Nedreptate!!! Comunele mari din judeţ care au primit 0 lei de la Guvern
Cinci comune şi două oraşe din Vrancea nu au primit niciun leu la împărţirea bugetului, iar altele au primit foarte puţini bani pentru că s-au apropiat de pragul minim de 1,5 milioane lei impus de Guvern. În anii trecuţi, comunele respective mai primeau câteva miliarde în plus, bani pe care în acest an nu îi mai au. Primarul Gugeştiului, Vasile Vatră, spune că localitatea sa a rămas fără jumătate din buget şi nu mai are bani pentru proiecte. Pentru că situaţia este la nivelul întregii ţări, primarii din Asociaţia Comunelor vor cere astăzi Guvernului Ponta să găsească o soluţie.
7 localităţi cu 0 lei
Primăriile nu pot funcţiona decât până la jumătatea anului cu banii primiţi în urma împărţirii bugetului pe anul 2015
Guvernul a dat bani mai mulţi comunelor mici, însă localităţile mari pierd sume importante, chiar până la jumătate din buget. Aceste comune au încasări apropiate sau chiar la nivelul plafonului de 1,5 milioane lei, la care în anii trecuţi se adăugau sume importante de la Finanţele Publice, prin vechea formulă de calcul, în unele cazuri şi de peste 1 milion lei. Acum localităţile respective rămân doar cu 1,5 milioane lei şi nu vor putea realiza unele investiţii, deoarece nu mai au banii necesari. O altă “scăpare” a noii legii a bugetului de stat este faptul că Guvernul a luat în calcul nu doar veniturile stabile din anul 2013, cel de referinţă, ci şi cele ocazionale. Dacă atunci o primărie a avut venituri mai mari pentru că a vândut, de exemplu, nişte terenuri, acestea au fost trecut la încasări, deşi doar în anul respectiv s-au realizat aceste venituri. Astfel s-a ajuns la situaţia ca în acest an să fie localităţi cu jumătate din bugetul anului trecut, cum este cazul comunei Gugeşti. Împărţirea banilor “la grămadă”, fără a ţine seama de anumite criterii, va fi discutată astăzi de reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România cu oficialii Guvenului, la întâlnirea care va avea loc pentru a analiza colaborarea dintre aleşii locali şi guvernanţi. Subiectul principal va fi însă noua lege a bugetului şi nemulţumirile primarilor care au rămas fără bani. Din cele 73 de localităţi din Vrancea, au primit fonduri din impozitul pe venit şi TVA 63 de comune şi trei oraşe. Focşaniul şi Mărăşeştiul nu au primit bani de la buget, la fel şi comunele Gugeşti, Goleşti, Vulturu, Vidra şi Vînători
Gugeştiul a rămas cu jumătate de buget
Vasile Vatră, primarul comunei Gugeşti, preşedintele filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor din România, spune că a ajuns în situaţia să aibă un buget la jumătate în comparaţie cu anul trecut. “În anul 2013, Primăria Gugeşti a avut de recuperat de la anveloparea blocurilor vreo 2 miliarde lei, a încasat 1 miliard de lei din vânzarea unor terenuri, în total vreo 3 miliarde de lei. Aceşti bani s-au considerat că sunt venituri şi s-a considerat că dacă am avut 15 miliarde lei nu mai trebuie să primim bani. În realitate, noi am avut venituri doar de 11 miliarde lei şi ceva, pentru că ar fi trebuit luate în considerare doar veniturile stabile, din taxele şi impozitele pe proprietate. Anul trecut am primit de la Finanţe, prin vechea formulă de calcul, 11 miliarde lei şi am avut 22 de miliarde lei vechi. Astfel, am ajuns în acest an să avem un buget la jumătate”, a explicat Vasile Vatră. Acesta spune că s-au considerat venituri ale primăriei şi sponsorizările primite pentru cadourile date la sărbătorile de iarnă.
Investiţiile au rămas fără finanţare
Pe lângă cele şapte comune şi oraşe care nu au luat niciun ban, mai sunt şi altele care primesc foarte puţini bani, pentru că sunt aproape de limită şi sunt în aceeaşi situaţie, întrucât în anii trecuţi au depăşit 1,5 milioane lei. Pentru că au avut la dispoziţie un anumit buget, primăriile au început proiecte în anii trecuţi pe care acum nu le mai pot finanţa. Comuna Gugeşti are un proiect pentru realizarea de parcări şi unul pentru drumuri pe care nu le mai poate finanţa, la fel ca şi o investiţie într-o grădiniţă atferschool. “Noi acum trebuie să plătim din veniturile de la populaţie salariile, lumina naveta la profesori. Primăria Gugeşti încasează de la populaţie 11 miliarde lei şi ceva şi numai salariile se ridică la 9,5 miliarde lei. Din luna iunie nu mai sunt bani de funcţionare, dacă doresc să funcţionez ca în 2014”, a arătat Vasile Vatră. Edilul spune că nu s-a ţinut seama de niciun criteriu la împărţirea banilor publici, iar localităţi sărace s-au trezit cu 1,5 milioane lei pentru cheltuieli de funcţionare, în loc ca fondurile să meargă la dezvoltare. “Avem comune care pleacă de la 119 locuitori. Sunt 335 de localităţi, care au de la 1.000 la 1.500 de locuitori, 1.200 de localităţi cu populaţie de la 1.501 la 3.000 de locuitori. Acestea au primit 15 miliarde lei vechi. Sunt şapte cu populaţie de la 1.501 la 3.000 de locuitori şi 22 de oraşe de la 3.001 la 5.000 de locuitori, care au primit 60 de miliarde lei vechi pentru funcţionare. Părerea mea personală este că Guvernul a spus că “vă dăm 15 miliarde lei, votaţi bugetul”. Corect ar fi fost să se stabilească care sunt cheltuielile de funcţionare pentru primării. Celor care nu au venituri să li se dea bani pentru funcţionare, iar diferenţa să meargă pentru dezvoltare”, a mai arătat Vasile Vatră, preşedintele judeţean al Asociaţiei Comunelor din România. Afectate de această nouă alocare a fondurilor sunt şi alte primării cu venituri ridicate până acum, precum Vînători şi Goleşti, care au beneficiat de avantajul de a fi lângă Focşani. (Mihai BOICU)