Social

Salariaţii înzăpeziţi, protejaţi de Codul Muncii

Sorin Tudose
27 ian 2014 2447 vizualizări
Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea le reamintesc angajatorilor care sunt obligaţiile lor faţă de muncitori pe o vreme aşa cum este în Vrancea de cateva zile, în cazul în care salariaţii nu pot ajunge la muncă din motive neimputabile lor

Recomandările ITM sunt cu atat mai importante cu cat ieri s-a declarat Stare de Alertă în Vranca ca urmare a ninsorii abundente şi a viscolului. Potrivit Codului Muncii anagajatorul poate acorda concediu de odihnă la cererea salariaţilor, iar contractul individual de muncă poate fi suspendat prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată. Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Angajatorii ai căror muncitori nu pot veni la muncă pot lua una din hotărarele de mai sus, dar de comun acord cu muncitorii ori cu reprezentanţii acestora. Important este, spun cei de la ITM, ca angajatorul să ştie că salariatul este izolat din pricina zăpezilor. Chiar şi angajaţii ITM au avut ceva probleme cu prezenţa la locul de muncă. Potrivit reprezentanţilor instituţiei unul a întarziat în vreme ce unul nu a reuşit să ajungă deloc. Probleme au fost şi în alte instituţii publice, dar şi la marile fabrici din Focşani, unde sunt mii de lucrători navetişti. Se speră ca de astăzi situaţia să reintre cat de cat în normal, mai ales că şi transportul public a fost reluat, mai puţin în nouă localităţi din sudul judeţului. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
in, acum 2634 zile, 31 minute, 42 secunde
Hello!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.