Social

Alimentatia nesanatoasa poate ucide

Cristina Palade
7 mai 2007 599 vizualizări
Tot mai multe persoane au de suferit din cauza alimentatiei pe baza de grasimi, sosuri si prajeli u la nivel national, numarul cazurilor de botulism s-a dublat, iar o persoana a murit

Poporul roman are o bucatarie axata pe produse culinare ce abunda in grasimi, sosuri si prajeli. Intr-un studiu realizat de Ministerul Sanatatii Publice se arata ca toate aceste excese duc la o boala numita botulism. Boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, cirnati afumati, peste afumat sau sarat, carne in untura. In

ultima perioada, la nivel national s-a inregistrat o dublare a cazurilor de butulism. De la inceputul anului si pina in prezent au fost semnalate opt cazuri ale acestei boli, fata de doar trei cazuri inregistrate in aceeasi perioada a anului 2006. Din pacate, o persoana a murit din aceasta cauza in judetul Mures. Deocamdata, la nivelul judetului nostru nu s-au inregistrat cazuri de botulism. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la ce si cum mincam. Produsele trebuie sa fie preparate cu maximum doua-trei

ore inainte de a fi consumate, trebuie sa se tina cont de pastrarea lor la temperaturi optime, spalarea miinilor si a tuturor alimentelor ce urmeaza a fi preparate, conservarea produselor prin fierbere indelungata pentru a nu produce fermentatia alimentelor, evitarea amestecului de alimente conservate cu alimente neconservate, evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate. La aparitia primelor simptome de boala, precum tulburari digestive moderate, uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale, ameteli, astenie accentuata, paralizii flasce, manifestari oculare (diplopie, strabism), paralizii faringiene-inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la git, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii, se recomanda consultarea de urgenta a medicului de familie sau a medicilor specialisti. (Cristina PALADE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.