Social

Zilierii, buni de muncă dar fără drepturi

Ziarul de Vrancea
23 iun 2014 924 vizualizări
Potrivit legii, zilierul nu beneficiază de calitatea de asigurat în sistemul de pensii, şomaj, accidente de muncă şi boli profesionale şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea reaminteşte contribuabililor vranceni modul de impozitare a veniturilor obţinute de zilieri, în condiţiile în care Vrancea se numără printre regiunile care lucrează destul de mult cu această categorie de lucrători, în special în viticultură. Noile prevederi privind zilierii au intrat în vigoare pe 17 iunie 2014, atunci cand a intrat în vigoare Legea 18/2014, pentru modificarea şi completarea Legii 52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Potrivit legii, zilierii sunt persoanele care au peste 16 ani şi desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, beneficiarii fiind persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. Cu alte cuvinte, un zilier nu poate presta oficial munci în favoarea persoanelor fizice. "Zilierii datorează impozit pentru venitul realizat sub formă de remuneraţie brută zilnică. Impozitul se calculează de către fiecare din beneficiarii de lucrări prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneraţiei brute zilnice. Calculul şi reţinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectuează de către beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute. Pentru veniturile obţinute de zilieri nu se datorează contribuţii sociale astfel încât zilierul nu beneficiază de calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj, în sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Zilierul poate încheia, opţional, o asigurare de sănătate, de pensie şi /sau de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale", se arată în informarea Fiscului. Potrivit Legii 52/2011, durata activităţii ocazionale este cuprinsă între minim o zi, cu o perioadă de lucru de 8 - 12 ore ( 6 ore pentru minori) şi maximum 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decat valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfarşitul fiecărei zile de lucru sau la sfarşitul săptămanii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar. (C. MARIAN) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.