Social

Focsanenii sint interesati de conditiile de mediu

Iulia Crețu
24 aug 2007 783 vizualizări
Cetatenii au pus la zid apa dura de la robinet, lipsa pubelelor ecologice, dar si dezinteresul autoritatilor si oamenilor pentru protectia mediului u cetatenii spun ca municipiul abia mai respira de sub atitea deseuri si cer primariei sa planteze copaci

Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Focsani a realizat recent un studiu de mediu in rindul cetatenilor municipiului cu scopul de a identifica capacitatea locuitorilor de a gestiona factorii de mediu (apa, aer, sol) in conformitate cu aquis-ul comunitar. Proiectul a fost desfasurat in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului si cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Focsani. In urma acestui proiect s-a incercat identificarea unor solutii privind educatia ecologica a comunitatii si participarea publica la hotariri privind protectia mediului inconjurator. Acest studiu va permite o mai buna cunoastere atit de catre institutii, dar si de cetateni a politicii care trebuie aplicata in vederea rezolvarii problemelor de mediu si a cresterii gradului de implicare a cetatenilor in rezolvarea acestora. Studiul a urmarit raspunsuri privind sursele de apa, dar si poluarea solului. Astfel, in urma unui chestionar, a rezultat ca 90% din respondenti au afirmat ca sursa de apa potabila o reprezinta reteaua centralizata a orasului, 6%, puturi proprii si doar 4% alte surse. în legatura cu alte probleme pe care respondentii le considera demne de luat in atentie pentru factorul de mediu-apa se remarca diverse elemente care au in vedere calitatea apei. Chiar daca s-au declarat multumiti de ceea ce beau de la robinet, multi focsaneni au specificat ca ar mai fi imbunatatiri de realizat, precum: instalarea de filtre la nivelul punctelor termice pentru diminuarea duritatii apei, eliminarea pierderilor din subsolurile blocurilor, a mirosului de clor al apei, a furnizarii apei calde prin robinetii de apa rece, precum si a reziduurilor de pe retea.

La capitolul aer, 94% din cei chestionati au spus ca este poluat, in principal de la masini, dar si din cauza nepasarii cetatenilor si a nerespectarii legilor in vigoare. Cetatenii cer autoritatilor sa amplaseze in oras mai multe europubele si sa amenajeze spatiile verzi. Nici solul nu respira prea bine, fiind sufocat de deseuri. "Ierarhizarea procentuala a celor mai importante probleme arata, in viziunea respondentilor, astfel: poluarea aerului (15%), calitatea si cantitatea apei potabile (11%), urbanizarea mediului (10%), depozitarea deseurilor menajere solide (9%) la egalitate cu depozitarea deseurilor solide, traficul rutier, poluarea radioactiva si electromagnetica, nutritia si starea de sanatate a populatiei. In procente de 8% urmeaza poluarea solului si evacuarea directa a apelor uzate, urmate de poluarea fonica si fumatul cu 6%", se arata in raportul Asociatiei pentru Parteneriat Comunitar Focsani. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.