Social

Primele donaţii pentru Muzeul satului de la Năruja

Ziarul de Vrancea
9 oct 2014 2282 vizualizări
Localnicii au donat primele obiecte tradiţionale pentru ceea ce se doreşte a fi Muzeul “Comoara Vrancei” u în toată Vrancea avem 29 de muzee şi colecţii muzeale

Locuitorii din comuna Năruja au început să doneze obiecte vechi pentru înfiinţarea unui muzeu al locului. Iniţiativa Adrianei Bratie, bibliotecar şi director al Căminului Cultural din Năruja, despre care Ziarul de Vrancea a scris într-una dintre ediţiile sale recente, a început să prindă contur.

Deja unii dintre localnici au donat primele obiecte vechi de prin gospodării, astfel că ideea deschiderii unui muzeu al satului începe să se concretizeze. “În urma apelului făcut de Biblioteca Năruja, cu sprijinul Parohiei Năruja (şi al Preotului Vasile Bratie, în mod special), au fost colecţionate primele obiecte pentru Muzeul satului ce (sperăm) va fi amenajat în sediul vechi al Primăriei Năruja. Mai avem obiecte ce urmează a fi imortalizate pe peliculă. Mulţumim donatorilor şi îi aşteptăm şi pe ceilalţi doritori să pună umărul la realizarea acestui vis”, se arată într-un mesaj piostat pe pagina de facebook a Bibliotecii Năruja. Locaţia aleasă pentru deschiderea muzeului este sediul fostei primării, o clădire veche care s-ar preta perfect pentru amenajarea unui muzeu. Muzeul, care ar urma să se numească “Comoara Vrancei”, ar urma să fie deschis, după dorinţa Adrianei Bratie, anul viitor, la Festivalul de la Năruja.

Mai este însă nevoie de unele lucrări la sediul vechii primarii care, în ultimii ani, a devenit depozit pentru alimentele primite de la Uniunea Europeană destinate celor cu venituri reduse. Noul muzeu, chiar daca va fi inaugurat anul viitor sau peste doi ani, va cuprinde şi colecţia Simion Harnea, în cadrul căreia vor fi expuse obiecte personale ale folcloristului, carţi, mobilier, precum şi costume tradiţionale. Simion Harnea nu a fost numai un culegător de folclor, dar şi un animator al vieţii culturale de pe valea Nărujei, înfiinţand caminul cultural din comuna Năruja care astăzi îi poartă numele şi une se găseşte şi o "casă memorială". În judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional al Patrimoniului, funcţionează 29 de muzee şi colecţii muzeale, însă cele mai multe nu au un program de vizitare pentru public. Muzeele sunt atat memoriale cat şi colecţii de etnografie şi istorie locală sau de natură religioasă. Cele mai vizitate sunt cele opt secţii ale Muzeului Vrancei, care au personal specializat. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Biblioteca Publică Năruja, acum 3485 zile, 3 ore, 29 secunde
Mulțumim pentru faptul că susțineți initiativa noastră de a avea un muzeu al satului. Prin publicarea articolelor poate se vor mobiliza mai mulți și visul nostru va deveni realitate. Aș dori citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.