Politică

VIDEO | Focșăneanul care s-a opus semnării contractelor privind vaccinurile anti-COVID

Ziarul de Vrancea
8 dec 2023 5405 vizualizări

Fostul ministru de Finanțe în timpul pandemiei, focșăneanul Alexandru Nazare a explicat recent, într-o intervenție pentru B1TV de ce s-a opus semnării contractelor pentru achiziția dozelor de vaccinuri COVID-19. Într-o intervenție pentru B1 TV, acesta a precizat că a dorit ca Guvernul să achiziționeze dozele de vaccin în conformitate cu nevoile populației. Focșăneanul Alexandru Nazare, absolvent al Colegiului Național „Al. I. Cuza” și fost ministru al finanțelor în guvernul Cîțu, Alexandru Nazare, este fiul foștilor profesori Mariana și Valentin Nazare. Mariana Nazare a fost profesor de limba germană la Şcoala „Anghel Saligny” Focșani, unde a ocupat şi funcţia de director adjunct al unităţii. Aceasta a decedat în 2008 ca urmare a unei grele suferinţe cauzate de o boală necruţătoare. Profesorul Valentin Nazare, tatăl deputatului PDL Alexandru Nazare, a trecut în nefiinţă în 2013 la varsta de 72 de ani. Acesta avea de mai mulţi ani probleme cu sănătatea, iar medicii chemaţi la locuinţa sa în luna mai 2013 nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Valentin Nazare a fost profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul Naţional „Unirea" apoi  la Şcoala „Anghel Saligny” din Focşani pană în anii 2000, cand s-a pensionat. 

Ales senator de Prahova la alegerile de la începutul lui decembrie 2020, Alexandru Nazare, în vârstă de 43 de ani, a îndeplinit o serie de funcții de demnitate publică, între care și cea de ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu și ministrul Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu.

Alexandru Nazare a fost, de asemenea, deputat de Bacău în legislatura 2012-2016.

Alexandru Nazare, despre achiziția dozelor de vaccin:

Nu aș vrea să comentez ancheta. Evident că Ministerul Finanțelor la momentul respectiv s-a opus în sensul în care voia să pună această procedură de achiziție într-o altă logică, într-o logică în care să cumpărăm doze de vaccin adaptate la nevoile noastre, la numărul populației, la ritmul de veccinare și să prevină această situație în care avem doze care rămân în depozite și bani risipiți. Am făcut acest lucru prin mai multe adrese, prin pozițiile pe care le-am luat.

Era nevoie de achiziția vaccinurilor, România avea nevoie de dozele de vaccin pentru a-și vaccina populația dar nu atât de multe pentru că sunt costuri enorme și e nevoie de resurse în foarte multe locuri și era nevoie și atunci în 2021, nu doar acum. Resursele trebuie gestionate în așa fel încât să fie disponibile pentru școli, spitale. Presiunea pe bugetul de stat vine din foarte multe direcții. De ce să aruncăm doze la canal și să plătim bani aiurea când putem să îi gestionăm cu cap? Situația în linii mari este prezentă și astăzi. E clar că avem nevoie de disciplină bugetară ”.

Fostul ministru Alexandru Nazare nu a semnat documentul privind vaccinurile anti-COVID: Era o cantitate mult prea mare / Mecanismul la nivelul UE era flexibil, ca fiecare stat să-și ia numărul de doze după nevoi

Alexandru Nazare (PNL), fost ministru al Finanțelor, a declarat că nu a vrut să semneze memorandumul prin care se stabilea numărul de vaccinuri anti-COVID de cumpărat până la sfârşitul anului 2023, deoarece a văzut că e un număr mult prea mare pentru nevoile României.

El a mai susținut că mecanismul privind achiziția dozelor a fost gândit la nivelul UE, dar a fost flexibil, astfel încât fiecare stat membru să cumpere după propriile necesități.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul dosarului DNA deschis privind achiziția acestor vaccinuri

Focșănenaul Alexandru Nazare, despre numărul de vacinuri anti-COVID cumpărate de România

Nu am semnat atunci că nouă, celor din Ministerul de Finanțe, ni s-a părut că e o cantitate mult prea mare față de nevoile prezentate în documentele justificative. Am semnalat acest lucru într-o serie de adrese cu observații, în care am încercat să corectăm problema, în speță să găsim o sursă de finanțare și să adapătăm numărul de doze la nevoile reale. Ministerul de Finanțe nu a fost implicat în acest proces de contractare la nivel european și nici nu a corespondat pe acest subiect.

Observațiile noastre priveau strict resursele financiare care trebuiau puse la dispoziție și cum le gestionam și osbervațiile sunt de acet tip: de încadrare în limitele bugetare, în prevederi, calendar de plăți, proceduri, bune practici din alte state, cât ar fi contractat ale state în funcție de nevoi. Rolul lor era să cumva să corecteze situația, să adpateze numărul de doze la nevoi”, a declarat focșăneanul Alexandru Nazare.

Pe de altă parte, focșănenanul Alexandru Nazare a mai precizat că erau multe încertitudini și că Guvernul a acționat în contextul în care erau multe aspecte neclarificate:

Argumentele Guvernului sunt cumva naturale pentru că trebuia dusă până la capăt campania de vaccinare, erau multe incertitudini, erau incertitudini legate de evoluția virusului, de apariția altor virusuri, de livrări, de disponibilitatea de vaccinare. Erau foarte multe chestiuni în ecuație care nu erau clarificate. Evident că era și o presiune publică astfel încât resursa de vindecare pusă la dispoziția populației să fie disponibilă. Dar în același timp, având niște doze contractate evident că acest lucru a contat la momentul respectiv. Deci ideea era să se continue campania de vaccinare și să se ducă la bun sfârșit campania de vaccinare la momentul respectiv”.

Fostul ministru PNL al Finanțelor a mai susținut că mecanismul creat la nivel european pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID era „flexibil”, ca fiecare stat să-și ia numărul de doze după nevoi: „Aprecierea asupra nevoilor trebuia să fie națională”.

Nazare a precizat apoi că președintele Klaus Iohannis nu a participat la ședințele de Guvern în care a fost discutat acest subiect.

Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, 23 noiembrie 2023, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu.


Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.


n conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv, complicitatea", informa un comunicat al DNA transmis, joi, 23 noiembrie 2023, AGERPRES.


Procurorii anticorupţie arată că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.


Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.


Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.


"În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane", explică procurorii.


Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.


La solicitările transmise şefului statului şi Senatului au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Miercuri, 29 noiembrie 2023 Senatul Ronâniei a ridicat imunitatea parlamentară a senatorului Florin Cîțu, la solicitarea DNA. Procurorii îl acuză pe fostul premier că a aprobat cumpărarea nejustificată a 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. În lipsa imunității parlamentare, urmărirea penală poate începe. Ridicarea imunității parlamentare pentru Florin Cîțu a fost votată cu 90 de voturi din 92 exprimate.

Ridicarea imunității lui Florin Cîțu, membru al Senatului, vine după ce și în cazul foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, președintele Klaus Iohanis a aprobat cererea procurorilor de începe urmărirea penală.


Fostul premier și foștii miniștri ai Sănătății sunt acuzați de procurorii DNA de abuz în serviciu consecințe deosebit de grave, prejudiciul estimat fiind de peste 1 miliard de euro.


Foștii membri ai Guvernului ei sunt acuzați că în perioada ianuarie - mai 2021 au cumpărat nejustificat 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, pentru că Guvernul cumpărase deja 37 de milioane de doze, suficiente a susține campania de vaccinare națională.


Procurorii susțin că milioanele de vaccinuri suplimentare, Pfizer și Moderna, au fost cumpărate ilegal și fără analize care să arate că o nouă achiziție este necesară.


PNL nu a sărit în apărarea lui Florin Cîțu. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că parlamentarii liberali vor vota pentru ridicarea imunității și că „are încredere în justiție”.


După ce a pierdut funcția de premier și șefia PNL, Florin Cîțu a devenit unul dintre criticii coaliției și guvernului PSD -PNL și o voce incomodă în partid. Florin Cîțu face parte din gruparea care ar dori ruperea coaliției și ieșirea PNL de la guvernare, dar și schimbarea actualei echipe din fruntea partidului.


De cealaltă parte, reprezentanții USR susțin că cererea de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu este motivată politic, vorbind despre un „malpraxis judiciar”.

Președintele formațiunii, Cătălin Drulă, a spus că acest dosar este o amenințare la adresa statului de drept.


Democrația în România e în pericol. Statul de drept e călcat în picioare. Trăim cel mai periculos moment pentru democrație din ultimii 25 de ani. (..) De ce DNA, în frunte cu un procuror care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă, face un dosar la comandă care atacă opoziția?”, a declarat Cătălin Drulă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.