Alimentatia nesanatoasa poate ucide
Poporul roman are o bucatarie axata pe produse culinare ce abunda in grasimi, sosuri si prajeli. Intr-un studiu realizat de Ministerul Sanatatii Publice se arata ca toate aceste excese duc la o boala numita botulism. Boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, cirnati afumati, peste afumat sau sarat, carne in untura. In
ultima perioada, la nivel national s-a inregistrat o dublare a cazurilor de butulism. De la inceputul anului si pina in prezent au fost semnalate opt cazuri ale acestei boli, fata de doar trei cazuri inregistrate in aceeasi perioada a anului 2006. Din pacate, o persoana a murit din aceasta cauza in judetul Mures. Deocamdata, la nivelul judetului nostru nu s-au inregistrat cazuri de botulism. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la ce si cum mincam. Produsele trebuie sa fie preparate cu maximum doua-trei
ore inainte de a fi consumate, trebuie sa se tina cont de pastrarea lor la temperaturi optime, spalarea miinilor si a tuturor alimentelor ce urmeaza a fi preparate, conservarea produselor prin fierbere indelungata pentru a nu produce fermentatia alimentelor, evitarea amestecului de alimente conservate cu alimente neconservate, evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate. La aparitia primelor simptome de boala, precum tulburari digestive moderate, uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale, ameteli, astenie accentuata, paralizii flasce, manifestari oculare (diplopie, strabism), paralizii faringiene-inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la git, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii, se recomanda consultarea de urgenta a medicului de familie sau a medicilor specialisti. (Cristina PALADE)