe Iana a fost consilier al ministrului Sănătăţii în perioada 2005 -2008, adică exact înainte ca tomograful privat să fie adus la Spitalul Mare din Focşani. Iar spitalul este arondat şi astăzi Ministerului Sănătăţii, care nu a fost descentralizat ca urmare a refuzului autorităţilor judeţene. Gheorghe Iana a fost şi Preşedinte al Comisiei de Radiologie Intervenţională din Ministerul Sănătăţii – instituţie cu un cuvânt greu de spus la înfiinţarea clinicilor de imagistică din ţară, fie ele de stat sau private, mai spun cei de la Pro TV, care au scris despre afacerile pe spatele bolnavilor din spitale. (S. V.)