Social

Nicio speranta pentru rromii din blocul ISEH

Ziarul de Vrancea
7 nov 2007 739 vizualizări
Familiile aflate in pericol de evacuare din blocul ISEH au fost ieri in audienta la primar u Decebal Bacinschi i-a somat sa isi achite mai intii datoriile la electricitate si utilitati, acestea ridicindu-se la 55 mii lei u pentru reabilitarea blocului, rromii ar trebui sa se mute o perioada in module

Familiile de rromi care locuiesc in fostul camin ISEH din cartierul SUD au venit ieri in audienta la primarul Decebal Bacinschi pentru a-i cere acestuia gasirea unei solutii acceptabile pentru cei care trebuie sa paraseasca garsonierele cit timp acestea sint in reabilitare. Municipalitatea nu prea are in acest moment nici o solutie viabila pentru acesti oameni, care au ocupat in parte abuziv apartamentele din blocul-camin. Citiva se regasesc insa pe listele de prioritati pentru o noua locuinta. Altii insa, care nu au contracte, risca sa ajunga pe strada. Acestora li s-a propus mutarea temporara in module, oferta nu tocmai tentanta pentru cei cu familii numeroase. In blocul ISEH stau familii si cu cite 7-8 copii. "Majoritatea celor care stau la ISEH vin din case demolate. Proprietarii, cind le-au primit inapoi, nu au respectat prevederile legale, acelea de a-i tine pe chiriasi 3 ani pina cind acestia sa isi gaseasca locuinta in alta parte. Si ei s-au aciuiat aici. Nu prea avem solutii. Ori sa le dam teren sa isi faca ei, dar nici nu prea au posibilitatea sa isi construiasca singuri case. Sau sa facem un proiect, sa-l inaintam la Guvern, sa le facem un bloc. Au si datorii mari, in jur de 550 de milioane lei vechi la utilitati. Nu se duc nici la munca. Ar putea lua cite 4 milioane daca ar munci, cu ce mai iau din alocatiile la copii si masa de la cantina, s-ar descurca si nu ar lasa datorii. Ar mai fi o solutie cu cele 56 de module ale Crucii Rosii, dar ei nu accepta nici varianta aceasta", a declarat edilul sef Decebal Bacinschi.


Alba neagra cu acoperisul


Blocul ISEH a avut initial 96 de camere, urmind sa ramina dupa reabilitare 52 de apartamente, insa modernizarea blocului intirzie pentru ca oamenii nu au unde sa se mute. In acest moment, 82 de persoane trebuie sa isi faca reesalonari la plata utilitatilor, unii adunind din februarie si pina acum cite 14-15 milioane de lei vechi numai la electricitate. Din cele 550 de milioane de lei restante, 470 de milioane reprezinta datoria catre sucursala Electrica. O parte dintre ei se vor intoarce in bloc dupa ce acesta va fi modernizat, altii insa, care nu au acte, trebuie sa mai astepte, eventual in strada. "Avem 32 de solicitari pentru cei care au contracte inca de la preluarea blocului de la ISEH, 15 au intrat pe lista cu prioritati, iar 6 indeplinesc conditiile pentru un ANL. 53 de oameni indeplinesc conditiile, altii 55 au fost respinsi. 25 dintre ei vor accede pe lista de prioritati. Cei care provin din case nationalizate nu vor primi, insa 13 dintre ei sint pe liste de prioritati", au declarat edilii focsaneni. Prezenti la intilnirea petentilor cu primarul Decebal Bacinschi, reprezentantul Partidei Romilor organizatia Focsani, Negru Argint, si consilierul Institutiei Prefectului Vrancea, Ofelia Vlad, au incercat sa obtina de la seful executivului local promisiunea ca oamenii vor avea un acoperis sigur deasupra capului. "Daca oamenii isi achita datoriile le incheiati contracte pe garsoniere? Pentru ca vedeti ca acesti oameni nu au nici o garantie ca daca platesc in continuare utilitatile vor si locui acolo", a cerut Negru Argint. Raspunsul primarului a fost insa destul de evaziv, precizind doar ca se va respecta lista de prioritati. Pina una alta, primarul Decebal Bacinschi nu-i poate scoate afara pe locatarii care ocupa abuziv garsonierele din fostul bloc ISEH pentru ca trebuie facute actiuni de evacuare in instanta, iar aceste masuri sint de lunga durata. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.