Social

Normele de venit pentru agricultură sunt mai mici decat anul trecut

Mihai Boicu
20 mai 2014 1657 vizualizări
Direcţia Regională de Finanţe Galaţi a aprobat normele de venit pentru Vrancea u suprafeţele şi animalele trebuie declarate la Finanţe pană pe 26 mai u impozitul se plăteşte în două tranşe, 50% pană la 25 octombrie, iar 50% pană la 15 decembrie

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi a aprobat normele de venit pentru agricultură valabile în Vrancea. Sumele pentru care statul ia impozit pe venit şi la Sănătate sunt mai mici decat anul trecut, aşa cum a propus Direcţia Agricolă Vrancea. Potrivit modalităţii de impunere care s-a aplicat pentru prima dată anul trecut, pentru fiecare categorie de venit din agricultură se stabileşte un venit la nivel de judeţ, care se calculează în conformitate cu metodologia stabilită de Guvern. Potrivit acesteia, se ţine seama de mai mulţi factori, cum ar fi producţia media sau preţurile medii din ultimii trei ani. La aceste sume se percepe un impozit de venit de 16% şi o contribuţie la sănătate de 5,5%. Procentul de 5,5% este valabil pentru cei care au şi alte venituri. În cazul persoanelor care obţin venituri exclusiv din agricultură, constribuţia lunară de 5,5% se calculează la o treime din salariul minim pe economie. Spre deosebire de anul trecut, sumele care trebuie plătite sunt mult mai mici în unele cazuri. De exemplu, la cereale venitul stabilit anul trecut era de 400 de lei la hectar, iar acum este de 127 lei la hectar. Codul Fiscal stabileşte limite de la care se începe impozitarea, iar cei care se situează sub aceste praguri scapă de plată.

Impozitul se plăteşte în două tranşe

Persoanele fizice care obţin venituri din agricultură mai au la dispoziţie cateva zile, pană pe 26 mai, pentru a-şi declara suprafeţele, animalele sau albinele la Finanţe. Contribuablii au obilgaţia să completeze şi să depună formularul 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”. Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale: jumătate pană la data de 25 octombrie inclusiv şi jumătate pană la 15 decembrie inclusiv. Contribuabilii pot plăti nu doar la Finanţe, ci şi la compartimele de specialitate ale primăriei care au încheiat protocoale cu Finanţele. În prezent, s-au încheiat 54 de protocoale de colaborare cu următoarele primării: Andreiaşu de Jos, Bîrseşti, Bogheşti, Boloteşti, Bordeşti, Broşteni, Cîmpineanca, Chiojdeni, Corbiţa, Dumbrăveni, Dumitreşti, Garoafa, Goleşti, Homocea, Jariştea, Jitia Măicăneşti, Mărăşeşti, Milcovul, Moviliţa, Năneşti, Năruja, Negrileşti, Nereju, Nistoreşti, Obrejiţa, Paltin, Păuleşti, Păuneşti, Ploscuţeni, Poiana Cristei, Popeşti, Pufeşti, Răcoasa, Reghiu, Rugineşti, Sihlea, Slobozia Bradului, Slobozia Ciorăşti, Soveja, Spulber, Suraia, Tătăranu, Tănăsoaia, Tîmboieşti, Tulnici, Valea – Sării, Vidra, Vizantea – Livezi, Vînători, Varteşcoiu, Vrancioaia şi Vulturu. (Mihai BOICU)
Normele de venit stabilite pentru Vrancea
Produse vegetale (lei hectar)
Cereale – 127 lei
Plante oleaginoase – 450 lei
Cartof – 1.072 lei
Sfecla de zahăr – 600 lei
Tutun  - 1.000 lei
Hamei pe rod – 1.350 lei
Legume în camp – 830 lei
Legume în spaţii protejate – 2.000 lei
Leguminoase pentru boabe – 572 lei
Pomi pe rod – 1.000 lei
Vie pe rod – 650 lei
Arbuşti fructiferi – 1.250 lei
Flori şi plante ornamentale – 11.000 lei
Animale (normă de venit  pe animal/pe familie de albine)
Vaci – 300 lei
Bivoliţe – 326 lei
Oi – 37 lei
Capre – 37 lei
Porci pentru îngrăşat – 29 lei
Albine – 30 lei
Păsări – 3 lei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.