Social

Sapte cazuri de meningita

Cristina Palade
10 aug 2007 705 vizualizări
Autoritatea de Sanatate Publica face apel la cetateni sa aiba grija de igiena corporala si sa nu se scalde in locuri neautorizate

Sapte cazuri suspecte de meningita au fost descoperite in judet in ultimele zile. Toti cei sapte copii si tineri au fost adusi Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon", dupa care au fost internati in sectia de contagioase, urmind tratamentul prescris de medici. "Toti au facut baie in locuri neautorizate. Deocamdata starea lor este stabilizata din punct de vedere medical", a precizat Gabriel Negoita, managerul interimar al Spitalului. Nu numai medicii din cadrul Spitalului Judetean, ci si cei de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) fac apel catre populatie sa tina cont de indicatiile date in nenumarate rinduri. Ca urmare a temperaturilor excesive si a precipitatiilor mai abundente exista pericolul aparitiei si extinderii unor focare de boli transmisibile, in special a toxiinfectiilor alimentare, dar si a bolilor cum ar fi hepatita virala acuta, meningita acuta, meningita virala cu enterovirusuri, conjunctivita acuta, parazitozele intestinale, toate acestea fiind numite si "bolile miinilor murdare". "In contextul epidemologic actual, pericolul major il reprezinta cresterea incidentei bolilor infectioase cu transmitere digestiva cum sint toxiinfectiile alimentare si hepatita virala acuta de tip A. Consideram necesar a informa populatia asupra regulilor elementare de prevenire, intrucit investigatiile efectuate in cazul unor focare din trecut, mai ales cu ocazia unor mese colective legate de evenimente de familie precum nunti, botezuri, inmormintari, au demonstrat necunoasterea sau ignoranta acestora", a declarat Mihai Mazilu, inspector in cadrul ASP Vrancea. Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, trebuie pastrata curatenia prin spalarea miinilor, atit inainte, cit si dupa prepararea mincarurilor, spalarea fructelor si a legumelor care se consuma in stare proaspata, consumul apei numai din surse autorizate, pentru pregatirea hranei trebuie folosite doar alimente proaspete si cu aspect corespunzator, pastrate la temperaturi optime. "Prepararea de creme pentru prajituri si maioneze, chiar cu oua crude si cel mai grav utilizarea oualelor de rata purtatoare de salmonella, consumarea unor alimente expirate ori incorect conservate s-au numarat printre cele mai frecvente cauze. Pregatirea unor cantitati mari din aceste produse si pastrarea lor in conditii total neadecvate de temperatura si ca timp de pastrare, neprotejarea de muste si rozatoare, de animale de casa, nerespectarea unor reguli minime de igiena in timpul pregatirii alimentelor sint factori care pot declansa focare de toxiinfectii", se arata intr-un comunicat de presa primit de la ASP. (Cristina PALADE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.