Social

Profesorul Florea şi-a lansat primul volum de versuri

Andrei Milcoveanu
20 iun 2015 2728 vizualizări
Profesorul Neculai Florea, directorul Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobeşti, a fost ieri protagonistul unei surprize de proporţii, dascălul invitându-şi prietenii la prezentarea primului volum de versuri.

Cunoscut mai degrabă ca o persoană sobră, austeră decât una înclinată spre lumea sensibilă a poeziei, profesorul Florea a reuşit să-şi surprindă cunoscuţii printr-un volum de poeme de o factură lirică, de care doar intimii săi aveau habar. Evenimentul s-a desfăşurat la Biblioteca Publică din Odobeşti şi a reunit prieteni şi colegi, autorităţi locale, slujitori ai Bisericii şi elevi. Fiind un volum cu o puternică tentă biografică, mărturie a unei cariere de 45 de ani de profesorat, lucrarea este însoţită de zeci de imagini din viaţa autorului, de la vârsta fragedă a prunciei alături de bunici, până în zilele noastre când autorul este el însuşi bunic.

Cu familia pe treptele Bibliotecii

Volumul trebuie privit nu ca o simplă apariţie editorială printre atâtea altele, ci mai ales prin prisma biografică care şi-a pus amprenta pe lucrare, de la prima la ultima pagină. Cartea este mărturia în versuri a unui profesor născut pe 15 octombrie 1949 din părinţi cu origini în satul Hotaru din fosta Comună Andreiaşu de Sus (Jud. Slam Râmnic) şi satul Fetig, situat în coasta Vrancei arhaice.

Imagine din sala de lectură cu prietenii autorului

Lucrarea „Testament” (Editura Terra, Focşani, 2015) a fost prezentată de prof. Costică Neagu, editorul acesteia, care a ţinut şi o pledoarie despre misiunea şi rolul dascălului în cetate. Un discurs emoţionant a avut şi primarul Daniel Nicolaş care a descoperit printre fotografii una cu mama sa şi elevul Neculai Florea, pe băncile şcolii Medii din Odobeşti, în anii ́60, cei doi fiind colegi de Liceu. Din partea profesorilor a vorbit prof. Gina Sava. Neculai Florea a fost aproape 2 decenii profesor şi director al şcolii din Andreiaşu de Jos, iar în 1990 s-a numărat printre iniţiatorii redeschiderii Liceului Teoretic (desfiinţat de regimul comunist şi transformat în şcoală de 10 clase) în fruntea căruia are cei mai mulţi ani de directorat. (Andrei Milcoveanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 3232 zile, 10 ore, 23 minute, 12 secunde
O CATASTROFA LITERARA
diletantul, acum 3232 zile, 22 ore, 44 minute, 45 secunde
Bine ca e prima, poate e si ultima. Eu iubesc tare mult padurea si ma doare inima cand se taie copaci sa se faca din ei hartie pe care sa se tipareasca asemenea elucubratii "poetice" . In citeste integral
coleg, acum 3233 zile, 13 ore, 31 minute, 25 secunde
domnilor "un mare talent" , a fost toata viata....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.