Sapte cazuri de meningita
Sapte cazuri suspecte de meningita au fost descoperite in judet in ultimele zile. Toti cei sapte copii si tineri au fost adusi Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon", dupa care au fost internati in sectia de contagioase, urmind tratamentul prescris de medici. "Toti au facut baie in locuri neautorizate. Deocamdata starea lor este stabilizata din punct de vedere medical", a precizat Gabriel Negoita, managerul interimar al Spitalului. Nu numai medicii din cadrul Spitalului Judetean, ci si cei de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) fac apel catre populatie sa tina cont de indicatiile date in nenumarate rinduri. Ca urmare a temperaturilor excesive si a precipitatiilor mai abundente exista pericolul aparitiei si extinderii unor focare de boli transmisibile, in special a toxiinfectiilor alimentare, dar si a bolilor cum ar fi hepatita virala acuta, meningita acuta, meningita virala cu enterovirusuri, conjunctivita acuta, parazitozele intestinale, toate acestea fiind numite si "bolile miinilor murdare". "In contextul epidemologic actual, pericolul major il reprezinta cresterea incidentei bolilor infectioase cu transmitere digestiva cum sint toxiinfectiile alimentare si hepatita virala acuta de tip A. Consideram necesar a informa populatia asupra regulilor elementare de prevenire, intrucit investigatiile efectuate in cazul unor focare din trecut, mai ales cu ocazia unor mese colective legate de evenimente de familie precum nunti, botezuri, inmormintari, au demonstrat necunoasterea sau ignoranta acestora", a declarat Mihai Mazilu, inspector in cadrul ASP Vrancea. Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, trebuie pastrata curatenia prin spalarea miinilor, atit inainte, cit si dupa prepararea mincarurilor, spalarea fructelor si a legumelor care se consuma in stare proaspata, consumul apei numai din surse autorizate, pentru pregatirea hranei trebuie folosite doar alimente proaspete si cu aspect corespunzator, pastrate la temperaturi optime. "Prepararea de creme pentru prajituri si maioneze, chiar cu oua crude si cel mai grav utilizarea oualelor de rata purtatoare de salmonella, consumarea unor alimente expirate ori incorect conservate s-au numarat printre cele mai frecvente cauze. Pregatirea unor cantitati mari din aceste produse si pastrarea lor in conditii total neadecvate de temperatura si ca timp de pastrare, neprotejarea de muste si rozatoare, de animale de casa, nerespectarea unor reguli minime de igiena in timpul pregatirii alimentelor sint factori care pot declansa focare de toxiinfectii", se arata intr-un comunicat de presa primit de la ASP. (Cristina PALADE