Social

Spitalele din Adjud si Marasesti, amendate pentru nereguli

Cristina Palade
15 nov 2007 676 vizualizări
Dupa ce a fost "calcat" de o comisie mixta de control, Spitalul Municipal Adjud trebuie sa returneze in contul CAS suma de 4.010,67 lei, fiind amendat si de Inspectia Sanitara de Stat pentru depozitarea incorecta a deseurilor u si Spitalul Marasesti trebuie sa restituie bani la CAS

Spitalul Municipal Adjud a fost in ultimul timp tinta mai multor controale din partea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) si Colegiului Medicilor (CM). Un astfel de control, realizat de o comisie mixta, s-a desfasurat in perioada 17 - 26 octombrie si a avut ca scop verificarea conformitatii si legalitatii foilor de observatie si a fiselor de spitalizare de zi pe anul 2006. Aceasta acttiune este o consecinta a controlului de audit venit in vara la CAS Vrancea. Din verificari s-a constatat intocmirea foilor de spitalizare de zi pentru pacientii neasigurati si ale caror diagnostice nu se regasesc in lista care cuprinde urgentele medicale decontate de CAS. Totodata, pe alocuri, foile de spitalizare de zi nu sint completate la toate rubricile. O parte din EKG-uri si ecografii de la fisele de spitalizare de zi, precum si raportarea unor servicii medicale care confirma efectuarea acestor investigatii lipsesc cu desavirsire. Potrivit presedintelui CAS, Mihai Copaci, conducerea spitalului a fost obligata la plata sumei de 4.010,67 lei in contul CAS, care reprezinta contravaloarea serviciilor medicale spitalicesti in anul 2006. S-a mai hotarit luarea masurilor necesare pentru completarea corecta a foilor de observatie generala si de spitalizare de zi, dar si instruirea medicilor si a personalului pentru inregistrarea si raportarea corecta a datelor si respectarea normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru pe anul 2007, in vederea evitarii deficientelor pe anul viitor.


Spitalul Adjud, amendat si pentru deseuri


In cadrul intilnirii care a avut loc la inceputul lunii, la Adjud, la care au participat sefii ASP, CAS si ISS s-a discutat si problema deseurilor medicale, care ar trebui sa se ridice in termen de 72 de ore. "Va atrag atentia in mod serios sa aplicati legea pentru ca acolo unde e rea vointa o vom sanctiona corespunzator. Preferam sa facem consiliere inainte de aplicarea sanctiunii", a atras atentia Mircea Stoienoiu, seful ISS. Acesta a spus ca la sfirsitul lunii octombrie inspectorii ISS au fost, pentru a treia oara consecutiv, in control la Spitalul Adjud. Scopul principal al inspectiei a fost monitorizarea deseurilor si procesele de depozitare, colectare si incinerare a acestora. "Controlul a fost accentuat deoarece Spitalul Judetean si Spitalul Adjud sint singurele care au crematoriu", ne-a spus dr. Mircea Stoienoiu. In urma acestui control, managerul spitalului si directorul administrativ au fost amendati contraventional cu suma de 1.000 lei pentru neregulile constatate. "Intreg personalul, cei care produc deseurile, le supravegheaza si cei care ar trebui sa participe la procesul de distrugere nu respecta normele in totalitate", ne-a declarat Mircea Stoienoiu, seful ISS. Potrivit inspectorilor sanitari, cadrele medicale sustin ca nu au informatii corecte cu privire la circuitul deseurilor, deoarece nu citesc legislatia in vigoare.


Si Spitalul din Marasesti a fost «calcat» de CAS


Spitalul Orasenesc Marasesti a fost «vizitat» de reprezentantii CAS in intervalul 15 - 29 septembrie, controlul vizind primele noua luni ale acestui an. Din analiza serviciilor medicale raportate si decontate de CAS s-au constatat mai multe nereguli, cum ar fi internarea pacientilor pentru spitalizarea de zi cu diagnostice reprezentind urgente medico-chirurgicale care impuneau o conduita terapeutica mai serioasa. Pacientii respectivi au beneficiat doar de efectuarea unor investigatii paraclinice simple care ridica semne de intrebare. De asemenea, au fost raportate servicii medicale reprezentind spitalizari de zi pentru care nu s-au regasit semnaturile si parafele medicilor curanti din sectiile spitalului, nici descrierea actului medical complet. De asemenea, in urma controlului au mai iesit la suprafata si spitalizarea unor pacienti in sectia de obstetrica -ginecologie a spitalului care s-au prezentat cu un bilet de trimitere eliberat de catre medici ce nu se afla in relatii contractuale cu CAS. Pe formulare nerecunoscute de legislatia in vigoare, raportarea de servicii de spitalizare continua desi, din verificarea fiselor, s-a constatat ca pacientii respectivi au fost spitalizati doar citeva ore sau faptul ca la externare pacientii nu beneficiaza de scrisoare medicala si nici de prescriptii medicale. Tot la acest control s-a depistat si faptul ca pe fisele de observatie nu este consemnata zilnic evolutia starii de sanatate a pacientilor si nu se regaseste medicatia aferenta tuturor zilelor de internare. Ca urmare a acestor constatari, CAS a luat citeva masuri. "In urma constatarilor am propus restituirea sumei de 9.303,31 lei reprezentind contravaloarea serviciilor medicale spitalicesti, pentru spitalizare de zi si spitalizare continua, realizate in 2007. Suma va fi restituita pina la data de 31 decembrie 2007", ne-a declarat Mihai Copaci, presedintele CAS. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.