Tu ştii ce apă bei: apă contamină cu nitraţi pentru populaţie!
Atenţie de unde beţi apă! Apa din unele instalaţii de alimentare de la ţară este, în unele situaţii, plină de nitraţi, nitriţi şi alte bacterii care ar putea să le provoace probleme de sănătate celor ce o consumă. Situaţia a fost constatată de specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, care au realizat un raport privind calitatea apei potabile după un control realizat în ultima lună. Inspectorii sanitari au mers în localităţile Răcoasa, Urecheşti, Slobozia Ciorăşti, Obrejiţa, Năneşti şi Gugeşti – Oreavu şi, în urma analizelor de laborator, în cele mai multe situaţii s-au descoperit microbi şi nitraţi peste limita admisă în sursele de apă. Nu doar în mediul rural sunt însă întâmpinate probleme. Nu trebuie să uităm că sursa de alimentare de la punctul Babele, care aparţine CUP SA Focşani, a fost contaminată recent cu materii fecale şi este închisă. DSP a constatat că în apă este o “contaminare de origine fecală”. Oficialii CUP spun că apa nu a ajuns la consumatori deoarece problema a fost depistată în timp util. Nu s-a descoperit însă cauza contaminării apei potabile.
Răcoasa, comuna fără apă potabilă
În urma controlului realizat, s-a retras autorizaţia de funcţionare a instalaţiei de furnizare a apei de la Răcoasa. Inspectorii sanitari le-au transmis oficialilor din această localitate că nu mai au voie să distribuie apă cu utilizare în scop potabil şi trebuie să găsească alte surse până sunt remediate toate deficienţele. Şi populaţia trebuie să fie informată că apa nu este potabilă. După această decizie, la nivelul localităţii s-au luat şi primele măsuri. Vladimir Păun, primarul localităţii Răcoasa, spune că s-au investit aproape 6.000 de euro pentru modernizarea instalaţiei de apă, fiind cumpărate şi patru staţii de clorinare. “S-au remediat problemele în măsura posibilităţilor. Au fost comandate patru staţii de clorinare şi urmează să fie montate”, a precizat Vladimir Păun. Răcoasa nu este singura localitate fără autorizaţie de funcţionare. Această situaţie este întâlnită în mai multe comune, în special în zona de munte a judeţului, dar primarii se pare că nu se preocupă de această problemă. Deşi de câţiva ani inspectorii sanitari atrag atenţia asupra pericolului din apă, primarii spun că nu au bani pentru rezolvarea problemelor situaţie în care sănătatea populaţiei poate fi pusă în pericol.
Unde puteţi testa potabilitatea apei
Principalele cauze de nepotabilitate a apei distribuite consumatorilor se datorează lipsei staţiilor de tratare, absenţei clorului, neefectuării monitorizării de control dar şi neglijenţei celor care nu păstrează curată zona de captare. Dacă aveţi dubii în ceea ce priveşte calitatea apei de la robinet sau din fântână, puteţi să vă adresaţi DSP Vrancea pentru testarea apei. Analizele microbiologice verifică existenţa în apă a bacteriilor coliforme, enterococilor, a escherichia coli şi a altor microorganisme, iar analizele fizico-chimice verifică prezenţa în apă a amoniului, a nitraţilor, nitriţilor, verifică oxidabilitatea şi duritatea apei, clorurile şi conductivitatea. Aceste analize se fac în urma unei cereri către DSP în cadrul căreia se precizează tipul de apă şi sursa de unde se va face analiza. Toate aceste analize se fac contra cost. Pentru testarea microbiologică persoanele interesate trebuie să scoată din buzunar suma de 115 lei, iar pentru testarea fizico-chimică tariful este de 175 lei. (Eduard POPESCU)