Social

CITO Odobesti, siloz de diagnostice

Cristina Palade
5 nov 2007 1142 vizualizări
dintre cei 250 de asistati, 60 si-au gasit de lucru u desi uneori incearca sa stirneasca mila prin hainele ponosite, autoritatile vor ca persoanele cu handicap sa se integreze in societate

Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO) Odobesti reprezinta un "siloz de diagnostice: afectiuni neuropsihice si motorii", dupa cum declara Toader Ghetu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Desi capacitatea maxima a centrului este de 370 de locuri, de multe ori acest numar a fost depasit de persoane cu diferite grade de handicap fizic, psihic sau combinat. In momentul de fata, CITO Odobesti gazduieste 250 de asistati, pentru care se incearca integrarea in societate si chiar gasirea unui loc de munca, pentru a se putea intretine singuri. "Cei mai multi asistati provin din rindul copiilor care in istorie au fost in centre sociale si de asistenta sociala. Sint cei carora societatea n-a reusit sa le asigure o viata decenta, iar noi avem obligatia de a-i ajuta. Dintre cei 250 de asistati, 60 sint angajatii primariei sau a altor societati comerciale avind acces pe piata muncii", a declarat Toader Ghetu. Cu toate acestea, cei din centru se lupta cu retincenta localnicilor, ceea ce ii determina sa adopte si "strategia" de a se imbraca in haine murdare si ponosite, pentru a stirni mila celor din jur. De multe ori, spun asistentii, acestia stirnesc chiar si repulsia, nu doar mila, motiv pentru care sint indepartati si huliti. "Comunitatea ar trebui sa-i accepte asa cum sint. Biserica, scoala si alte institutii ar trebui sa-i faca pe ceilalti sa inteleaga ca si ei sint oameni, ca toti ceilalti", a incheiat directorul DGASPC. CITO Odobesti s-a decentralizat recent in trei centre mai mici, in care asistatii au fost repartizati in functie de gradul de handicap. Totusi, s-a mentiut specificul de integrare prin terapie ocupationala. De exemplu, Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihica este dedicat celor care au nevoie de ingrijire medicala permanenta, in timp ce Centrul de Ingrijire si Asistenta se ocupa de persoanele cu dizabilitati scazute si medii. Fostul mamut institutional de la Odobesti adapostea in anii \'90 pina la 1.000 de suflete. Motivul separarii au fost multiplele probleme generate de administarea greoaie, in conditiile in care de multe ori asistatii au fost depistati cu sifilis, paduchi sau alte boli contagioase. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.