Social

Călătoriţi în siguranţă! Nu uitaţi de vaccinuri cand plecaţi în străinătate

Raluca Manolache
20 aug 2014 1444 vizualizări
Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică sunt pregătiţi să vă ofere toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vă feri de o posibilă îmbolnăvire, mai ales că în ultimii ani în unele ţări mai apropiate sau mai îndepărtate a fost semnalată prezenţa unor virusuri tot mai periculoase u cand se impune vaccinarea, medicii de la DSP Vrancea le recomandă viitorilor turişti să se adreseze cabintelor de vaccinologie din ţară

Niciodată nu ştii cu ce boală te poţi întoarce din vacanţa petrecută în străinătate. Deşi tentaţia de a cunoaşte culturi şi oameni noi, de a-ţi petrece vacanţa în locuri cat mai exotice sau excentrice este mare, riscurile de îmbolnăvire pandesc la fiecare pas. Pentru a reduce riscurile de a deveni grav bolnavi atunci când călătoriţi în străinătate, ar trebui să  faceţi în avans orice vaccin recomandat pentru regiunea lumii pe care o veţi vizita. Vrancenii care îşi doresc să plece în străinătate pot primi informaţii utile despre zonele în care călătoresc şi de la medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Medicii sunt pregătiţi să vă ofere toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vă feri de o posibilă îmbolnăvire, mai ales că în ultimii ani în unele ţări mai apropiate sau mai îndepărtate a fost semnalată prezenţa unor virusuri tot mai periculoase.

Feriţi-vă de ţănţari şi de oameni bolnavi

Şi în această vară au existat persoane interesate de propria sănătate şi s-au adresat medicilor de la DSP. Fie că plecau în Italia, Germania, Spania, Africa, Tunisia, India sau Bulgaria, persoanele în cauză au vrut să afle ce trebuie să facă pentru a evita o posibilă îmbolnăvire. „Vrancenii care urmează să plece în străinătate, să muncească, să studieze sau să îşi petreacă vacanţele, trebuie să se prezinte la Direcţia de Sănătate Publică să primească informaţii privind protecţia optimă personală împotriva bolilor transmisibile din ţările respective. Sunt mai multe moduri de îmbolnăvire. Boala poate fi transmisă prin vectori, ţanţari, căpuşe etc. şi atunci protecţia este ţintită pentru evitarea muşcăturilor de insecte prin administrarea de produse repelente pe piele, evitandu-se mucoasele (gură, ochi), pe haine, pe plasele contra ţanţarilor. De asemenea, aerul condiţionat ne poate proteja împotriva ţanţarilor. O altă metodă de transmitere este contactul direct cu persoana bolnavă. Se recomandă astfel evitarea contactului cu persoanele bolnave”, a menţionat dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog la DSP Vrancea.

Unde ne putem vaccina

În unele situaţii, în funcţie de destinaţia aleasă, turiştii trebuie să îşi facă şi o serie de vaccinuri. Aceasta pentru că în anumite ţări, consumul de apă sau muşcăturile de insecte pot transmite boli infecţioase, în timp ce în unele regiuni, bolile cu transmitere pe cale respiratorie sunt cele mai periculoase. În astfel de situaţii, medicii de la DSP Vrancea le recomandă viitorilor turişti să se adreseze cabinetelor de vaccinologie din ţară, unde vor putea afla ce imunizări trebuie să facă în funcţie de destinaţia aleasă. Sunt însă şi situaţii în care vaccinurile sunt înlocuite cu medicamente. Aşa cum se întamplă în cazul malariei. Turiştii care pleacă în Africa pot primi o serie de medicamente pe care trebuie să le ia pentru a preveni îmbolnăvirea. De menţionat este faptul că atat vaccinurile, cat şi medicamentele trebuie suportate de turist pentru că sunt servicii oferite la cerere. Nu trebuie să uităm că medicii sunt în alertă şi au trimis tuturor spitalelor, dar şi medicilor de familie o avertizare de Ebola ce conţine, printre altele, şi informaţii cu privire la simptomele bolii care ar trebui să-i bage în alertă. Există şi o informare cu recomandări pentru persoanele care vin din ţările afectate de epidemia determinată de virusul Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria. (Raluca MANOLACHE)
În următoarele randuri vă prezentăm  lista centrelor de vaccinologie din ţară:
 - Arad – Centrul Profilaxia
 - Brăila – compartiment supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile DSP Brăila
 - Braşov – Deniro 93 SRL şi cabinet medical individual epidemiologie – vaccinologie dr. Constantinescu Elena Mihaela
 - Bucureşti – Centrul de Medicină Preventivă a MApN
         -  Serviciul Sanitar – Centrul de Vaccinări Internaţionale
         - CM Unirea
         - Medicover
   - Sanador
   - Med Life Băneasa
  - Medicover
          - Centrul de Diagnostic şi Tratament V. Babeş
 - Cluj – Medicover
 - Constanţa – cabinet medico-sanitar de frontieră port Constanţa
  - cabinet de vaccinări internaţionale şi de medicină de călătorie aparţinand Medicover Bucureşti
 - Galaţi – DSP Galaţi – serviciul de supraveghere şi control boli transmisibile/cabinet medical sanitar port frontieră
 - Iaşi – SC Medicina Copilului
         - Medicover
 - Neamţ – Dasimed
 - Mureş - cabinet de epidemiologie dr. Fekete Julia – Edit
 - Prahova – Sunrise Medical Clinic
         - Almedica Berlin
 - Sibiu – cabinet de vaccinologie generală şi internaţională
 - Timiş - centrul Profilaxia
    - Medicover
    - cabinet de epidemiologie
- Tulcea – DSPJ- cabinet port frontieră Tulcea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.