Politică

VIDEO | Surprinzătoarea detașare politică a prefectului PSD Nicușor Halici față de complicatele probleme ale momentului din Focșani

Ziarul de Vrancea
3 iun 2022 4725 vizualizări

Prefectul Județului Vrancea, Nicușor Halici, a susținut o conferință de presă marți, 31 mai 2022, la sediul instituției pe care o conduce. Cu acest prilej, Halici a prezentat un gen de analiză lunară a activității Instituției Prefectului și a instituțiilor deconcentrate din Vrancea.

Concret, el s-a referit la activitatea de verificare a legalității actelor administrative, la cea din domeniul fondului funciar și a reconstituirii dreptului de proprietate, la încercarea stopată de punere sub sechestru a autoturismelor Instituției Prefectului și Direcției Silvice Vrancea într-un proces de retrocedare a pădurilor care au aparținut familiei Apostoleanu, la concretizarea demersurilor privind montarea unui releu de către STS în zona Lepșa, astfel încât să fie asigurat semnal telefonic în zona de munte, vital pentru intervenții în situații de urgență, precum și la investițiile din domneniul drumurilor și podurilor, inclusiv la apropierea datei demarării lucrărilor pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția DN2-E85 cu DJ 205R, zona Cerdac.

În mod surprinzător, însă, prefectul Halici s-a arătat detașat politic de complicatele probleme ale momentului din administrarea municipiului Focșani, legate de criza gunoiului și de distribuția energiei termice și apei calde menajere în sistem centralizat. Dacă la această a doua problemă Halici s-a văzut obligat să spună câteva fraze la întrebările presei, pe prima nici nu a adus-o în discuție.

Atitudinea lui Halici este una greu de explicat, având în vedere că el este atât prefectul județului, cât și președintele organizației județene PSD Vrancea. Iar problemele complicate ale momentului sunt prezente și afectează viața reală a locuitorilor celei mai numeroase comunități din Vrancea, aceea a municipiului reședință de județ. În plus, în expunerea mediatică a problemelor menționate, partenerul la guvernare al PSD din plan local, PNL, este într-o dispută susținută și aproape permanentă cu primarul Cristi Valentin Misăilă, coleg de partid al lui Halici. Anul trecut, în dispute asemănătoare pe subiectul bugetului municipiului Focșani, Nicușor Halici avea cu totul alt comportament față de cel de acum. Spre exemplu, avea întâlniri de mediere și găsire a soluțiilor de rezolvare a disputelor politice dintre tabere cu președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma.

Ce s-o fi întâmplat de anul trecut și până acum în modul de lucru al lui Nicușor Halici? Din informațiile Ziarului de Vrancea, în calitatea de președinte al filialei județene PSD, Nicușor Halici nu a rezolvat nici până acum problema retragerii sprijinului politic a consilierului local focșănean social-democrat Aurel Șelaru, de către organizația PSD Focșani. În ciuda faptului că acesta a pozat public alături de membrii nucleului de inițiativă care a constituit în Vrancea filiala partidului lui Liviu Dragnea.    

Ce a subiecte a abordat prefectul Nicușor Halici în conferința de presă susținută marți, 31 mai 2022

Halici a încercat o analiză lunară a activității Instituției Prefectului și instituțiilor deconcentrate din Vrancea din ultima lună de zile. El a menționat că principala sa activitate în această perioadă a fost aceea de verificare a legalității actelor administrative. Conform precizărilor lui Halici, începând cu luna ianuarie au fost verificate 11.814 acte administrative, respectiv hotărâri ale Consiliului Județean, hotărâri de consilii locale și dispoziții ale primarilor. Doar pentru 6 dintre acestea au fost emise avize de nelegalitate, din care 5 au fost deja revocate de administrațiile locale, iar una este în procedură de revocare.

În privința activității comisiei de fond funciar, Halici a explicat în conferința de presă de marți, 31 mai, că 55 de cereri de reconstituire urmează să fie discutate, la care se vor adăuga cele rezultate în urma proceselor aflate pe rolul instanțelor de judecată. Practic, într-o lună și jumătate va fi finalizată activitatea de retrocedare și de reconstituire a dreptului de proprietate începută prin legea 247 din 2005, a ținut să precizeze Nicușor Halici. La acest subiect, prefectul a adus în discuție și încercarea de punere sub sechestru a autoturismelor Instituției Prefectului și Direcției Silvice Vrancea într-un proces de retrocedare a pădurilor care au aparținut familiei Apostoleanu. În opinia lui Halici, acțiunea de sechestru nu s-a derulat așa cum sperau inițiatorii. În conferința de presă, prefectul a anunțat că vineri va fi depusă o plângere penală, precum și o contestație la Camera Executorilor Judecătorești pentru a fi analizată activitatea executorului judecătoresc care a întocmit procesul verbal de punere sub sechestru. „Nu e normal ca românii să plătească douăzeci de miliarde lei vechi unor șmecherași pentru ceva care nu le aparține și la care nu ar fi avut dreptul”, a subliniat prefectul Halici. El a menționat că legea nu permite punerea în posesie pentru procuratorii care au cumpărat drepturi litigioase.

Prefectura a câștigat în instanță suspendarea executării silite

Prefectura Vrancea a anunțat că a câștigat și în instanță ridicarea sechestrului la termenul de marți, 31 mai 2022

Halici despre releul de la Lepșa

Prefectul Halici și-a asumat eforturile făcute pentru montarea unui releu de către STS în zona Lepșa, care să asigure semnal telefonic în zona de munte, vital pentru intervenții în situații de urgență. Concret, Halici a precizat că în urma discuțiilor cu primarul din Tulnici și președintele Obștei de Moșneni a fost identificat un teren în zona Golul Lepșei unde ar urma să fie amplasate releul și panourile fotovoltaice.

Informații despre investițiile din domeniul drumuri și poduri și sensul giratoriu de la intersecția DN2-E85 cu DJ 205R, zona Cerdac

Se efectuează lucrăril de asfaltare pe tronsoanele de drum național Focșani-Tișița și Tișița-Tecuci, cu o valoare cumulată de peste 3,4 milioane de euro, conform anunțului făcut de Nicușor Halici marți în conferința de presă. Sunt în procedură de licitație lucrările pentru zona Chiojdeni și urmează să înceapă lucrările la podul de la Jitia. În cazul podului de pe DN 2 din Garoafa, se așteaptă livrarea parapeților exteriori antișoc, în jurul datei de 15 iunie. După livrarea și montarea acestora va fi pus în funcțiune podul. Un alt punct adus în discuție a fost cel al înființării unui sens giratoriu în zona „Cerdac” la intersecția DN2-E85 cu DJ 205R. Zona este cunoscută ca fiind una cu risc major de producere a accidentelor rutiere, în acea intersecție fiind înregistrate de-a lungul timpului zeci de accidente grave. Nicușor Halici a transmis că în scurt timp vor demara lucrările pentru amenajarea unui sens giratoriu în zonă.

La întrebările presei, Nicușor Halici și-a prezentat punctul de vedere despre situația de la ENET Focșani

A făcut-o însă parcă mai mult în calitate de observator de la distanță a realităților, nu de șef al organizației județene al celui mai mare partid de guvernământ. Astfel, Halici a anunțat că societatea care livrează agent termic în Focșani a primit o amendă de patru milioane euro pentru neachitarea contravalorii certificatelor de emisii CO2, informație care fusese deja publicată de presa locală. În opinia lui Halici este greu de crezut că producătorul de energie termică va găsi banii necesari pentru plata amenzii. În plus, societatea are și restanțe de aproape șase milioane lei la plata facturilor pentru gazele naturale. În această situație, prefectul a precizat că el consideră urgentă găsirea unei soluții pentru a continua livrarea de apă caldă în municipiu, dar și de căldură în perioada iernii. Soluțiile ar fi, după părerea lui Halici, fie ca instanța care judecă procesul de insolvență, fie Consiliul Local Focșani să stabilească dacă Enet Focșani va intra în faliment și va fi înființată o nouă firmă, fără datorii, care să preia serviciul de alimentare cu energie termică în Focșani. O altă soluție ar fi, crede Halici, scoaterea la licitație a acestui serviciu și identificarea unei societăți private care să se ocupe de furnizarea căldurii în municipiu.

Surprinzătoarea detașare politică a prefectului Halici față de complicatele probleme ale momentului din Focșani

Surprinzător, însă, în conferința de presă de marți, prefectul Halici a părut foarte detașat politic de complicatele probleme ale momentului din administrarea municipiului Focșani, legate de criza gunoiului și de distribuția energiei termice și apei calde menajere în sistem centralizat. Dacă la această a doua problemă Halici s-a văzut obligat să spună câteva fraze la întrebările presei, pe prima nici nu a adus-o în discuție. 

Atitudinea lui Halici este una greu de explicat, având în vedere că el este atât prefectul județului, cât și președintele organizației județene PSD Vrancea. Iar problemele complicate ale momentului sunt prezente și afectează viața locuitorilor celei mai numeroase comunități din Vrancea, aceea a municipiului reședință de județ. În plus, în expunerea mediatică a problemelor menționate, partenerul la guvernare al PSD din plan local, PNL, este într-o dispută susținută și aproape permanentă cu primarul Cristi Valentin Misăilă, coleg de partid al lui Halici. Anul trecut, în dispute asemănătoare pe subiectul bugetului municipiului Focșani, Nicușor Halici avea cu totul alt comportament față de cel de acum. Spre exemplu, avea întâlniri de mediere și găsire a soluțiilor de rezolvare a disputelor politice dintre tabere cu președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma.

Ce s-o fi întâmplat de anul trecut și până acum în modul de lucru al lui Nicușor Halici? Din informațiile Ziarului de Vrancea, în calitatea de președinte al filialei județene PSD, Nicușor Halici nu a rezolvat nici până acum problema retragerii sprijinului politic a consilierului local focșănean social-democrat Aurel Șelaru, de către organizația PSD Focșani. În ciuda faptului că acesta a pozat public alături de membrii nucleului de inițiativă care a constituit în Vrancea filiala partidului lui Liviu Dragnea.    


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.